www.vrouweninhetzwart.nl -
                 header


www.vrouweninhetzwart.nl


Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 7 juni 2024
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam

waar ooit  het lieverdje stond


NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza
  Om de eerdere nieuwsbrieven te lezen, van september 2001 tot heden:
Klik op hoofdmenu(bovenaan), tab 'Nieuwsbrieven'  
bulletin april 2024  
 
Over Stand van zaken in de Gazastrook, op de Westelijke Jordaanoever en in de regio
tentenkamp
Tentenkamp dat wordt opgericht bij het verwoeste Khan Younis

Gaza: de oorlog lijkt weer terug bij af: Netanyahu blijft maar zeuren als een kind dat niet naar bed wil: ďeven Rafah nog en dan is het klaarĒ, terwijl de oorlog in het noorden weer in alle hevigheid oplaait en Hamas ook daar allerminst verslagen lijkt.

Terwijl de mist van de onderhandelingen als afleidingsmanoeuvre nog niet is opgetrokken, maakt IsraŽl twee soorten plannen voor de grondinvasie van Rafah:gaza-bulldozer.
De (echte en geheime) militaire plannen en de fake-plannen bestemd voor beeldvorming, waarin de ca. 1,2 miljoen inwoners en vluchtelingen in Rafah een humanitaire Ďoplossingí wordt voorgeschoteld, inclusief tentenkampen, op te richten bij Khan Younis door Egypte, de VAE en IsraŽl en een gerepareerde waterleiding vanuit IsraŽl die ca. 40 liter water per dag per persoon zou moeten leveren, nog steeds ver beneden het door de WHO quotum van 70 liter.

Daarnaast zouden onbeperkt humanitaire hulpgoederen worden toegelaten. IsraŽl claimt dat nu al te doen, maar in feite komen momenteel ca. 100 trucks per dag binnen van de 500 die nodig zijn. Van nieuwe doorlaatposten in het noorden van de strook is ondanks herhaalde toezeggingen van IsraŽl nog niets terechtgekomen.

Verder zouden 10 nieuwe veldhospitalen worden opgericht en de door het IsraŽlische verwoeste ziekenhuizen worden herbouwd (wat jaren kan duren). Deze hospitalen en ziekenhuizen zouden in de toekomst onder supervisie komen van het IsraŽlische leger.

Deze, zeker op korte termijn onuitvoerbare plannen heeft IsraŽl voorgelegd aan de V.S., opdat die zullen instemmen met het grondoffensief.

Waarschijnlijk zal IsraŽl wel Ūets van deze plannen kunnen waarmaken, maar dat zal niet in de buurt komen van wat hier wordt geschetst en dat is ook fysiek onmogelijk binnen de gestelde tijd (hooguit enkele weken tussen nu en de invasie).  Dit is een misleidend document dat bedoeld is voor consumptie door de VS en de Internationale gemeenschap, in de hoop dat het hen zal sussen en de vijandigheid die de invasie zal opwekken zal verminderen.  Het kan helpen om de woede van de wereldleiders tot bedaren te brengen. Maar het zal de wereldwijde Palestijnse solidariteitsbewegingen woedend maken. Noch zal het het ICC, dat (naar verwachting in de komende weken) arrestatiebevelen zal uitvaardigen voor Netanyahu en de opperbevelhebber van de IDF, Lt. Gen. Herzi Halevi, voor de gek kunnen houden. (Bron: Tikun Olam)

WB-checkpoint

Op de Westelijke Jordaanoever neemt de repressie, zowel door het IsraŽlische leger als door joodse kolonisten toe. Sinds het begin van de Gaza-oorlog op 7 oktober 2023 zijn bijna 500 Palestijnen op de Westoever gedood en bijna 5.000 gewond geraakt. De daders waren zowel IsraŽlische militairen als joodse kolonisten.

