www.vrouweninhetzwart.nl -
                 header


www.vrouweninhetzwart.nl


Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 3 mei 2024
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam

waar ooit  het lieverdje stond


NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza
  Om de eerdere nieuwsbrieven te lezen, van september 2001 tot heden:
Klik op hoofdmenu(bovenaan), tab 'Nieuwsbrieven' 


  bulletin maart 2024  
 
GAZASTROOK

baby-dood-door-honger


Over enkele dagen is de oorlog in de Gazastrook een half jaar aan de gang.
Het aantal getelde dodelijke slachtoffers zal tegen die tijd tot boven de 33.000 zijn gestegen, maar vermoedelijk liggen er nog duizenden onder de puinhopen.
Het aantal vrouwen kinderen onder de doden bedraagt naar schatting 70%.

Er zijn al maanden onderhandelingen gaande tussen Hamas en IsraŽl, met Qatar en de VS als bemiddelaars, maar het is vooral IsraŽl en met name premier Netanyahu die een spaak in het wiel steekt als de onderhandelingen concreet beginnen te worden en vervolgens de onderhandelingsdelegatie, die telkens om een ruimer mandaat vraagt, terugroept. Om daarna onder druk van de V.S. vervolgens weer naar de onderhandelingstafel terug te keren, die dan weer in Parijs, dan weer in CaÔro en dan weer in Doha staat.
Het politieke leven van Netanyahu is verbonden met de oorlog en het is om deze persoonlijke reden dat hij deze zo veel mogelijk tracht te rekken.


Al-Shifa ziekenhuis totaal vernietigd

Al-Shifa-toen-en-nu
Al-Shifa ziekenhuis zoals het is en zoals het was

De afgelopen weken heeft vooral het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad, tot voor kort het grootste en meest geavanceerde ziekenhuis van Gaza, te lijden gehad onder hernieuwde aanvallen van het IsraŽlische leger.
Daarbij zijn tenminste 300 Palestijnen gedood en 500 als gevangenen afgevoerd door het IsraŽlische leger. Volgens IsraŽl allemaal terroristen.
Onder de doden die verspreid lagen in en rond het Shifa-complex zijn enkelen aangetroffen met de handen geboeid achter de rug, een bewijs van executies te velde, een oorlogsmisdaad.

De komende dagen tot weken zal onderzoek uitwijzen op welke schaal hier sprake is geweest van oorlogsmisdaden en genocide. Het gehele Shifa-complex is zodanig verwoest dat het waarschijnlijk nooit meer als ziekenhuis bruikbaar zal zijn.

Al-Shifa
Situatie rond het Shifa-ziekenhuis na de belegering
woonwijk-vernield

De situatie waarin de bewoners van de Gazastrook zich bevinden is catastrofaal en dat geldt zowel voor degenen die in hun huizen (of wat daar nog over is) zijn gebleven in het noorden en midden van de Strook, als voor de meer dan 1 miljoen ontheemden die voor het grootste deel rond de meest zuidelijke stad Rafah verblijven in geÔmproviseerde tentenkampen.
De honger is het meest dreigend in het noorden van de Gazastrook (Gaza-stad en het gebied ten noorden ervan).


Honger als oorlogswapen

baby-dood-door-honger
IsraŽl laat vrijwel geen enkele hulp toe tot dit gebied en er zijn tenminste 27 personen overleden aan honger en uitdroging, voor het allergrootste deel zeer jonge kinderen.
uitgehongerd
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat IsraŽl de honger inzet als wapen, zoals de IsraŽlische minister van Defensie, Yoav Galant, aan het begin van de oorlog had aangekondigd.
"Ik heb een volledige belegering van de Gazastrook bevolen. Er zal geen elektriciteit zijn, geen voedsel, geen brandstof, alles is afgesloten," zei Gallant na een evaluatie bij het IDF Southern Command in Beersheba.
"We vechten tegen menselijke dieren en handelen daar ook naar," aldus de minister.

De Europese buitenlandcommissaris, Josep Borrell heeft IsraŽl beschuldigd van het gebruik van honger als oorlogswapen.


