Laatste nieuws en Activiteiten Vrouwen in het Zwart en anderen:

Beste lezers van de Vrouwen in het Zwart Nieuwsbrief,
Hierbij willen wij jullie attenderen op een interessante conferentie van de vakbond ABVAKABO-FNV, die voor iedereen toegankelijk is:

De Palestinaconferentie op 28 september 2013,

Zie: http://www.abvakabofnv.nl/mijn-thema/maatschappij/internationale-solidariteit/palestinaconferentie (samenvatting en programma),
met de achtergrondinformatie en de discussiepunten via links. De conferentie is voor iedereen, die de acties voor BDS – [Boycot- Divestment & Sanctions] – in Nederland wil helpen versterken! Dus ook voor niet-leden van AbvaKabo FNV.

Aanmelden via http://www.abvakabofnv.nl/Formulieren/aanmelding-palestina/.

Een der sprekers, is de Palestijnse Rafeef Ziadah; zie onder andere haar speech van 29 november 2012 op het World Social Forum: http://www.youtube.com/watch?v=jN7qTqBr4I0

 

Hoop dat velen van jullie deze conferentie gaan bezoeken.

Elk jaar herdenken de Palestijnen overal ter wereld rond 15 mei de catastrofe (al-Nakba) die hen in 1948 trof: massale verdrijving door joodse strijdgroepen - een campagne van etnische zuivering. Ook het Nederlands Palestina Komitee staat tijdens een openbare bijeenkomst bij de Nakba stil:

zondagmiddag 12 mei De Balie - Amsterdam (nabij het Leidseplein)
OV Halte Leidseplein: Tram 1, 2, 5, 7 en 10
aanvang: 14.00 uur met:

Inleidende film: The White Heart - Hahnine Shatou (PhD-Kandidaat): "Ooggetuige in Gaza na november 2012 - een humanitaire catastrofe" - Dr. Salman

Abu Sitta (al-Awda): "Het opnieuw tot stand brengen van Palestina" (Reconstructing Palestine).

salman

Dr. Salman Abu Sitta is voorts gevraagd om stil te staan bij het recht op terugkeer van Palestijnse vluchte- lingen & het Internationaal Recht en op de toekomst van de UNRWA.

De bijeenkomst wordt gesteund door al-Awda, Het Palestijnse Huis, Palestijnse Gemeenschap Nederland, Palestine Link & Het Arabische Huis voor de Kunsten. Voor nadere informatie: 06-28916795 of npk@xs4all.nl

Enkele referenties m.b.t. Salman Abu Sitta - De langste oorlog tegen een volk: de Palestijnse strijd voor de vrijheid, lezing te Amsterdam op 1 november 2007 - The Longest War Against a People: The Palestinians' Struggle for Freedom, dezelfde lezing in oorspronkelijke tekst - The Atlas of Palestine.

Hanine Shatou kennen we van de Gaza-noodhulpactie uit november 2012.


http://www.guardian.co.uk/world/video/2013/mar/17/my-neighbourhood-palestinian-israeli-video?CMP=twt_gu
"Mijn Wijk" (onder leiding van Julia Bacha en Rebekka Wingert-Jabi) vertelt het verhaal van Mohammed El Koerd, een Palestijnse tiener die opgroeide in het hart van Oost-Jeruzalem. Toen Mohammed's familie wordt gedwongen een deel van hun huis aan IsraŽlische kolonisten op te geven, beginnen omwonenden vreedzame protesten, en in een verrassende wending, worden snel vergezeld door tal van IsraŽlische supporters. Mohammed wordt volwassen in het zicht van niet aflatende spanning met zijn buren en onverwachte samenwerking met IsraŽlische bondgenoten in zijn achtertuin. "Mijn Wijk" is de nieuwste korte film van Just Vision, een organisatie die film en media gebruikt om de kracht en de legitimiteit van Palestijnen en IsraŽli's die werken aan de bezetting te beŽindigen en geweldloos oplossen van het conflict.
Meer informatie over Net Vision www.justvision.org


Op verzoek van Youth for Palestine attenderen we je op de solidariteitsactie voor politieke Palestijnse gevangenen op vrijdag 18 januari in De Haag.