Ontelbare vaste en verplaatsbare checkpoints maken het reizen voor Palestijnen in eigen land moeilijk, zo niet onmogelijk. Ook het vervoer van (vers)producten binnen de Westoever wordt ernstig belemmerd zodat ook daar tekorten aan allerlei noodzakelijke levensbehoeften ontstaan.
Veel Palestijnen worden hierdoor ook in hun inkomen getroffen omdat de werkplekken, elders op de Westoever laat staan in IsraŽl, onbereikbaar zijn geworden.

Vrijwel elke nacht trekt het IsraŽlische leger erop uit om tientallen Palestijnen te arresteren. Velen van hen worden aan grove behandelingen en zelfs martelingen onderworpen.
Als de inlichtingendiensten alle informatie uit de arrestanten geperst hebben worden zij of vrijgelaten of - meestal zonder vorm van proces Ė voor langere tijd opgesloten.

De IsraŽlische gevangenissen puilen uit van de Palestijnse gevangenen, zowel van de Westoever als uit de Gazastrook. Volgens recente cijfers is het totale aantal Palestijnen in IsraŽlische gevangenissen of -kampen sinds 7 oktober gestegen tot  9.500 en van hen worden 3.660 vastgehouden in administratieve detentie, dat wil zeggen zonder aanklacht of proces en voor een periode van 3 tot 6 maanden, die oneindig verlengd kan worden.
De afgelopen jaren bedroeg het aantal administratief gedetineerden gemiddeld 450 (nu dus meer dan 8 maal zoveel).

Ook blijft het legergrootschalige invallen doen in steden op de Westoever, waarbij vaak doden en gewonden vallen. De meeste grote invallen vinden plaats in steden en vluchtelingenkampen in het noorden van de Gazastrook: Nabloes, Jenin en Tulkarm.

In het noorden nemen de gevechten aan de Libanese grens ook gestadig toe.
Vanuit het noorden van IsraŽl zijn duizenden bewoners geŽvacueerd, net als aan de Libanese kant van de grens. Toch vallen er dagelijks doden en gewonden, vooral aan Libanese zijde.

Regionaal gezien zijn de spanningen afgelopen maand ook behoorlijk opgelopen sinds de vernietiging door IsraŽl van het Iraanse consulaat, op het terrein van de Iraanse ambassade in Damascus. Hierbij werden 7 IraniŽrs gedood onder wie tenminste drie hoge militairen, van wie de bekendste generaal Mohammad Reza Zahedi was.
Door velen wordt deze aanslag gezien als een poging van IsraŽl om de aandacht af te leiden van de Gaza-oorlog en door een onvermijdelijke vergeldingsaanval van Iran de V.S. weer aan zich te binden.

De Iraanse leiding in Teheran voorzag deze strategie, maar wenste geen regionale oorlog te ontketenen en kondigde daarom zijn vergeldingsaanval op IsraŽl ruim tevoren aan. Aan deze tijdige waarschuwing en het feit dat de aanval voor het merendeel werd uitgevoerd door drones die ca. 8 uur nodig hadden om IsraŽl te bereiken en doordat enkele ballistische raketten pas uren later werden afgeschoten, toen de IsraŽlische afweer al in opperste staat van paraatheid was, is het danken dat in IsraŽl slechts enkele gewonden en geen doden vielen door de aanval.
De veel gevaarlijker hypersonische Fattah-1 raket is door Iran niet gebruikt bij deze aanval.
Neveneffect was dat Iran met deze aanval wel een grote aanslag heeft gedaan op het raketafweersysteem van IsraŽl.
Zonder al te veel schade aan te richten was de Iraanse eer gered en de V.S. slaagde erin IsraŽl te weerhouden van verdere escalatie.