Westelijke Jordaanoever

Ook op de Westelijke Jordaanoever wordt de toestand voor de Palestijnen steeds nijpender.
Hoewel IsraŽl er volgens het internationaal recht geen enkele zeggenschap over heeft, worden het leven en de bewegingsvrijheid van de Palestijnse bevolking steeds verder ingeperkt.
Ontelbare checkpoints verhinderen niet alleen de mobiliteit van de bevolking, maar ook die van goederen en diensten, zodat ok op de Westelijke Jordaanoever tekorten aan eerste levensbehoeften ontstaan.

Aanvallen van door de overheid bewapende kolonisten op Palestijnen nemen hand over hand toe, evenals de verwoesting van huizen en andere eigendommen van Palestijnen. Daarnaast breiden illegale nederzettingen en buitenposten zich razendsnel uit. De bedoeling is duidelijk: een Palestijnse staat onmogelijk maken.

29 februari Voedseluitdeling beschoten
voedseldrop-gazastrand
Archiefbeeld

IsraŽl beschiet en bombardeert een wachtrij in Gaza-stad waar honderden mensen op een voedseltransport staan te wachten. De IsraŽlische autoriteiten hebben hun versie van het bloedbad verschillende malen aangepast.

Eerst zouden de Palestijnen elkaar vertrapt hebben, daarna zouden zij zijn overreden door vrachtwagens, vervolgens werd gezegd dat er slechts op enkele Palestijnen was geschoten die de soldaten bedreigd zouden hebben, later sprak een regeringswoordvoerder van een 'tragedie', maar de meest opmerkelijke reactie kwam van de rechtsextremistische minister van Veiligheid, Itamar ben Gvir, die schreef op X dat de humanitaire hulp aan Gaza moet worden stopgezet en noemde het Ąeen gevaar voor IsraŽlische soldatenĒ.
Ben Gvir beschreef de IsraŽlische bezettingssoldaten die het vuur openden in de Rashidstraat als "helden". "We moeten onze heldhaftige strijders steunen die in Gaza werken en hun uitstekende gedrag tegen een menigte die hen kwaad probeerde te doen."

Ook in het Shifa ziekenhuis, op dat moment nog gedeeltelijk operationeel, was het na de aanval op het hulpkonvooi overvol, rapporteerde Al-Jazeera. ĄDe meeste slachtoffers hadden geweerkogels en scherven van granaten in het hoofd en hun bovenlichaamĒ, vertelt een medewerker. ĄZe waren geraakt door direct artillerievuur, drones en geweerschoten.Ē

Een dag later werden opnieuw 12 Palestijnen gedood door de beschietingen op rijen wachtenden voor hulpkonvooien. En dit zou zich als een regelmatig patroon herhalen, zodat de bewoners van Gaza-stad de keus hebben tussen hongerdood en neergeschoten worden.
Later zou een woordvoerder van het IsraŽlische leger verklaren dat iedereen die zich in een Ďcombat zoneí begeeft en geen deel uitmaakt van het IsraŽlische leger, als vijand wordt beschouwd en zal worden doodgeschoten.

6 maart Gemarteld
geblinddoekte-Palestijnse-gevangenen
IsraŽlische soldaten bewaken een voertuig met vastgebonden en geblinddoekte Palestijnse gevangenen in Gaza.

Een VN-team bezocht de Westelijke Jordaanoever, waar het onder meer sprak met een viertal onlangs vrijgelaten Palestijnse gedetineerden. Bij de gesprekken werd o.a. gemeld dat Palestijnse gevangenen waren betast in hun schaamdelen en naakt waren gefotografeerd door IsraŽlische militairen. Ook zou er zijn gedreigd met verkrachtingen.

In het UNRWA-rapport staat: "Mishandelingsmethoden die gemeld werden, waren onder andere fysieke afranselingen, gedwongen stressposities gedurende langere perioden, bedreigen van gedetineerden en hun families, aanvallen door honden, beledigingen van de persoonlijke waardigheid en vernederingen zoals gedwongen worden zich als dieren te gedragen of onder geplast worden, gebruik van luide muziek en lawaai, ontzegging van water, voedsel, slaap en toiletten, ontzegging van het recht om te bidden en langdurig gebruik van stevig vastgezette handboeien, die open wonden en wrijvingswonden veroorzaakten.