Een van deze gevangenen is Samer Issawe, die al meer dan 170 dagen in hongerstaking is. Onderstaand alle info over de actie. Voor meer info: Amine Hammad, amine_hammad@hotmail.com Facebook: http://www.facebook.com/#!/events/391476747608799/

-------------------

Aanstaande vrijdag 18 januari om 14:00 uur houden we een actie in solidariteit met de Palestijnse politieke gevangenen waaronder Samer Issawe die al meer dan 170 dagen op hongerstaking is.

Samen staan we sterker. Samen kunnen we de wereld laten zien dat de politieke gevangenen in Palestina geen vergeten zielen zijn. Tot op vandaag de dag worden ze gevangen gehouden zonder een aanklacht en een eerlijk proces. Ze hebben hebben niet eens recht op hun basis behoeften Ė water, voedsel, kleren, sanitaire voorzieningen en medische hulp.

Wat hebben zij misdaan? Een Palestijn zijn, is dat hun misdaad? Als Palestijn heb je veel te verduren. Hun vrijheid wordt afgenomen en hun toegang tot hun eigen land wordt ontzegd.

Wij vragen jullie allen om uw solidariteit te tonen door op deze actie aanwezig te zijn.

Wat gaan we doen?

We verdelen ons in drie groepen die elk wat uitbeelden.
Groep 1 bestaat uit de politieke gevangenen.
Groep 2 bestaat uit de militanten.
Groep 3 bestaat uit alle overige actievoerders die folders uitdelen met meer informatie, leuzen roepen etc.

We demonstreren voor de tweede kamer en gaan daarna met zijn allen door de stad marcheren. Hiermee willen we zo veel mogelijk de aandacht trekken van omstanders.

We spreken om 14:00 op de buitenhof af. Met zijn allen maken we deze actie tot een groot succes. We hebben jullie hier allemaal bij nodig.

Met vriendelijke groet,

Amine en Brayn Hammad
Youth for Palestine


Amsterdam, 15 januari 2013
PERSBERICHT


JAZZMUSICUS YURI HONING NEGEERT OPROEP TOT BOYCOT ISRAELISCH FESTIVAL

Honderden briefschrijvers en bloggers hebben de Nederlandse jazzsaxofonist Yuri Honing opgeroepen af te zien van zijn optreden op het Red Sea Jazz Festival te Eilat, IsraŽl deze week. Het halfjaarlijkse jazzevenement, georganiseerd en gesponsord door de IsraŽlische overheid en de gemeente Eilat [1], past in een doelbewuste strategie van de IsraŽlische regering om culturele evenementen te gebruiken voor grootscheepse pro-IsraŽl PR campagnes. De opzet van de IsraŽlische regering is om de steeds luider wordende kritiek op hun schending van internationale verdragen en afspraken ten aanzien van de Palestijnen te doen verstommen. Honing liet drie weken lang niets van zich horen, en sloot zijn mailboxen en Facebook-pagina af. Afgelopen weekend kwam het magazine Jazzenzo (Jazzenzo: http://www.jazzenzo.nl/?e=2294) met een verklaring, dat Yuri Honing de oproep om het IsraŽlische jazzevenement te boycotten naast zich neer zal leggen.

Inmiddels hebben drie andere topartiesten, die geprogrammeerd waren voor het Red Sea Jazzfestival wel gehoor gegeven aan de internationale boycot en hun optredens in Israel afgezegd. Portico Quartet (Groot BrittanniŽ) en Stanley Jordan (VS) verklaarden zich ďom politieke en morele redenenĒ terug te trekken
.[2] Het IsraŽlische beleid gebruikt kunst als politiek propagandamiddel, en nodigt internationaal befaamde artiesten als gast uit om zijn omstreden staatsimago te legitimeren en het in de publieke opinie op te vijzelen. De afgelopen jaren konden we diverse malen zulke uitspraken horen uit de mond van medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo verklaarde woordvoerder Nissim Ben-Sheetrit: ďWij (het ministerie) beschouwen cultuur als een propagandamiddel van de eerste orde; er bestaat voor mij geen verschil tussen propaganda en cultuur.Ē
[3] De talloze mensen die Honing nu vragen zijn IsraŽlische concert te schrappen, zijn voorstanders van een -culturele- boycot van IsraŽl
[4], en sluiten zich aan bij de internationale oproep tot Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS)
[5], die 170 Palestijnse organisaties aan de wereld deden in 2005. Daarmee willen zij, net als destijds in Zuid Afrika, geweldloos een einde maken aan etnische zuivering, bezetting en apartheid tegen de Palestijnen.