Enkele gebeurtenissen in chronologische volgorde

landroof

29/3 Op de 'Dag van het Land' maakte het Comitť voor Verzet tegen de Muur en Nederzettingen bekend dat de bezettingsautoriteit sinds 7 oktober 27.000 dunams [2.700 hectare] land in beslag heeft genomen op de Westelijke Jordaanoever.
Er zijn 25 bedoeÔenengemeenschappen van hun land verjaagd, kolonisten hebben 9.700 aanvallen uitgevoerd op Palestijnse burgers en 9.600 bomen zijn vernield, de meeste olijfbomen.

strand-executie
30/3 Twee Palestijnse jongemannen lopen over het strand. Zij zijn ongewapend en zwaaien met witte vlaggen. Zij worden desondanks zonder pardon doodgeschoten en door een shovel anoniem onder het zand geschoven.
Netjes en clean, niemand maakt er zijn handen aan vuil.
alshifa-voor-na
Al-Shifa zieken huis na en voor het begin van de laatste belegering

1/4 Het IsraŽlische leger heeft de "operatie al-Shifa" na twee weken voltooid. Van het ziekenhuis is niets over, volgens het leger zouden 300 'terroristen' zijn gedood en 500 gevangen genomen, onder wie leden van de medische staf.
Later zouden massagraven op het terrein worden aangetroffen met daarin lichamen met schotwonden in het hoofd en de armen achter de rug gebonden.
auto-WCK
2/4 Zeven hulpverleners van de Amerikaanse hulporganisatie 'World Central Kitchení zijn bij een IsraŽlische aanval vanuit de lucht opzettelijk gedood.
 
zeven-slachtoffers//

De zeven slachtoffers hebben onder meer de Poolse, Britse en Australische nationaliteit. Onder hen zou ťťn Palestijnse chauffeur zijn die de groep rondreed. Anthony Albanese, de premier van AustraliŽ, noemt de aanval Ąvolledig onaanvaardbaarĒ en roept op tot een staakt-het-vuren. IsraŽl zegt een onderzoek te hebben ingesteld naar de aanval.
Zowel de hulpverleners als de voertuigen waren duidelijk herkenbaar en de actie was vooraf afgestemd met het IsraŽlische leger.
vermoeide-hulpverlener
6/4 Hulpverleners in Gaza raken naast fysiek ook emotioneel uitgeput.
Tanya Haj-Hassan, kinderarts van Artsen zonder Grenzen, bezocht recent zoín ziekenhuis en zag dat dokters en verplegers Ďtotaal uitgeput zijní. Ze zag hoe een arts in slaap viel, met zijn hoofd rustend op een kind dat vlak tevoren was gestorven.
German-police-repression
12/4 De Duitse politie heeft een vreedzame Palestina-conferentie in Berlijn bestormd en stilgelegd. De Duitse politie rechtvaardigde haar standpunt door te zeggen dat ze "antisemitisme bestreden" en arresteerde ten minste drie mensen op de conferentielocatie, waaronder twee Joodse vredesactivisten.

Een van de belangrijkste sprekers, Ghassan Abu Sittah, een Britse Palestijnse arts, was eerder de toegang tot Duitsland ontzegd om het evenement bij te wonen.
"De Duitse regering heeft me met geweld de toegang tot het land ontzegd," plaatste Abu Sittah op X.

De arts, die als vrijwilliger werkte in ziekenhuizen in Gaza tijdens de eerste weken van de oorlog met IsraŽl, zei dat hij vrijdagochtend aankwam op het vliegveld van Berlijn en werd tegengehouden bij de paspoortcontrole, waar hij enkele uren werd vastgehouden en vervolgens te horen kreeg dat hij terug moest keren naar het Verenigd Koninkrijk.
martelaren
12/4 Op de Westelijke Jordaanoever zijn twee Palestijnen gedood door het IsraŽlische leger.
Mohammed Essam Shahmawi (links) werd in het vluchtelingenkamp al-Fara'a, bij Tubas, in het hoofd geschoten en twee anderen raakten gewond.
In Tubas werd Mohammed Rasul Omar Al-Hamza bij een gerichte aanval op zijn auto doodgeschoten door IsraŽlische soldaten.

