www.vrouweninhetzwart.nl -
                 header


www.vrouweninhetzwart.nl


Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 5 juli 2024
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam

waar ooit  het lieverdje stond


NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza

  Om de eerdere nieuwsbrieven te lezen, van september 2001 tot heden:
Klik op hoofdmenu(bovenaan), tab 'Nieuwsbrieven' 

 
  bulletin juni 2024  
 
Juni 2024

De afgelopen maand is een akkoord voor een staakt-het-vuren en gevangenenuitwisseling steeds verder uit zicht geraakt. Vooral IsraŽl heeft hier een dubbele rol in gespeeld, doordat premier Netanyahu buiten de officiŽle tekst van het IsraŽlische voorstel (enigszins aangepast door de VS) om, telkens weer de voorwaarde stelde dat eerst Hamas vernietigd moest worden.
Intussen is de rode lijn (het offensief tegen het overbevolkte Rafah) van Joe Biden en Mark Rutte -Ďgamechangerí- overschreden, zonder dat dit tot merkbare maatregelen of sancties heeft geleid.

Het Rafah-offensief heeft honderden inwoners en ontheemden het leven gekost, maar ook in andere delen van de Gazastrook laaide de strijd telkens weer op als teken dat de milities van Hamas en Islamitische Jihad allerminst verslagen zijn.
De woordvoerder van het leger, Daniel Hagari, daagde Netanyahu uit door te verklaren dat Hamas militair gezien niet te verslaan is.
bombed-ambulance
Archiefopname

Het totale aantal dodelijke slachtoffers sinds 7 oktober in de Gazastrook naderde eind juni de 38 duizend en het aantal gewonden meer dan 87 duizend, van wie velen voor de rest van hun leven gehandicapt zullen blijven.

Het IsraŽlische leger heeft inmiddels aangekondigd over te gaan tot Ďde volgende fase van de oorlogí. Het IsraŽlische TV-kanaal 11 meldde dat het IsraŽlische leger van plan is zijn troepen te blijven inzetten in de Ďas van Philadelphiaí, een brede strook land gelegen in het Palestijns-Egyptische grensgebied, in de zuidelijke Gazastrook, evenals in de "Netzarim-corridor", die de noordelijke gebieden van de Gazastrook scheidt van de zuidelijke gebieden.
In feite dreigt het IsraŽlische leger verzeild te raken in een Ďchronische guerrillaí waarbij het de kans loopt in een moeras van telkens opnieuw oplaaiende gevechten vast te lopen waarbij de Palestijnse strijders het voordeel hebben van de kennis van het terrein en zich kunnen verplaatsen via het tunnelnetwerk, dat nog steeds grotendeels intact is, of over land, ondergaand in de massa. Met andere woorden een tweede Vietnam. Daarbij melden zich dagelijks nieuwe rekruten aan, veelal jonge mannen die hun familie hebben verloren en geen enkel ander perspectief in het leven meer hebben.

De IsraŽlische troepen zijn inmiddels opnieuw slaags geraakt in verschillende gebieden in Gaza, die zij eerder onder controle hadden verklaard, waaronder Shujaiya en Jabalia in de noordelijke Gazastrook, evenals het Al-Shifa-ziekenhuis, het grootste ziekenhuis in de Gazastrook, dat door het bezettingsleger werd aangewezen als een commando- en controlecentrum voor Hamas, zonder daar ooit bewijs voor te leveren.

Army+netayahu

Daarbij heeft ook het IsraŽlische leger dringend behoefte aan mťťr militairen, vooral omdat het zich voorbereidt op een oorlog op drie fronten: Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Zuid-Libanon, waarbij een vierde front met Iran niet ondenkbeeldig is.

Een recente poging om een vrijwilligersbataljon op te roepen van veteranen die niet meer dienstplichtig zijn, is mislukt en minister van Defensie Yoav Gallant heeft nu zijn hoop gevestigd op honderdduizenden jonge orthodoxe joden die volgens een recent arrest van het Hooggerechtshof kunnen worden opgeroepen voor militaire dienst.