Die kwalificaties zijn nog in 2011 gebruikt door het gerenommeerde Russell Tribunal on Palestine in haar bevindingen dat Israel een apartheidssysteem hanteert t.a.v. haar Palestijnse burgers en dagelijks de mensenrechten schendt en internationale wetten overtreedt [6]. Dertien Nederlandse organisaties en ťťn IsraŽlische, talrijke ďbezorgde muziekliefhebbersĒ en honderden petitionisten onderschrijven de oproep aan Yuri Honing: ďLeen je goede naam en muziek niet aan een campagne voor het witwassen van mensenrechtenschendingen; ga niet spelen voor normalisatie van het IsraŽlische apartheidsregime. Maak door je boycot van Israel een duidelijk gehoord statement voor het respecteren van mensenrechten en internationaal recht. Ē Zondag heeft Yuri Honing getwitterd aan Leon de Winter dat hij bedreigd zou worden door de activisten, die volgens zijn zeggen tot een Palestijnse bevrijdingsbeweging behoren. Een twitterende muziek collega wijst Honing op het feit, dat nergens in het betreffende bericht sprake is van bedreiging. Ook de bewering dat de BDS-supporters deel zouden uitmaken van een of andere Palestijnse bevrijdingsbeweging berust niet op feiten, zeggen de BDS activisten in berichten op Jazzenzo.nl.(http://www.jazzenzo.nl/?e=2294) Zij vermoeden dat de getergde muzikant, met wie zij nog steeds geen contact hebben kunnen krijgen, hen in een kwaad daglicht probeert te stellen, met deze op niets gebaseerde aantijgingen. Op de Facebookpagina ďYuri Honing, cancel Red Sea Jazz Festival in IsraŽlĒontspint zich in de reacties van BDS aanhangers een genuanceerde discussie over wat kunst en politiek met elkaar te maken hebben en over de inmiddels mondiale culturele boycot van Israel door kunstenaars.

Ondertekend door:
BDS Nederland Boycott From Within,
Israel Breed Platform Palestina in Haarlem
Critical Collective
DocP
Internationale Socialisten
Midden Oosten Werkgroep van GroenLinks Nederlands
Palestina Komitee Palestina Komitee Rotterdam
Utrecht 4 Palestine
Vrouwen in het Zwart Nederland
Youth for Palestine

Links algemeen:
[A] Nederlandse brief aan Yuri Honing namens 14 organisaties: https://www.facebook.com/events/219252358211084/?ref=ts&fref=ts http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2013/01/yuri-honing-speel-niet-in-eilat.html
[B] Engelse brief aan Yuri Honing namens 13 organisaties: https://www.facebook.com/events/219252358211084/?ref=ts&fref=tshttp://kibush.co.il/downloads/Yuri%20Honing%20-%202013.pdf)
[C] Cartoon Yuri Honing op de Eventpage FB: https://www.facebook.com/events/219252358211084/?ref=ts&fref=ts
[D] Petitie: http://www.activism.com/nl_NL/petitie/yuri-honing-cancel-red-sea-jazz-festival-in-israel/41493#

Links tekst persbericht:
[1] http://www.redseajazzeilat.com/en/sponsors/
[2] http://refrainplayingisrael.blogspot.nl/
[3] http://www.kadaitcha.com/2012/11/29/hasbara-and-the-case-for-cultural-and-academic-boycott-of-israel/
[4] http://www.boycottisrael.info/ en http://pacbi.org/etemplate.php?id=869
[5] http://www.bdsmovement.net/call#.TwzCWEr_IXw
[6] http://www.russelltribunalonpalestine.com/en/sessions/south-africa]