13/4 Een Iraanse vergeldingsaanval voor de IsraŽlische aanval op het Iraanse consulaat in Damascus, waarbij zeven doden vielen, onder wie een hoge generaal, heeft geen doden en slechts een enkele zwaargewonde veroorzaakt. Maar IsraŽl/Netanyahu heeft zijn doelen bereikt: Amerika (en Europa) weer als ťťn man achter zich en niemand die zich nu even bekommert om Gaza.
De Nederlands minister van Buitenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot heeft de Iraanse ambassadeur ontboden, maar de IsraŽlische ambassadeur kon rustig thuisblijven toen IsraŽl het Iraanse consulaat in Damascus bombardeerde en trouwens ook gedurende de genocidale massaslachtingen in de Gazastrook.
kolonisten-aanval
13/4 Tientallen joodse kolonisten zijn het dorp Al-Mughayyir, ten noordoosten van Ramallah op de WJO binnengevallen en hebben daar een Palestijn gedood en huizen en auto's in brand gestoken. 18 inwoners raakten gewond. Onder de gewonden is ťťn in het hoofd geraakt door scherpe munitie.
In het nabijgelegen dorp Abu Falah werden vijf bewoners gewond door kolonisten, die minstens 12 voertuigen, 4 kassen en 5 motorfietsen in brand staken.
De ongeregeldheden zouden te maken hebben met de dood van een 14-jarige joodse kolonist die dood was aangetroffen in de buurt van Ramallah, nadat hij schapen van een nabij gelegen illegale nederzetting op Palestijnse grond had laten grazen.

Nancy-Fraser

Filosofe Nancy Fraser gecanceld in Duitsland wegens Palestina standpunt

De Amerikaanse joodse filosofe Nancy Fraser is het gasthoogleraarschap aan de universiteit van Keulen ontnomen nadat zij een pro-Palestijnse brief had medeondertekend.
ďDeze situatie geeft een heel sterk signaal af aan alle mensen op de universiteit en aan wetenschappers wereldwijd: als je bepaalde meningen over bepaalde politieke onderwerpen durft te uiten, ben je in Duitsland niet welkom,Ē aldus Fraser.
martelaren-Yasan-en-Mohammed

Yazan Shtayyeh (l) en Mohammed Ashraf Bani Jame

15/4 Yazan Shtayyeh, een student aan de School of Industry in Nablus is door het IsraŽlische leger doodgeschoten tijdens een nieuwe inval in Nablus. In het dorp Aqraba zijn de 30-jarige Abdulrahman Maher Bani Fadel en de 21-jarige Mohammed Ashraf Bani Jame bij een botsing met een groep kolonisten gedood vermoedelijk door het IsraŽlische leger.
Hun dood brengt het dodental op de Westelijke Jordaanoever sinds 7 oktober op 467. Er zijn meer dan 4.800 gewonden gevallen.

Een man die gewond raakte bij de botsing vertelde de Palestijnse televisie dat de kolonisten een groep van ongeveer 20 of 30 Palestijnen aanvielen op Palestijns land.
"Een kolonist die koeien had, kwam naar ons toe. Het leger en het hoofd van de [nederzettings]raad kwamen ook opdagen en praatten, maar er gebeurde niets. Er waren geen problemen", zei hij in een interview vanuit het ziekenhuis.
"Plotseling arriveerden gemaskerde kolonisten met jeeps en terreinwagens en begonnen de Palestijnen met pepperspray te besproeien. En toen ik probeerde te zien wat er aan de hand was, gooide een van hen een steen naar me. Ik verloor mijn evenwicht en viel naar beneden en een van hen begon me met een knuppel te slaan", zei hij.
alshifa-voor-na
16/4 Bij de ruÔnes van het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad, dat door het IsraŽlische leger totaal verwoest werd, zijn tenminste 10 lichamen aangetroffen in een massagraf.

Motasem Salah, directeur van het ziekenhuis zegt dat men nog steeds zoekt naar massagraven op het ziekenhuisterrein. Bij gebrek aan juist gereedschap doet ziekenhuispersoneel dat met schoppen en hun handen. Voor identificatie probeert het personeel de lichamen te vergelijken met patiŽnten die waren opgenomen in het ziekenhuis.

ĄWe zijn vastbesloten om deze misdaden tegen burgers in het Shifaziekenhuis aan het licht te brengen. We hebben tot nu toe tien lichamen teruggevonden die begraven waren voor de hoofdingangĒ, zei Salah. ĄSommige van deze lichamen zijn in staat van ontbinding, terwijl van andere slechts lichaamsdelen over zijn. Velen van hen waren vrouwen en kinderenĒ.