Dit arrest heeft veel verontwaardiging gewekt bij de extreemrechtse coalitiepartners van Netanyahu, die de uitzonderingpositie die orthodoxe joden tot nog toe innamen. willen handhaven. Los van het feit dat het wel even gaat duren voordat deze eigenzinnige groep is opgeleid tot een gedisciplineerde legereenheid.
girls-starvation

De drinkwater- en voedselsituatie in de Gazastrook is nijpender dan ooit.
Sommige inwoners van Gaza hebben geen andere keus dan het drinken van rioolwater en zich te voeden met gras en beestenvoer.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft gewaarschuwd dat het genoodzaakt is om "verminderde rantsoenen" te verstrekken aan inwoners die het IsraŽlische bombardement op Rafah ontvluchten.
"Gezinnen die Rafah zijn ontvlucht, bevinden zich nu in gebieden met onvoldoende schoon water, medische voorraden, brandstof en beperkte voedselhulp", aldus het VN-agentschap in een bericht op X.

Intussen staan meer dan 2.000 trucks met hulpgoederen in de brandende zon van de SinaÔ-woestijn voor de poort bij Rafah, die door het IsraŽlische leger potdicht wordt gehouden.
En de veelbesproken Amerikaanse noodpier     is inmiddels, na al een keer weggespoeld en weer gerepareerd te zijn, definitief afgebroken, omdat hulporganisaties van de VN en het WFP deze weigeren te gebruiken nadat IsraŽlische commandoís deze Ďneutraleí pier gebruikt hadden bij een reddingsoperatie waarbij vier IsraŽlische gijzelaars bevrijd werden en 274 Palestijnen (en vermoedelijk drie andere IsraŽlische gijzelaars) de dood vonden. De pier heeft in totaal slechts enkele honderden truckladingen met hulpgoederen aan land gebracht, een verwaarloosbare hoeveelheid vergeleken met de behoefte.


Berichten uit de maand juni

atou-Bensouda
Fatou Bensouda

6 juni - Uit een onderzoek van de Britse krant The Guardian in samenwerking met de IsraŽlische media +972 en Local Call (Sikha Mekomit) is gebleken dat IsraŽlische geheime diensten onder leiding van het voormalige hoofd van de Mossad, Yossi Cohen, jarenlang medewerkers van het Internationaal Strafhof [ICC] in Den Haag onder druk hebben gezet, bedreigd en gechanteerd.

De IsraŽlische geheime diensten lieten daarbij geen methode onbeproefd. Ze volgden mensen, luisterden gesprekken af, hackten computers, probeerden mensen in diskrediet te brengen en intimideerden en bedreigden zelfs familieleden van hooggeplaatste medewerkers. Met name
de vorige hoofdaanklager Fatou Bensouda moest het ontgelden. Zij zou uiteindelijk een ICC-onderzoek naar IsraŽlische misdaden opzetten dat in 2021 formeel begon.

Bensouda kreeg in Den Haag twee vermoedelijke agenten aan huis die direct dreigden met gevolgen als ze niet zou meewerken met IsraŽl. Bensouda weigerde, en wees ook elk gesprek met IsraŽlische diensten af. Daarom werd volgens het onderzoek zelfs de voormalige president van de Democratische Republiek Congo, Joseph Kabila, door de IsraŽliŽrs ingehuurd om Bensouda onder valse voorwendselen naar een gesprek te lokken, waar ze vervolgens door IsraŽliŽrs onder zware druk werd gezet.
De agenten kwamen aan huis met enveloppen gevuld met geld. The Guardian citeert wat er tegen Bensouda werd gezegd: ĎJe moet ons helpen, laat ons voor je zorgen. Je wilt niet betrokken raken bij zaken die jouw veiligheid of die van je familie kunnen compromitteren.í IsraŽlische geheim agenten volgden Bensouda en haar echtgenoot en registreerden hun gesprekken om haar in diskrediet te brengen.
[Bron: De Volkskrant]