Waarde collega-Palestinavrienden,

Op dinsdag 22 januari zullen de bijna 65.000 handtekeningen van de Sloop de Muur campagne worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

Wij willen jullie van harte uitnodigen om aanwezig te zijn op Het Plein in Den Haag om zo ook je adhesie te betuigen. Het is niet de bedoeling een grote demonstratie te organiseren, maar simpel met tenminste een twintigtal mensen (maar hopelijk een vijftigtal) de zichtbaarheid van het initiatief te vergroten.
Wat gaat er gebeuren, wanneer en wat kan je zelf doen?

Om 13.20 uur worden de handtekeningen op een versierde bolderkar het Kamergebouw ingereden door een achtpersonen sterke delegatie met onder meer Dries van Agt en de PNA vertegenwoordiger in Nederland. Daar worden ze overhandigd aan de griffie en zal er waarschijnlijk het een en ander gezegd gaan worden. Wat er gezegd wordt en wat er verder gaat gebeuren, horen we rond 14.00 uur als de delegatie weer naar buiten komt en verslag doet.

Maar daarvoor gaat er ook iets gebeuren: We vragen iedereen die er bij wil zijn om de delegatie te ondersteunen, maar vooral om te laten zien dat we allemaal achter het initiatief staan, om al tussen 12.00 en 12.15 uur aanwezig te zijn op Het Plein. We verzamelen dan bij de voetgangersuitgang van de parkeergarage aan de Lange Houtstraat. Er zullen borden zijn om mee te voeren; en pamfletten om uit te delen. Wat er precies van je gevraagd wordt, vertellen Jan Wijenberg en ik wel om 12.15 uur.

We hebben, zoals gezegd, een aantal borden (op heel dunne latjes J), maar (hopelijk) niet genoeg voor iedereen. Dus neem gerust een eigen bord of spandoek mee, MITS DIE RECHTSTREEKS TE MAKEN HEEFT MET HET DOEL VAN DE CAMPAGNE: SLOOP DE MUUR! En svp geen stokken er aan! Nog vragen? Stel ze gerust.

Vriendelijke groet,

De vereniging Sloop de Muur,

Benji de Levie Tel. +31 (0)6 53336863
delevie@rotterdamvoorpalestina.nl


Actie/Nieuws :Activiste werd monddood gemaakt door Facebook, vanwege BDS actie Yuri Honing.

'JULLIE HULP IS NODIG OM DE ACTIE OVEREIND TE HOUDEN TOT 17-1 A.S !' Facebook is het gereedschap voor de Yuri Honing actie; Facebook heeft haar geblokt voor 30 dagen( tot 5-2) Dan is Yuri Honing al hoog en droog terug van zijn optredens op het Red Sea Jazz festival te Eilat dat 17-1-2013 begint.....

Tenzij mensen nu meteen te hulp schieten en de actie-oproep viraal blijven verspreiden (zie hieronder in Engels en Nederlands) Yuri Honing, Nederlands topsaxofonist is op 27-12-2012 per brief gevraagd zijn concerten op het Red Sea Jazzfestival te cancelen, maar gaf geen antwoord. Om druk op Yuri uit te oefenen vragen we in binnen- en buitenland om -brieven en FB berichtjes te schrijven, -petitie en eventpage "Yuri Honing ,Cancel Red Sea Jazz festival" te bezoeken.
Ze kan zelf nu weinig meer doen op FB. Ze kan nog wel de eventpage bijhouden gelukkig en daarop argumenten aandragen voor canceling. Misschien hebben ze het onderstaand oproep-tekstje als spam beschouwd, Please, laat de berichten rondvliegen in binnen en buitenland... zodat het brieven gaat regenen richting heer Honing. Zeker nu 2x een collega-optreden op het Eilatfestival is geannuleerd om politieke reden,puur dankzij massale druk van BDS-ers: Stanley Jordan, Brian Eno, Naomi Klein, Mike Leigh, Annie Lennox, Ken Loach, Maxi Jazz, les Pixies, Cat Power, Carlos Santana, , Snoop Dog en Portico Quartet, die ook op het red Sea Jazz festival zouden gaan spelen a.s. 17-1 hebben afgezegd! BDS werkt!