17/4 IsraŽl is verantwoordelijk voor het toegenomen geweld tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een woensdag verschenen rapport.
brandstichting
De IsraŽlische krijgsmacht heeft volgens de ngo deelgenomen aan koloniale geweldsacties of nagelaten om Palestijnen in het gebied daartegen te beschermen. De organisatie spreekt van koloniaal geweld Ąmet schijnbare steun van de hogere IsraŽlische autoriteitenĒ.

Het geweld tegen de Palestijnen bestond onder meer uit martelingen en seksuele intimidaties. Daarnaast zijn Palestijnse bezittingen en vee geconfisqueerd. Ook dreigden IsraŽlische kolonisten volgens HRW de oorspronkelijke bewoners te vermoorden als zij niet zouden vertrekken. Als gevolg daarvan zijn zeker twintig gemeenschappen verdreven sinds 7 oktober, de dag van de brute Hamas-aanval in IsraŽl.
ICC-wanted
18/4 Binnenkort zouden soortgelijke posters op politiebureaus en internationale luchthavens kunnen hangen, maar dan uitgegeven door het ICC. IsraŽl houdt er ernstig rekening mee dat dat komende maand al arrestatiebevelen zouden kunnen worden uitgevaardigd. Waarschijnlijk draait de IsraŽlische diplomatie al op volle toeren om dit te voorkomen

Gezien het feit dat hoofdaanklager Karim Khan over gevoelige politieke antennes beschikt, is het waarschijnlijk dat hij belangrijke staten al op de hoogte heeft gebracht van zijn plannen. Hij zou deze beslissing niet hebben genomen zonder er zeker van te zijn dat het zou worden gesteund - of in ieder geval niet zou worden tegengewerkt - door de Europese bondgenoten van IsraŽl, die kritiek hebben geuit op de slachting van IsraŽl in Gaza.

Laten we hopen dat het internationaal recht het voor ťťn keer wint van de politiek.

VS-blokkeert-motie
19/4 Zoals min of meer verwacht heeft de VS zijn veto uitgesproken over volwaardig Palestijns lidmaatschap van de VN. De VS vindt dat erkenning van de staat Palestina deel zou moeten uitmaken van onderhandelingen tussen de Palestijnen en IsraŽl, onderhandelingen waarvan iedereen weet dat die er niet zijn en voorlopig niet zullen komen.
De VS vergeet dat het al in 1947 heeft ingestemd met de verdeling van Palestina in zowel een IsraŽlische als een Palestijnse [toen nog 'Arabische'] staat.
University-protests-USA
Op Amerikaanse universiteiten zwelt het protest tegen de Gaza-oorlog aan tot een omvang die aan de Vietnamdemonstraties in de jaren 70 van de vorige eeuw doen denken.
Universiteitsbesturen gaan over tot demonstratieverboden en massa-arrestaties.

Universiteitsbesturen worstelen met hun rol. Enerzijds willen ze de studenten hun demonstratierecht niet ontnemen, anderzijds voelen ze de druk van conservatieve donateurs, alumni en Republikeinen in het Congres om de antizionistische protesten in de kiem te smoren.

Israa-Jaabis
22/4 Israa Jaabis, een van de bekendste Palestijnse ex-gevangenen, is in JordaniŽ aangekomen voor medische behandeling.
Haar auto werd in 2015 beschoten door het IsraŽlische leger, waarna een gasfles achter in de auto ontplofte. Zij liep daarbij ernstige brandwonden op die tijdens haar detentie Ė zij werd beschuldigd van het willen plegen van een aanslag - niet adequaat werden behandeld.
In JordaniŽ zal alsnog geprobeerd worden haar littekens operatief te verbeteren.
Khan-Younis-massagraven
23/4 Bij het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis zijn meer dan 300 dode lichamen uit massagraven geborgen. Sommige waren geblinddoekt en met de handen achter de rug gebonden, wat wijst op executies te velde. Het complex werd afgelopen maanden belegerd en verwoest door het IsraŽlische leger, en is inmiddels niet meer operationeel.
HAMAS-Khalilal-Hayya
24/4 Het plaatsvervangend hoofd van Hamas in Gaza, Khalil al-Hayya, heeft verklaard dat Hamas bereid is zijn militaire vleugel te ontmantelen in ruil voor een wapenstilstand van vijf jaar of langer en de vestiging van een Palestijnse staat met de grenzen van vůůr 1967.