"De afranselingen bestonden uit slagen met stomp geweld op het hoofd, schouders, nieren, nek, rug en benen met metalen staven, geweerkolven en laarzen, in sommige gevallen resulterend in gebroken ribben, ontwrichte schouders en blijvende verwondingen," volgens het rapport.

"Op een locatie buiten het terrein meldden verschillende mensen dat ze in kooien werden gestopt en werden aangevallen door honden. Sommige mensen, waaronder een kind, lieten hondenbeten zien.
Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober 2023 heeft de IsraŽlische regering eenzijdig alle inspecties van gevangenissen en gevangenkampen door het Internationale Rode Kruis afgelast.

gevangen-aan-elkaar-geknoopt

In Issawiya (Oost-Jeruzalem) hebben IsraŽlische soldaten een aantal 'illegale' Palestijnen gearresteerd en als een pakketje aan elkaar gebonden meegezeuld.


7 maart Gestolen lichamen
gestolen-lichamen
IsraŽlische militairen, die lichamen hadden gestolen uit ziekenhuizen en van begraafplaatsen in Khan Yunis, hebben deze, ontdaan van elke identificatie, teruggestuurd naar de Gazastrook, waar niets anders restte dan de ontbindende lichamen anoniem  in een massagraf te herbegraven.

De bezettingsautoriteiten hebben tijdens de oorlog honderden lichamen gestolen uit het Al-Shifa-ziekenhuis, Kamal Adwan, het Indonesische en het Nasser-ziekenhuis.
De Israel Broadcasting Corporation zei dat het leger 400 lichamen uit het Nasser-ziekenhuis had onderzocht en had vastgesteld dat ze niet toebehoorden aan een van de IsraŽlische gevangenen.


10 maart IsraŽlische president niet welkom in Holocaustmuseum

Herzog-signeert-bomBij de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam was de IsraŽlische president Isaac Herzog aanwezig. Dezelfde die weken daarvoor een bom signeerde die op de bevolking van Gaza zou worden afgeschoten. Hij had ook verklaard dat er geen onderscheid is tussen Hamasstrijders en burgerbevolking.
Het Holocaustmuseum staat in het teken van ĎNooit Weer!í, daar hoort deze genocidale president niet thuis.

Joodse-protestgroepen
Joodse protestgroepen namen het voortouw bij felle demonstraties, die ook bij de president niet onopgemerkt bleven.
X_gertW
Maar bij Geert Wilders was hij natuurlijk wťl welkom

13 maart, Parlement - stemverhouding motie van Baarle
motie-van-baarle-stemming
Mihai Martoiu Ticu: Daarom duurt dit conflict al 56 jaar, omdat Westerse politici de IsraŽlische bezetting en oorlogsmisdaden in stand houden.
ParlementariŽrs zijn medeplichtig aan de IsraŽlische oorlogsmisdaden

13 maart Distributiecentrum UNRWA gebombardeerd

distributiecentrum-van-de-UNRWA
Het distributiecentrum van de UNRWA dat is geraakt door een IsraŽlische aanval.

Bij een IsraŽlische aanval op een van de laatste voedselopslagplaatsen van UNRWA zijn vijf Palestijnen gedood, ťťn van hen was een UNRWA-medewerker. Het getroffen distributiecentrum ligt in Rafah, waar zich momenteel zo'n 1,3 miljoen Palestijnen bevinden, velen gevlucht voor IsraŽlisch geweld. Het was volgens de UNRWA een van de laatste centra die nog voedsel konden uitdelen.

15 maart Regering zoekt geitenpaadjes voor levering vliegtuigonderdelen
F37-in-Israel
Uit onderzoek van de NOS is gebleken dat de Nederlandse regering zoekt naar mogelijkheden om alsnog, langs slinkse wegen F35-onderdelen aan IsraŽl te leveren, ondanks het feit dat de Nederlandse rechter heeft uitgesproken dat deze onderdelen gebruikt zouden kunnen worden bij het plegen van oorlogsmisdaden en daarom de export verboden had.