VN-school-al-Sardi-in-Nuseirat

6 juni - Bij een nachtelijke aanval op de VN-school al-Sardi in Nuseirat zijn minstens 40 burgers gedood.
Volgens IsraŽl zouden Hamasstrijders zich in het complex hebben opgehouden, maar zowel Hamas als UNRWA ontkennen dit. Het gebouw herbergde ca. 6.000 ontheemden. Onder de slachtoffers bevonden zich veel vrouwen en kinderen.
Prison-camp
Gevangenen in Sde Teiman (li) Vrijgelaten gevangenen zijn extreem vermagerd (re)
6 juni - Tijdens een hoorzitting van het IsraŽlische Hooggerechtshof, waar mensenrechtenorganisaties een zaak hadden aangespannen over de onmenselijke behandeling van gevangen Gazanen, maakte de IsraŽlische regering plotseling bekend dat het beruchte detentiecentrum Sde Teiman in de Naqab/Negev zou worden gesloten en de gevangenen overgeplaatst.
Eerder sloegen ex-gevangenen en IsraŽlische klokkenluiders al alarm: mensen zouden er zwaar zijn mishandeld, met botbreuken, interne bloedingen en soms de dood tot gevolg.

Dr-Aziz-Dweik
Een week na zijn vrijlating uit zijn acht maanden durende administratieve detentie heeft IsraŽl Dr. Aziz Dweik, de voormalige voorzitter van de Wetgevende Raad, opnieuw gearresteerd. Een reden werd niet vermeld.

Moamen.omar-Abu-Asal

8 juni - In Anaba, bijTulkarm, is de 22-jarige Moamen Omar Abu Asal door de IsraŽlische bezettingstroepen doodgeschoten. Hij werd in de rug getroffen.

Mahmoud.brahim-Nabrisi-en-Youssef-Abdel-Dayem
Mahmoud Ibrahim Nabrisi (15) en Youssef Abdel Dayem (21)

10 juni - Bij een sloopoperatie van het IsraŽlische leger in het vluchtelingenkamp al-Far'a, ten zuiden van Tubas op de Westelijke Jordaanoever, waarbij ook bulldozers werden ingezet, is de 15-jarige Mahmoud Ibrahim Nabrisi gedood en raakten vijf andere burgers gewond.

De bezetter vernielde de infrastructuur in het kamp en sloopte een deel van de riolering, elektriciteit en waterleidingen. De IsraŽlische bezettingstroepen omsingelden het vluchtelingenkamp Al-Fara'a en verhinderden burgers het te betreden of te verlaten, te midden van explosies en zwaar geweervuur.

10 juni - In de wijk Thanabah, in het vluchtelingenkamp bij Tulkarm, is de jonge man Youssef Abdel Dayem vanuit een hinderlaag door het IsraŽlische leger buitengerechtelijk geŽxecuteerd.

inval-in-Kafr-Dan

12 juni - Bij een IsraŽlische inval in Kafr Dan, bij Jenin, zijn 6 Palestijnen gedood.
Vier van hen zouden militanten zijn geweest. Vanuit een gevechtshelikopter werden raketten afgevuurd op een flatgebouw.
IsraŽlische-soldaten-ptss
15 juni - Meer dan 10.000 IsraŽlische soldaten die in de Gazastrook hebben gevochten, hebben hulp gezocht wegens PTSS.

Een paar dagen geleden meldde Israel Radio dat een soldaat zelfmoord pleegde nadat hij het bevel had gekregen om terug te keren naar militaire dienst in de Gazastrook.
Eerder onthulde de IsraŽlische krant Haaretz dat 10 IsraŽlische officieren en soldaten zelfmoord hebben gepleegd sinds de zevende oktober vorig jaar, een aantal van hen pleegde zelfmoord tijdens gevechten in de nederzettingen rond Gaza.

Dr.iyad-Rantisi
Dr. Iyad Rantisi (53)

18 juni - Opnieuw blijkt een Palestijnse arts uit Gaza te zijn overleden in een IsraŽlisch verhoorcentrum.
Al in november overleed senior arts Iyad Rantisi, 53, hoofd van de vrouwenafdeling van het Kamal Adwan ziekenhuis in Beit Lahia, zes dagen na zijn gevangenneming onder verdachte omstandigheden in de IsraŽlische Shikma gevangenis.