Al-Haya voegde eraan toe dat Hamas een volledig soevereine Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza zou accepteren, en de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen in overeenstemming met internationale resoluties over de grenzen van 1967. "Als dat gebeurt, zal de militaire vleugel van de groep, de al-Qassam Brigades, worden ontbonden."
Khaled-Raed-Suleiman
25/4 In Ramallah op de Westelijke Jordaanoever is de 16-jarige Khaled Raed Suleiman door een IsraŽlische scherpschutter in de borst geschoten en gedood.
Het kind werd neergeschoten tijdens protesten tegen de inval van  een grote colonne IsraŽlische militaire voertuigen in de wijken At-Tahta en At-Tira, waarbij veel scherpe munitie en gasbommen op de ongewapende demonstranten en de omliggende huizen werden afgevuurd.
-BezalelSmotrich
26/4 IsraŽls minister van FinanciŽn (en onderminister van Defensie), Bezalel Smotrich roept de inlichtingendienst Mossad op om Hamas-leiders te vermoorden en de Gazastrook volledig te vernietigen.
Hij riep ook op tot een ďinvasie van Rafah in de zuidelijke Gazastrook zo snel en zo hard mogelijk, en om door te gaan in de hele Gazastrook totdat deze volledig is vernietigd."
martelaren-Mustafa-en-Ahmed
27/4 Bij de militaire controlepost Salem, ten westen van Jenin, op de WJO, zijn twee jonge Palestijnen doodgeschoten, Mustafa Sultan Abed (22) uit de stad Kfardun en Ahmed Muhammad Shawahna (21) uit de stad Silah al-Harithiyah, ten westen van Jenin.
Bronnen vertelden dat de IsraŽlische bezettingstroepen het vuur openden op een groep jonge mannen in de buurt van de controlepost Salem, in de buurt van het knooppunt Rummana, ten westen van de stad, waarbij Abed en Shar'a werden gedood en twee andere jongeren gewond raakten.
massaker
29/4 Op dag 207 van de Gaza-oorlog zijn 34 doden en 68 gewonden geregistreerd.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza is van 34.535 Palestijnen de dood vastgesteld, maar de burgerbescherming schat dat nog minstens 10.000 slachtoffers onder het puin liggen. Van hen zijn ca. 7.000 officieel als vermist opgegeven.
Sinds 7 oktober 2023 zijn 77.643 gewonden in de Gazastrook geregistreerd.
Hassan-Mansiyeh
30/4 Hassan Mansiyeh (21) is vannacht in Dhahriya, ten zuiden van Hebron, tijdens een achtervolging door IsraŽlische soldaten van de vierde verdieping van gebouw gevallen of gegooid. Bij aankomst in het Dura Governmental Hospital werd de dood geconstateerd.

Maniyeh's vader verklaarde: "Tussen 2 en 3 uur 's nachts vandaag, toen mijn zoon op weg was naar huis van zijn werkplaats in het Sumera-gebied met zijn collega, onderschepte een IsraŽlische legerpatrouille zijn auto, in de buurt van het Rode Halve Maan-ziekenhuis, dus hij stapte eruit en vluchtte naar een gebouw, en de soldaten achtervolgden hem en gooiden hem van de vierde verdieping."
netanyahu-wacht-ICC-vonnis
30/4 Premier Netanyahu heeft in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Joe Biden aangedrongen te helpen voorkomen dat een arrestatiebevel tegen hem zal worden uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof [ICC]. Ook leden van het Amerikaanse Congres zetten de regering Biden onder druk om zich te verzetten tegen het ICC.