Daarom vroeg het ministerie van Defensie aan Buitenlandse Zaken om diplomaten over alternatieven na te laten denken. Met deze alternatieven hoopte het demissionaire kabinet om de leveringen op de korte en lange termijn vanuit andere landen via een omweg tůch te laten doorgaan. Zo zouden de onderdelen vanuit verschillende andere locaties, waaronder de VS, direct naar IsraŽl kunnen worden gestuurd, zo valt te lezen.

Hoogleraar Galina Cornelisse, expert in internationaal wapenrecht en verbonden aan de Vrije Universiteit, zegt dat het tegen internationaal recht indruist om te onderzoeken hoe de onderdelen toch aan IsraŽl kunnen worden geleverd. "Als de rechter in jouw land zegt dat het leveren van onderdelen strijdig is met internationaal recht, dan moet je je daaraan houden."

Zelfs Canada, dat toch altijd als IsraŽl-vriend te boek stond, heeft de militaire export naar IsraŽl opgeschort. Het land had al eerder aangekondigd de steun aan UNRWA te zullen hervatten, evenals AustraliŽ.

16 maart Noodhulp over zee
Open-Arms
Het humanitaire hulpschip 'Open Arms' is aangekomen voor de kust van Gaza. De hulpverleners aan boord zijn begonnen met het lossen van de lading, die bestaat uit 110 pallets met zo'n 200 ton voedsel voor de verhongerde bevolking van Gaza. Dat melden internationale persbureaus. Het is de eerste noodhulplevering die per schip wordt geleverd.

18 maart Kindersterfte
UNICEF
Volgens UNICEF heeft IsraŽl sinds het begin van de oorlog 13.000 kinderen in Gaza gedood

Catherine Russell, uitvoerend directeur van de WHO, zei tegen CBS: "Duizenden anderen zijn gewond geraakt of we kunnen ze niet eens lokaliseren. Misschien zitten ze vast onder het puin... "We hebben dit percentage kindersterfte niet gezien in enig ander conflict in de wereld."
"Ik was op de afdelingen voor kinderen die lijden aan ernstige bloedarmoede en ondervoeding, en de hele afdeling is volkomen stil. Want baby's en kinderen hebben niet eens meer de energie om te huilen."

Volgens Artsen zonder Grenzen is de toestand met geen pen te beschrijven. En de directeur van de WHO, Adhanom Ghebreyesus, waarschuwt dat een aanval op Rafah de situatie nog vele malen zal verergeren.

19 maart Water- en voedselcrisis

Hongersnood 
Al maanden is er gewaarschuwd en nu lijkt het point of no return bereikt. Hongersnood in Gaza lijkt onafwendbaar, eerst in het noorden en centrale deel, later in het zuiden. (rapport hier downloadbaar)
Tenzij... Amerika (en de EU) heel snel uit een ander vaatje tappen dan alleen maar hun bezorgdheid uitspreken en druk uitoefenen, ECHTE druk.

Wereld-Waterdag
Op 'Wereld Waterdag' hebben de bewoners  van de Gazastrook de beschikking over 3 tot 15 liter water per persoon per dag. Het door de WHO gehanteerde minimum is 70-100 liter per dag. Op de Westelijke Jordaanoever gebruiken kolonisten  gemiddeld rond 350 liter per dag en Palestijnen op de Westoever hebben gemiddeld de beschikking over ca. 70 liter.
In Gaza voldoet 97% van het water dat uit het kustbekken wordt opgepompt niet aan de WHO-normen, door verzilting en vervuiling.

20 maart Amerikaans plan
plan-voor-Rafah
De VS is van plan om aan de IsraŽlische delegatie die deze week naar Washington ontboden is een alternatief plan voor Rafah te presenteren.
Kern van het plan zou zijn:
⦁    IsraŽlische controle over de Philadelphia-as (grensgebied tussen Gaza en Egypte)
⦁    Uitstel van de Rafah-operatie met enkele maanden
⦁    De opening van meer doorlaatposten voor hulpgoederen
⦁    Stabiliseren van de humanitaire situatie en begin van de wederopbouw van de noordelijke Gazastrook
⦁    Evacuatie van de burgerbevolking naar het noorden.
Over een staakt-het-vuren wordt in dit plan niet gesproken en het hele plan lijkt dan ook niet erg realistisch. Als IsraŽl nu het grondoffensief tegen Rafah zou openen zou dat voor president Biden een Ďrode lijní zijn.