Over zijn dood is een geheimhoudingsbevel van 6 maanden uitgevaardigd, die publicatie van details over deze zaak verbood inclusief het geheimhoudingsbevel zelf. Ook is zijn dood niet aan zijn familie gemeld. Het lichaam van Rantisi is door de IsraŽlische overheid in beslag genomen en nog steeds niet vrijgegeven.

Eerder werd bericht dat de orthopedisch chirurg dr. Adnan al-Bursh in IsraŽlische gevangenschap was overleden. Momenteel wordt de dood van 36 Palestijnen in het detentiekamp Sde Teiman en van nog vier anderen onderzocht door de IsraŽlische overheid.
al-Mawasi-25-martyrs

21 juni - Bij beschietingen op het tentenkamp in al-Mawasi zijn tenminste 25 doden gevallen en raakten 45 mensen gewond. Het Internationaal Rode Kruis gaf de volgende verklaring uit:

Zwaar kaliber projectielen landden op enkele meters van het kantoor en de woningen van het Internationale Comitť van het Rode Kruis (ICRC) op vrijdagmiddag. De aanval beschadigde de structuur van het ICRC kantoor, dat omringd wordt door honderden ontheemde burgers die in tenten wonen, waaronder veel van onze Palestijnse collega's.

Dit incident veroorzaakte een massale toestroom van slachtoffers in het nabijgelegen Rode Kruis Field Hospital, waar 22 doden en 45 gewonden vielen, en berichten over nog meer slachtoffers.

Mohammed.bu-Salmiya
Muhammad Murad Khoshiyeh (12)
 
22 juni - De 12-jarige Murad Hoshiyeh, die een week eerder gewond raakte bij een aanval van het IsraŽlische leger in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever is in de vroege ochtend van 22 juni overleden aan zijn verwondingen.
menselijk.child-op-motorkap

23 juni - Dit beeld ging de hele wereld over: een gewonde Palestijn werd tijdens een gewelddadige inval Jenin als menselijk schild vastgebonden op de motorkap van een IsraŽlische legerjeep.

Volgens de IsraŽlische legerwoordvoerder was dit niet volgens de instructies. Het vormt het zoveelste bewijs dat in de ogen van IsraŽlische soldaten en kolonisten Palestijnen niet als mensen worden gezien. De gewonde Palestijn, de marktkoopman Mujahid Abadi werd later vrijgelaten en bleek niets met de gevechten te maken te hebben.
Al-Abadi werd herhaaldelijk op zijn ledematen geslagen, in zijn borst en hoofd gestompt. Naast zijn verwondingen liep hij ook botbreuken op.

Terwijl hij kreunde van de pijn, pakten de soldaten hem op en gooiden hem op de grond. Daarna pakten ze hem weer op, gooiden hem op de motorkap van het militaire voertuig en bonden hem eraan vast.  De soldaten reden vervolgens met de gewonde man door de straten van de buurt.

"De temperatuur van het metaal was erg hoog, en omdat mijn kleren gescheurd waren als gevolg van de martelingen en mishandelingen, had mijn hele rug diepe brandwonden en schaafwonden," zei Al-Abadi.  Nog steeds in shock zei hij dat de soldaten "meer dan 20 minuten bleven rondrijden". Pas tegen het einde van de beproeving controleerden de soldaten zijn identiteitskaart en zeiden dat hij niet op hun lijst van 'gezochte Palestijnen' stond.
21.000-vermiste-kinderen
25 juni - Volgens Save the Children liggen van de 21.000 vermiste kinderen in Gaza er naar schatting zo'n 4.000 onder het puin.