 
 

NPK
                            -Soemoed


Bijgevoegd: redactioneel commentaar, inhoudsopgave en een artikel van Susan Abulhawa (auteur van 'Een ochtend in Jenin'). Stuur bij betaling via de website separaat een email naar npk@xs4all.nl met naam en adresgegevens, met vermelding: abonnement Soemoed.
  Waar de mainstream media zich vaak angstvallig in stilzwijgen hullen bewijst blogger, Arabist, journalist en voormalig correspondent Abu Pessoptimist al jaren en iedere keer opnieuw dat die oorverdovende stilte aan het bizarre grenst. Op een dag valt alles dat opgestapeld is misschien een keer op.
 
Abu
                          Pessoptimist


Nieuws berichten  van  The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF


TRF-nooit-weer

-BDS
Platform
                             Wereldvrouwen
Platform Wereldvrouwen Nieuwsbrief April

Akties & Petities
petitie
DIEM25 - Petitie
DIEM25
Suspend Israel from International Sports
To FIFA, FIBA, International Olympics Committee,
and all other global and European sports governing bodies
>
Sign if you agree!  

--------


   Kijk Voor een actueel overzicht van Demonstraties

   > hier: Instagram: Free.Palestine   
   > hier: Plant een Olijfboom/demonstraties

Plant een
                             Olijfboom
                             Instagram
  Hier staan veel filmpjes en actualiteiten met belangrijke informatie.
  Ze werken hiervoor samen met lokale Palestijnse journalisten.
> Plant een Olijfboom - Actueel Overzicht van Demonstraties 
> Plant een Olijfboom - op Instagram
> Plant een Olijfboom - Website

> Plant een Olijfboom - Events & Akties
> Plant een Olijfboom - Nieuwsbrief

 


    

 
Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee

 
Podcast Serie
 Stories from Palestine
stories
                             from
                             Palestine

Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 


FIKRA - NIEUW MAGAZINE VOOR PALESTINA
fikra>
Nieuw Magazine over Palestin

>  Podium voor Palestina / Verhalenpost nieuwsbrief
_______________________________________________________


NIEUWSBRIEF PODIUM voor PALESTINA - febr 2024
Podium
                             voor
                             Palestina
> Podium voor Palestina / Verhalenpost nieuwsbrief
_______________________________________________________

_________________________________
 
_______

3 mei - Teach in -
vrijdag - Amsterdam

Palestinian Performing Arts
and Cultural Resistance


- 16:00u tot 18:00u

This teach-in focuses on the role of theatre
and the work of theatre makers in Palestine,
for whom art has always necessarily been
tied to questions of cultural resistance.
The event brings together artists and cultural
workers based in the Netherlands with a
long-time involvement in the Palestinian
theatre field. What are their artistic
strategies and visions?
>
What are the...
_______________________


6 mei - maandag - Rotterdam
rotterdam-programma
In the past six months, the world has witnessed
the destruction of the healthcare system in Gaza,
where healthcare facilities and hospitals have
been destroyed and...

>  Lees verder
_______________________________________________________

11 mei - zaterdag - Amsterdam
Landelijke demonstratie voor Palestina
nakbadag
Elk jaar herdenken Palestijnen in mei de Nakba,
ofwel de catastrofe: de etnische zuivering van Palestina.
In 1948 werden door zionistische milities...

> Lees verder...
______________________________________________________

18 mei - zaterdag - Amsterdam
screening documentaire ĎGazaí
& boekpresentatie ĎNooit meer is nuí
docu-GAZA

Gaza neemt ons mee naar een unieke plek buiten het
bereik van het televisienieuws om een wereld te onthullen
die rijk is aan welsprekende en veerkrachtige karakters,
en biedt ons een filmisch...
>
INFO
______________________________________________________
Voor veel meer events Kijk op de agenda van
het Nederlands Palestina Komitee, bij de Agenda van
The Rights Forum en bij events op Plant een Olijfboom

all out
                             for palestine
>   All OUT FOR PALESTINE ________________________________________________


>   All OUT FOR PALESTINE


 wake-in-groningen

Wake Groningen Iedere zaterdag  in de oneven weken.
Tijd:
13-14 uur verzamelen Waagplein

  Lees het laatste nieuws bij  :

Jabalya
                             okt
                             nieuwsbrief


Beste Palestina sympathisanten - De nieuwsbrief was al klaar voordat de oorlog tussen Hamas en Israel uitbarstte.