Na Amerika durft de Nederlandse premier Rutte ook een duit in het zakje te doen.
Demissionair premier Mark Rutte sluit niet uit dat Nederland sancties oplegt aan IsraŽl als het land een aanval opent op Rafah. Dat heeft Rutte gezegd in de Tweede Kamer, schrijft persbureau ANP. Hij noemde zo'n aanval een ĄgamechangerĒ die een Ąhumanitaire rampĒ zal veroorzaken.

Volgens Rutte zal het demissionaire kabinet gelijk samenkomen, mocht IsraŽl daadwerkelijk de aanval inzetten op de stad in het zuiden van Gaza, waar honderdduizenden ontheemde Palestijnen heen zijn gevlucht. De demissionaire premier zei dat een dergelijke aanval hoe dan ook Ąpolitieke gevolgenĒ zal hebben.
Maar wťlke gevolgen, daar zegt hij niets over en in feite wordt Rafah al elke dag gebombardeerd en vallen er elke dag slachtoffers.

22 maart Ben Gvir verstrekt honderdduizendste wapenvergunning sinds 7 oktober
Ben-Gvir-deelt-wapens-uit
Ben Gvir verstrekt niet alleen vergunningen: hij deelt ook wapens uit aan kolonisten

De IsraŽlische minister van Veiligheid, Itamar ben Gvir, viert een feestje: sinds 7 oktober heeft hij 100.000 wapenvergunningen afgegeven.

Ben-Gvir richtte een bureau op om de stortvloed van aanvragen te verwerken, dat hij bemande met tijdelijke ambtenaren, waaronder zijn eigen vertrouwelingen en meisjes die ťťn jaar nationale dienst hadden vervuld. Nieuwe griffiers kregen slechts een paar uur training voordat ze aanvragen voor wapenvergunningen mochten verwerken.
Professionals en organisaties die vrouwen behandelen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld, hebben geprotesteerd tegen het beleid van Ben-Gvir, waarbij ze waarschuwden voor de dodelijke gevaren als misbruikers gemakkelijker toegang krijgen tot wapens.

23 maart ďVN antisemitisch orgaanĒ
VN-secretaris-generaal
VN-secretaris-generaal Antůnio Guterres

Op een persconferentie voor de gesloten grens van Gaza riep Guterres andermaal op tot een staakt-het-vuren. ĄLaten we de kant van hulp, de kant van hoop kiezen, en de goede kant van de geschiedenis.Ē De secretaris-generaal waarschuwde net als andere wereldleiders ook voor een mogelijk grondoffensief in Rafah, waar zoín 1,4 miljoen ontheemde Palestijnen onder erbarmelijke omstandigheden zijn samengeperst vanwege de IsraŽlische aanvallen in de rest van de Gazastrook.
De IsraŽlische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, heeft op het bezoek van Guterres aan de grens met de Gazastrook gereageerd. Katz schrijft op X dat de VN een Ąantisemitisch en anti-IsraŽlisch orgaanĒ is geworden dat Ąterreur onderdak biedt en aanspoortĒ. Katz verwijt Guterres dat hij IsraŽl de schuld geeft van de humanitaire situatie in Gaza zonder de ĄHamas-IS-terroristen die noodhulp plunderenĒ te veroordelen.

25 maart Hoog militair bezoek uit Nederland

-X_IDF-NL_commandant-Eichelsheim
De commandant der Nederlandse strijdkrachten is op 'werkbezoek. in IsraŽl. Hij is er de gast van de IsraŽlische opperbevelhebber, Herzi Halevi, en bezocht o.a. het grensgebied met Gaza en de Gaza-divisie.
En dat op een tijdstip waarop steeds duidelijker wordt dat IsraŽl aan de lopende band oorlogsmisdaden pleegt, incl. etnische zuivering en genocide. Welk signaal wil de Nederlandse regering hiermee afgeven?