"Het is vrijwel onmogelijk om onder de huidige omstandigheden informatie te verzamelen en te verifiŽren, maar zeker 17.000 kinderen zijn vermoedelijk niet-begeleid en gescheiden [van ouders of verzorgers] en circa vierduizend kinderen liggen waarschijnlijk onder het puin", zo schrijft de ngo. Ook is een onbekend aantal kinderen in massagraven verdwenen. "Anderen zijn onder dwang verdwenen, waarbij een onbekend aantal gevangen genomen is of gedwongen gedeporteerd uit Gaza, zonder dat hun families weten waar ze zijn."


Hind memorial Delft encampment
Hind memorial Delft encampment

25 juni - De zesjarige Hind Rajab die eind januari dood werd aangetroffen in een personenauto in noord-Gaza, is waarschijnlijk om het leven gekomen door tientallen kogels van nabij afgevuurd vanuit een IsraŽlische tank.

Dat concludeert een Britse onderzoeksgroep die in opdracht van Al Jazeera de afgelopen maanden onder meer audiofragmenten, getuigenverklaringen en openbaar beeldmateriaal analyseerde. Het wapen dat werd gebruikt kon volgens de onderzoekers Ązo'n 750 tot 900 kogels per minuut afvurenĒ.

Tijdens de aanval sprak het kind via de telefoon van een reeds gedood familielid met een hulpverlener. Bij de aanval werd ook een toegesnelde ambulance met de inzittenden en al vernietigd.
fosforbommen-z-libanon
27 juni - In Zuid-Libanon hebben volgens de Financial Times IsraŽlische fosforbommen een strook van 5 km langs de grens onbewoonbaar gemaakt.
De bommen, die bij mensen afschuwelijke, diepe brandwonden veroorzaken, richtten daarnaast niet alleen schade aan militaire installaties van Hezbollah, maar ook aan woonhuizen en landbouwgrond, die voor jaren onbruikbaar is geworden.

Mohammed.abu-Salmiya

1 juli - IsraŽl heeft 50 onschuldige Palestijnen die in Gaza gevangen waren genomen, na maanden van detentie vrijgelaten en naar de Gazastrook teruggestuurd. Onder hen bevindt zich Mohammed abu Salmiya, hoofd van het verwoeste Shifaziekenhuis in Gaza-stad.

De directeur van het Shifa-ziekenhuis, Mohammed Abu Salmiya, zei dat IsraŽlische artsen en verpleegkundigen Palestijnse gevangenen slaan en martelen en de gedetineerden behandelen alsof het levenloze objecten zijn. Hij verklaarde dat elke gevangene ongeveer 30 kilo gewicht verloor door gebrek aan voedsel en door marteling.

De extreemrechtse leden van het IsraŽlische kabinet zijn woedend over de vrijlating en hadden de gevangenen als gijzelaars willen houden voor een eventuele uitwisseling. De IsraŽlische detentiecentra zitten overvol en in het beruchte Sde Teiman-kamp, dat zou worden ontmanteld, zitten nog steeds 94 Palestijnen vast, en zijn er zelfs weer 45 nieuwe gearriveerd.


__________________________________________________________
In augustus is er in Amsterdam geen wake en verschijnt er ook geen nieuwsbrief.

30m-mural-amsterdam
Dear
                             Child
                             Playlist
  https://www.dearchild.info/
 

NPK
                             -Soemoed


Stuur bij betaling via de website separaat een email naar npk@xs4all.nl met naam en adresgegevens, met vermelding: abonnement Soemoed.

 

 Waar de mainstream media zich vaak angstvallig in stilzwijgen hullen bewijst blogger, Arabist, journalist en voormalig correspondent Abu Pessoptimist al jaren en iedere keer opnieuw dat die oorverdovende stilte aan het bizarre grenst. Op een dag valt alles dat opgestapeld is misschien een keer op.
 
Abu
                           Pessoptimist


 

palestinasolidariteit-be DWM

Palestina Solidariteit Nederland
2 juni | 5 juni | 10 juni | 12 juni | 14 juni | 16 juni | 17 juni | 22 juni

Voltairenet

Nieuws berichten
 van  The Rights Forum


trf-studentenprotest
The Rights
                           Forum -
                           Nieuwsbericht
nieuwsoverzicht-TRF


TRF-rechtvaardigheid
BDSNL


Akties & Petities

Fundraiser petitie
DIEM25 - Petitie
DIEM25
Suspend Israel from International Sports
To FIFA, FIBA, International Olympics Committee,
and all other global and European sports governing bodies
>
Sign if you agree!  