Post on facebook:

Yuri Honing, cancel Red Sea Jazz Festival in Israel

Dutch musician Yuri Honing is scheduled to play at the Red Sea Jazz festival in Eilat, Israel, on 17-18-19 /1/2013. Dutch citizens, with the support of Israeli citizens, have launched this petition to ask Mr Honing to cancel his performance, in solidarity with the Palestinian civil society cultural boycott call. This call is aimed at Israeli government-sponsored events, whose aim is masking Israeli human rights violations by art and culture. The Portico Quartet [UK] has already cancelled its participation in the festival due to moral-political reasons, namely their opposition to Israel's ongoing human rights violations against the Palestinian people.

Ask Yuri to cancel his gig in Israel:

1. Sign the petition (http://www.activism.com/nl_NL/petitie/yuri-honing-cancel-red-sea-jazz-festival-in-israel/41493#)

2. Send a letter to Yuri : yurih@xs4all.nl

3. Send the model letter: http://kibush.co.il/downloads/Yuri%20Honing%20-%202013.pdf

4. Give a message on Facebook: Yuri Honing

5. Yuri on twitter: @yurihoning1

6. Actionpage on Facebook: ď Yuri Honing, cancel Red Sea Jazz FestivalĒ.

7. Spread the action quick. The Red Sea Jazzfestival starts 17-1-2013


Vraag Yuri zijn optreden in Eilat te cancelen:

1.Teken de Petitie :
ďYuri Honing, cancel Red Sea Jazz FestivalĒ : http://www.activism.com/nl_NL/petitie/yuri-honing-cancel-red-sea-jazz-festival-in-israel/41493#

2. Stuur Yuri een brief : yurih@xs4all.nl

3. Of stuur de voorbeeldbrief op : http://kibush.co.il/downloads/Yuri%20Honing%20-%202013.pdf

4. Bericht via Facebook: Yuri Honing 5. Yuri Honing op Twitter : @yurihoning1

6. Actie-pagina op Facebook : ď Yuri Honing, cancel Red Sea Jazz Festivalí

7. Verspreid de actie zsm . Het festival in Eilat begint al op 17-1-2013!

 

Waken Vrouwen in het Zwart Nederland:

Amsterdam
email: Amsterdam@vrouweninhetzwart.nl
wakes: 1ste vrijdag van de maand
tijd: 12.45 - 13.45
plaats: Spui, bij 't Lieverdje

Groningen
email: Groningen@vrouweninhetzwart.nl
wakes: Zaterdag om de veertien dagen
tijd: 13.00 - 14.00 uur
plaats: Verzamelen op de Grote Markt

Haarlem
email: Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
wakes: eerste zondag van de maand
tijd: 14.00 - 15.00 uur
plaats:Op de Grote Markt.

Leeuwarden
email: j.hoekstra97@upcmail.nl
wake: iedere laatste zaterdag van de maand
tijd: 13.00 - 14.00 uur
plaats: Op De Nieuwstad bij De Waag.

Maastricht
email: Maastricht@vrouweninhetzwart.nl
wakes: iedere laatste donderdag van de maand
tijd: 18.15 - 19.15 uur
plaats:Op de Markt.

Utrecht
email: Utrecht@vrouweninhetzwart.nl
wakes: iedere laatste zaterdag van de maand
tijd: 13.00 - 14.00
plaats: Stadhuis Brug

Vrouwen in 't Zwart doet mee met de BDS-acties
(Boycott, Desinvesteren, Sancties)


Lees meer over de achtergrond van de BDS-acties in onze rubriek DOSSIER - Apartheid/Boycot >>>

demo

jaffa

planteenolijfboom