Veto-VS

In de VN-Veiligheidsraad is voor het eerst een resolutie voor onmiddellijk staakt-het-vuren aangenomen die NIET op het veto van de VS stuitte. De VS onthield zich van stemming zodat de resolutie met 14 stemmen vůůr en 1 onthouding werd aangenomen. IsraŽl, i.c. Netanyahu, was woedend, waarop de VS zich haastte te verklaren dat deze resolutie, in tegenstelling tot andere VN-Veiligheidsraadresoluties NIET bindend was.
Overigens zal IsraŽl zich daar weinig van aantrekken want het voert NOOIT resoluties uit die in zijn nadeel zijn in de wetenschap dat er door de VS (en Europa) NOOIT echte sancties zullen worden opgelegd.

28 maart Het ICJ beveelt IsraŽl mťťr hulpgoederen door te laten

100den-trucks-wachten
Honderden trucks met hulpgoederen staan te wachten aan de grens met Gaza

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft IsraŽl donderdag opgedragen om per direct humanitaire hulp toe te laten voor de Gazastrook, zo meldden internationale persbureaus. De zestien rechters hebben unaniem besloten IsraŽl te bevelen om Ąde dringend nodige basisdiensten en humanitaire hulp, waaronder voedsel, water, elektriciteit, brandstof, onderdak, kleding en sanitaire middelenĒ aan de Gazaanse bevolking te laten leveren. Ook wil het ICJ dat er meer grensovergangen worden geopend waar meer noodhulp doorheen kan stromen, die moeten openblijven Ąvoor zolang dat nodig isĒ.

Volker TŁrk, de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties, noemt het ĄaannemelijkĒ dat IsraŽl uithongering inzet als oorlogswapen in Gaza. Dat zegt TŁrk in een interview met de BBC. Als er genoeg bewijs is voor opzet door IsraŽl, zou er volgens de VN-chef sprake zijn van een oorlogsmisdaad.  


30 maart Ongewapend en ondanks witte vlag tůch doodgeschoten
video opent
                           in nieuw venster
Twee Palestijnse jongemannen lopen over het strand. Zij zijn ongewapend en zwaaien met witte vlaggen. Zij worden desondanks zonder pardon doodgeschoten en door een shovel anoniem onder het zand geschoven. Netjes en clean, niemand maakt zijn handen vuil.
Het IsraŽlische leger verklaarde dat in de combat zones iedereen die niet tot het IsraŽlische leger behoort, wordt doodgeschoten.

2 april 7 internationale hulpverleners gedood in precisiebombardement
World-Central-Kitchen
Zeven hulpverleners van 'World Central Kitchen' zijn vanuit de lucht gedood door een IsraŽlische raket of granaat.
Persbureaus delen fotoís van de overleden hulpverleners en bebloede paspoorten. De zeven slachtoffers hebben onder meer de Poolse, Britse en Australische nationaliteit. Onder hen zou ťťn Palestijnse chauffeur zijn die de groep rondreed. Anthony Albanese, de premier van AustraliŽ, noemt de aanval Ąvolledig onaanvaardbaarĒ en roept op tot een staakt-het-vuren. IsraŽl zegt een onderzoek te hebben ingesteld naar de aanval.
aanval-hulperlenerauto
Een precisieaanval op hulpverleners die voedsel brengen

Zowel de hulpverleners als de voertuigen waren duidelijk gemarkeerd en de actie was vooraf afgestemd met het IsraŽlische leger. WCK heeft haar activiteiten in de Gazastrook voorlopig gestaakt.
IsraŽl erkende de Ďfoutí en bood excuses aan. Voor de honderden Palestijnse hulpverleners en journalisten die in de oorlog zijn gedood zijn nooit excuses aangeboden.UNWRA-worlbank.org

 Belangrijk Dossier van het Nederlands Palestina Komitee!

NPK-dossier
                             zomer 2021
In dit dossier over Jeruzalem, de Strook van Gaza en Palestinaí48/IsraŽl is een belangrijke, nieuwe ontwikkeling in de strijd van de Palestijnen tegen het zionistische koloniale project in Palestina in kaart gebracht. In genoemde gebieden zijn Palestijnen voor het eerst in jaren gezamenlijk in opstand gekomen.

Voor Palestijnen ..
Lees verder
...

  Waar de mainstream media zich vaak angstvallig in stilzwijgen hullen bewijst blogger, Arabist, journalist en voormalig correspondent Abu Pessoptimist al jaren en iedere keer opnieuw dat die oorverdovende stilte aan het bizarre grenst. Op een dag valt alles dat opgestapeld is misschien een keer op.
 