--------


   Kijk Voor een actueel overzicht van Demonstraties

   > hier: Instagram: Free.Palestine   
   > hier: Plant een Olijfboom/demonstraties

Plant een
                             Olijfboom
                             Instagram
  Hier staan veel filmpjes en actualiteiten met belangrijke informatie.
  Ze werken hiervoor samen met lokale Palestijnse journalisten.
> Plant een Olijfboom - Actueel Overzicht van Demonstraties 
> Plant een Olijfboom - op Instagram
> Plant een Olijfboom - Website

> Plant een Olijfboom - Events & Akties
> Plant een Olijfboom - Nieuwsbrief


    

 
Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee

 
Podcast Serie
 Stories from Palestine
stories
                             from
                             Palestine

Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 


FIKRA - NIEUW MAGAZINE VOOR PALESTINA
fikra>
Nieuw Magazine over Palestin

>  Podium voor Palestina / Verhalenpost nieuwsbrief
_______________________________________________________


NIEUWSBRIEF PODIUM voor PALESTINA - febr 2024
Podium
                             voor
                             Palestina
> Podium voor Palestina / Verhalenpost nieuwsbrief
_______________________________________________________9 juli - Groningen Theater voor Gaza
Groningen
                             Theater
Palestinian Performing Arts and Cultural Resistance
Kaarten kosten Ä2,50 reserveren via www.grandtheatregroningen.nl
Lokatie: Grand Theater bovenzaal
Grote Markt 35, Groningen
20 Ė 22 uur
Engels gesproken
Aanvang:16:00 uur
>
Lees meer...
_______________________

21 juli - Amsterdam - Painting for Palestine
Lezingen
                             cyclus
BAR - CREATIVE HUB - SAFER SPACE
Lokatie:
Bilderdijkstraat 186, Amsterdam
For a while we have been waiting to organize a child centered event in order to make space to talk about genocide, occupation, resistance and all that is going on- in way that kids can comprehend.
No one is too young to feel compassion and solidarity!

Community care is a central part of our activism so..

>  Lees meer....
_______________________________________________________

Infographics - https://academiccomplicity.nl/
- met meer info & links naar campagne voerende studenten groepen

ĎNederlandse Universiteiten en hun banden met de wapenindustrieí
dutch-unis-fueling-warmachine
Bekijk een serie infographics die laten zien welke
Nederlandse Universiteiten banden hebben met
welke industrieŽn die hen medeplichtig maken aan de
misdaden gepleegd tegen Palestijnen in IsraŽl
en de bezette gebieden.  Swipe of klik op het
pijltje naar rechts of links ...

> Lees verder...
______________________________________________________
Voor veel meer events Kijk op de agenda van
het Nederlands Palestina Komitee, bij de Agenda van
The Rights Forum en bij events op Plant een Olijfboom
______________________________________________________

Link
                             opent in
                             nieuwe
                             instantie
______________________________________________________
Voor veel meer events Kijk op de agenda van
het Nederlands Palestina Komitee, bij de Agenda van
The Rights Forum en bij events op Plant een Olijfboom

all out
                             for palestine

>
   All OUT FOR PALESTINE


 wake-in-groningen

Wake Groningen Iedere zaterdag  in de oneven weken.
Tijd:
13-14 uur verzamelen Waagplein

  Lees het laatste nieuws bij  :

Jabalya
                             okt
                             nieuwsbrief


Beste Palestina sympathisanten - Hierbij het februari nummer van de Jabalya nieuwsbrief. Een historisch nummer voor de verkeerde reden. Uiteraard staat de oorlog in Gaza en de gevolgen voor de inwoners van Jabalya en heel Gaza centraal. Ook een verhaal over de zware oorlogsomstandigheden waaronder de Palestine Medical Relief Society hulp moet verlenen, maar dat ondanks alles toch in staat is te blijven doen. De donaties zijn dus ook nu van groot belang voor de continuiteit van de hulpverlening. In 2023 hebben we een record aan donaties mogen ontvangen en we kunnen dus concluderen dat het geld ook in 2024 hard nodig is! Lees verder ..