We hebben een verklaring uitgegeven met onze visie die te vinden is op onze site.

verklaring
 
Doorlopende ISMactiviteit:

Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.
De International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 22 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een ori√ęntatiegesprek, indien je ge√Įnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van ISM-Nederland
.
Het is het belangrijk om dit te steunen.
Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, nog veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS


"Bij PMRS geloven we zoveel in gemeenschap dat we sterke relaties hebben opgebouwd in 600 gemeenschappen in Palestina. We danken namens DEZE gemeenschap voor jullie steun.

Zie hieronder om te zien hoe jouw donaties ons hebben geholpen om ons werk in Gaza te doen.

Je hebt ons geholpen met de financiering van 41 teams in Gaza die basis gezondheidszorg, noodgezondheid, geestelijke gezondheid en seksuele reproductieve gezondheid bieden.

(Bron: Facebook)

 

NB Laatste dia toont cijfers voor patiŽnten die de laatste paar maanden gezien zijn.
Vanwege rapportagebeperkingen zijn de cijfers lager dan de verwachte cijfers."

 

-PMRS-thank-you


Inzamelingsaktie GAZA 2024
  PMRS
Veel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd.
Wat nu meer dan ooit heel erg nodig is.
Gaza kan niet zonder steun

 

 
De PMRS roept de internationale gemeenschap, met name de instellingen en organisaties met het expliciete mandaat om humanitair en medisch personeel te beschermen, op een staakt-het-vuren te eisen. De PMRS en de hele medische gemeenschap in Gaza, hun patiŽnten en hun families, zijn in de steek gelaten door de instellingen die alleen bestaan om ons te beschermen. Vier dagen lang hebben we met afschuw en terreur toe gekeken hoe de niet-aflatende etnische zuiveringen in Gaza dieptepunten bereikten waarvan we niet dachten dat ze zouden bestaan.
 
We uiten onze diepste bezorgdheid over de ontplooiende catastrofe voor de primaire gezondheid die de hele Gazastrook treft. We zijn er kapot van dat het aantal doden bijna 15.000 is, waarvan 6.000 kinderen zijn. We hebben echter een grote verantwoordelijkheid om ons te richten op de levenden en ervoor te zorgen dat ze recht hebben op toegang tot gezondheidszorg - alle 2,2 miljoen mensen in Gaza.

Stop het geweld.

Stop de aanvallen op de gezondheidszorg.

Staakt het vuren nu.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is er nu in totaal al meer dan  Ä17.993,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Stichting Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange IsraŽlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOís van Palestina. Zie:
Blijf geven s.v.p., het is zů nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben, ze veelal geen huis meer hebben om naar terug te keren en waar ze opgesloten zijn.  

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS 
ISRAEL:

 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beeindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

EU en Nederland:

Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.

Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in IsraŽl toen Israelische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Isra√ęl bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Isra√ęlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op een periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.   Lees meer >>>

 


VIZ_spui

 


Organisatie Amsterdam:

Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur
Lokatie: verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
BreedplatformPalestina@gmail.com
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur
Lokatie: Op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur
Lokatie: Op de markt achter 't Stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
  
 
Informatie over mensenrechten in IsraŽl en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
The Rights Forum  (NL): www.rightsforum.org
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl

Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com

Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a just peace
http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem IsraŽlisch mensenrechten comitee¬©: https://www.btselem.org

Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of IsraŽl: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org

Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot - Aandacht voor de Nakba voor Isra√ęli√ęrs: https://zochrot.org/
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m.
dagelijks toezicht houden bij checkpoints
https://machsomwatch.org


   
Copyright © 2023 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.

www.vrouweninhetzwart.nl
Amsterdam, Centrum
Netherlands