Abu
                          Pessoptimist


Nieuws berichten  van  The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF


TRF-nooit-weer


Akties & Petities

petitie
                             Geen-defensie-verdrag

   Kijk Voor een actueel overzicht van Demonstraties
   > hier: Plant een Olijfboom/demonstraties

Plant een
                             Olijfboom
                             Instagram
  Hier staan veel filmpjes en actualiteiten met belangrijke informatie.
  Ze werken hiervoor samen met lokale Palestijnse journalisten.
> Plant een Olijfboom - Actueel Overzicht van Demonstraties 
> Plant een Olijfboom - op Instagram
> Plant een Olijfboom - Website

> Plant een Olijfboom - Events & Akties
> Plant een Olijfboom - Nieuwsbrief

 


    

 
Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee

 
Podcast Serie
 Stories from Palestine
stories
                             from
                             Palestine

Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 


FIKRA - NIEUW MAGAZINE VOOR PALESTINA
fikra>
Nieuw Magazine over Palestina
Eindejaars NIEUWSBRIEF 2023

>  Podium voor Palestina / Verhalenpost nieuwsbrief
_______________________________________________________


NIEUWSBRIEF PODIUM voor PALESTINA - febr 2024
Podium
                             voor
                             Palestina
> Podium voor Palestina / Verhalenpost nieuwsbrief
_______________________________________________________

5 april  justice For Palestine  10 
vrijdag
IsraŽl: Een koloniaal project
De
                             zwijger - 5
                             april
Pakhuis De Zwijger, Amsterdam
20:00 uur

De media heeft 7 oktober genomen als vertrekpunt voor Israel's recht op 'zelfverdediging', maar hoe zit dit als we kolonialisme meenemen?...
>  Lees verder
_______________________________________________________

6 april zaterdag
Rotterdam Schouwburgplein
Landelijke Demo 14:00 uur
rotterdam-6april

> INFO
______________________________________________________

11 april  Benefiet
DONDERDAG
18:00 uur
Amsterdam SKATECAF…
Gedempt Hamerkanaal 42
1021KM Amsterdam

benefiet-11-april
Op 11 april organiseren we samen met Circus Olympia een benefietavond om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor de aanhoudende onmenselijke situaties in Gaza en OekraÔne.[..] De opbrengsten gaan naar de DCAU en de Hope Foundation

Dinner: 18:30 t/m 22:00
NASA afterparty 22:00 t/m 01:00
-
Telefoon: 020 210 0232

> TICKETS...
_______________________________________________________

17 april  justice For Palestine  11 
woensdag

Reviving Jaffa: Gaza and Deleted Cities
De
                             Zwijger - 17
                             april
Pakhuis De Zwijger, Amsterdam
20:00 uur

What was the most urban, affluent, cosmopolitan, and intellectual Palestinian city like?
> Lees meer... 

_______________________________________________________

17 april BENEFIET Orkater & Theater Bellevue
voor kinderen en theatermakers in Gaza
Gedichten uit Gaza |
Benefietactie voor kinderen en theatermakers in Gaza
  

benfiet-orkater
Op woensdag 17 april organiseren Orkater en Theater Bellevue een benefietavond om geld op te halen voor de theatermakers van Ayyam Al Masrah (Theatre Day Productions), die momenteel in Rafah, Khan Younis en Deir el Balah (Gaza) werken met kinderen. Zij doen hun werk in overvolle scholen, opvangkampen of op straat, en geven kinderen de kans verhalen te vertellen, via spelopdrachten emoties en gebeurtenissen te delen, en hen aan elkaar te verbinden.

Omdat Orkater en Theater Bellevue de missie en het werk van Ayyam Al Masrah onderschrijven...

> Lees verder...
_______________________________________________________
 
_______________________________________________________

Groningen-Jabalya

                             Event
>   All OUT FOR PALESTINE


 wake-in-groningen

Wake Groningen Iedere zaterdag  in de oneven weken.
Tijd:
13-14 uur verzamelen Waagplein

  Lees het laatste nieuws bij  :

Jabalya
                             okt
                             nieuwsbrief


Beste Palestina sympathisanten - De nieuwsbrief was al klaar voordat de oorlog tussen Hamas en Israel uitbarstte.