Persverklaring


verklaring

 
Doorlopende ISMactiviteit:

Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.
De International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 22 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een ori√ęntatiegesprek, indien je ge√Įnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van ISM-Nederland
.
Het is het belangrijk om dit te steunen.
Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, nog veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS


"Bij PMRS geloven we zoveel in gemeenschap dat we sterke relaties hebben opgebouwd in 600 gemeenschappen in Palestina. We danken namens DEZE gemeenschap voor jullie steun.

Zie hieronder om te zien hoe jouw donaties ons hebben geholpen om ons werk in Gaza te doen.

Je hebt ons geholpen met de financiering van 41 teams in Gaza die basis gezondheidszorg, noodgezondheid, geestelijke gezondheid en seksuele reproductieve gezondheid bieden.

(Bron: Facebook)

 

NB Laatste dia toont cijfers voor patiŽnten die de laatste paar maanden gezien zijn.
Vanwege rapportagebeperkingen zijn de cijfers lager dan de verwachte cijfers."

 

-PMRS-thank-you


Inzamelingsaktie GAZA 2024
  PMRS
Veel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd.
Wat nu meer dan ooit heel erg nodig is.
Gaza kan niet zonder steun

 

 
De PMRS roept de internationale gemeenschap, met name de instellingen en organisaties met het expliciete mandaat om humanitair en medisch personeel te beschermen, op een staakt-het-vuren te eisen. De PMRS en de hele medische gemeenschap in Gaza, hun patiŽnten en hun families, zijn in de steek gelaten door de instellingen die alleen bestaan om ons te beschermen. Vier dagen lang hebben we met afschuw en terreur toe gekeken hoe de niet-aflatende etnische zuiveringen in Gaza dieptepunten bereikten waarvan we niet dachten dat ze zouden bestaan.
 
We uiten onze diepste bezorgdheid over de ontplooiende catastrofe voor de primaire gezondheid die de hele Gazastrook treft. We zijn er kapot van dat het aantal doden bijna 15.000 is, waarvan 6.000 kinderen zijn. We hebben echter een grote verantwoordelijkheid om ons te richten op de levenden en ervoor te zorgen dat ze recht hebben op toegang tot gezondheidszorg - alle 2,2 miljoen mensen in Gaza.

Stop het geweld.

Stop de aanvallen op de gezondheidszorg.

Staakt het vuren nu.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is er nu in totaal al meer dan  Ä17.993,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Stichting Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange IsraŽlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOís van Palestina. Zie:
Blijf geven s.v.p., het is zů nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben, ze veelal geen huis meer hebben om naar terug te keren en waar ze opgesloten zijn.  

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS 
ISRAEL:

 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beeindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

EU en Nederland:

Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.

Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in IsraŽl toen Israelische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Isra√ęl bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Isra√ęlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op een periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.   Lees meer >>>

 


VIZ_spui

 


Organisatie Amsterdam:

Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur
Lokatie: verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
BreedplatformPalestina@gmail.com
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur
Lokatie: Op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur
Lokatie: Op de markt achter 't Stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
  
 
Informatie over mensenrechten in IsraŽl en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
The Rights Forum  (NL): www.rightsforum.org
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl

Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com

Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a just peace
http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem IsraŽlisch mensenrechten comitee¬©: https://www.btselem.org

Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of IsraŽl: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org

Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot - Aandacht voor de Nakba voor Isra√ęli√ęrs: https://zochrot.org/
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m.
dagelijks toezicht houden bij checkpoints
https://machsomwatch.org


   
Copyright © 2023 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.

www.vrouweninhetzwart.nl
Amsterdam, Centrum
Netherlands