We hebben een verklaring uitgegeven met onze visie die te vinden is op onze site.

verklaring
 
Doorlopende ISMactiviteit:

Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.
De International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 22 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een ori√ęntatiegesprek, indien je ge√Įnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van ISM-Nederland
.
Het is het belangrijk om dit te steunen.
Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, nog veel te doen,

dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS

overzicht


Inzamelingsaktie GAZA 2024
  PMRS
Veel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd.
Wat nu meer dan ooit heel erg nodig is.
Gaza kan niet zonder steun

 

 
De PMRS roept de internationale gemeenschap, met name de instellingen en organisaties met het expliciete mandaat om humanitair en medisch personeel te beschermen, op een staakt-het-vuren te eisen. De PMRS en de hele medische gemeenschap in Gaza, hun patiŽnten en hun families, zijn in de steek gelaten door de instellingen die alleen bestaan om ons te beschermen. Vier dagen lang hebben we met afschuw en terreur toe gekeken hoe de niet-aflatende etnische zuiveringen in Gaza dieptepunten bereikten waarvan we niet dachten dat ze zouden bestaan.
 
We hebben 38 dagen geleefd en zijn getuige geweest van oorlogsmisdaden na oorlogsmisdaden tegen onze mensen, onze teams en onze collega's in de gezondheidszorg. We roepen die agentschappen op om zichzelf te coŲrdineren in een sterk en verenigd front om het geweld te beŽindigen. We vrezen dat als we deze necropolitieke rampspoed nu niet kunnen stoppen, niet alleen de Palestijnen zullen lijden. We vrezen dat er een zeer gevaarlijk precedent wordt geschapen, waardoor de gezondheidszorg wereldwijd blootstaat aan zulke misdaden.
 
Zoals we schrijven, heeft ons personeel in het noorden geen voedsel, water, medische benodigdheden of brandstof. Ze zijn niet veilig, en we vrezen voor het leven van hun en hun patiŽnten. We vragen ondersteuning voor onze teams om te ondersteunen bij het transport van voorraden vanuit ons magazijn naar onze teams, zodat ze levensreddende diensten kunnen blijven leveren.

We uiten onze diepste bezorgdheid over de ontplooiende catastrofe voor de primaire gezondheid die de hele Gazastrook treft. We zijn er kapot van dat het aantal doden bijna 15.000 is, waarvan 6.000 kinderen zijn. We hebben echter een grote verantwoordelijkheid om ons te richten op de levenden en ervoor te zorgen dat ze recht hebben op toegang tot gezondheidszorg - alle 2,2 miljoen mensen in Gaza.

Stop het geweld.

Stop de aanvallen op de gezondheidszorg.

Staakt het vuren nu.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is er nu in totaal al meer dan Ä16.593,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Stichting Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange IsraŽlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOís van Palestina. Zie:
Blijf geven s.v.p., het is zů nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben, ze veelal geen huis meer hebben om naar terug te keren en waar ze opgesloten zijn.  

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is er nu in totaal al meer dan Ä16.593,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange IsraŽlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOís van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [steeds meer mensen nog steeds en vooral opnieuw zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

 
ISRAEL:

 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beeindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

EU en Nederland:

Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.

Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in IsraŽl toen Israelische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Isra√ęl bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Isra√ęlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op een periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.   Lees meer >>>

 


VIZ_spui

 


Organisatie Amsterdam:

Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur
Lokatie: verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
BreedplatformPalestina@gmail.com
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur
Lokatie: Op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur
Lokatie: Op de markt achter 't Stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
  
 
Informatie over mensenrechten in IsraŽl en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
The Rights Forum  (NL): www.rightsforum.org
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl

Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com

Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a just peace
http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem IsraŽlisch mensenrechten comitee¬©: https://www.btselem.org

Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of IsraŽl: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org

Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot - Aandacht voor de Nakba voor Isra√ęli√ęrs: https://zochrot.org/
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m.
dagelijks toezicht houden bij checkpoints
https://machsomwatch.org


   
Copyright © 2023 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.

www.vrouweninhetzwart.nl
Amsterdam, Centrum
Netherlands