www.vrouweninhetzwart.nl


www.vrouweninhetzwart.nl


Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 3 september 2021
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam
bij het lieverdje
komt allen

(hou 1,5 meter afstand)


   
NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza

 

visual-investigations

De nasleep van de Gaza-oorlog

De doden zijn geborgen, de gewonden voor zover mogelijk behandeld en het puinruimen en de wederopbouw voor de zoveelste maal hervat.
De Amerikaanse krant The New York Times heeft een diepgaand onderzoek gedaan naar ťťn van de vele facetten van deze oorlog: de IsraŽlische bomaanvallen in de nacht van 15 op 16 mei op twee flatgebouwen aan de al-Wahdastraat in de dichtbevolkte wijk al-Remal in Gaza-stad, waarbij 44 personen werden gedood, van wie 15 uit ťťn familie. Onder hen bevond zich dokter Ayman Abdul Ouf, internist en hoofd van de corona-afdeling in het Dar al-Shifa ziekenhuis.
Uit het onderzoek van de NY Times is gebleken dat IsraŽl in deze nacht zonder gedegen voorafgaand onderzoek de allerzwaarste bommen uit zijn arsenaal heeft gebruikt bij meer dan 20 onaangekondigde aanvallen op de dichtbevolkte wijk al-Remal. Het gaat om 2.000-pound Mark-84 bommen vervaardigd door het Amerikaanse bedrijf Boeing. (Denk daar nog eens aan als je voor je volgende vakantie in een Boeing stapt.)
Volgens het Internationale Rode Kruis zijn dit soort wapens ongeschikt voor gebruik in stedelijk gebied, vanwege de hoge risico's voor de burgerbevolking.

debris-in-gaza

Voor sommigen was het al de tweede of derde of zelfs vierde keer dat zij hun woning tot puin zagen gereduceerd door IsraŽlische bombardementen.
In het "Response to the escalation in the OPT, situation report nr. 3 (4-10 juni 2021)" van het VN-OCHA Bureau voor de coŲrdinatie van humanitaire zaken worden de volgende cijfers vermeld: 256 doden in de Gazastrook, waaronder 66 kinderen en 40 vrouwen. Daarvan worden 128 beschouwd als burgers, 62 als militieleden, 66 onbekend. 245 van de 256  doden ( update: inmiddels 260) (onder wie 63 kinderen en 40 vrouwen) zijn slachtoffer van IsraŽlisch vuur. Bijna 2000 personen raakten gewond (meer dan 600 kinderen en 400 vrouwen).
Inmiddels zijn zowel IsraŽl als Hamas begonnen aan de wederopbouw van hun wapenarsenaal. IsraŽl heeft in deze oorlog naast de honderden bommen op Gaza met het Iron Dome systeem enkele duizenden Tamir antiraket-raketten (50-80.000 dollar per stuk) afgeschoten, Hamas ca. 4.000 goedkopere raketten, meestal van eigen makelij.
Maar de rakettenbouwers van Hamas zitten niet stil en bij elke oorlog worden hun raketten talrijker, krachtiger en preciezer en hebben zij een groter bereik.
Toch blijven de verschillen te groot om ooit tot een wederzijdse afschrikking en daarmee een bestand voor onbepaalde tijd te komen. Wapens van staal en vele tonnen TNT zullen nooit een rechtvaardige oplossing voor het Palestijnse volk tot stand brengen.
   Eerdere nieuwsbrieven in het Archief (vanaf september 2001)
In augustus houden wij geen wake in Amsterdam en verschijnt er geen nieuwsbrief.
De eerstvolgende wake is dan weer op vrijdag 3 september.Weekberichten  van  The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF

Maandoverzichten  van  Staat van Beleg
staatvanbeleg
                             maandoverzicht
                             april  

Palestine in Pictures

via The Electronic Intifada
Palestine
                             in Pictures
De afgelopen maand in beelden ...

Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee
 
Podcast Serie
 Stories from Palestine
KRISTEL

Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 


3 juli
Christian Peacemakers: wiens veiligheid en wiens terreur? 17 uur... 
 
link opent
                            in nieuw
                            venster
14  tot 16 uur  Lange Poten, Den Haag. Stichting My Identity
nodigt u uit om deel te nemen aan een stand in solidariteit met.....

> Lees verder

Docu online
Route 181 van Michel Khleifi en Eyal Sivan

Documentaire
Documentaire (gratis elke week) van het Palestine Film Institute
Route 181,  270 mins,
Documentary  offers an unusual vision of... ...
> Lees verder


Lees het laatste nieuws bij  :

jabala nieuiwsbrief

>   Laatste nieuwsbrief van Jabalya-Groningen
>   Nederlands Palestina Komitee
>   DocP/BDS Nederland
>   The Rights Forum
>   Plant een olijfboom op Facebook
>   Staat van Beleg op Facebook

ism
Doorlopende ISMactiviteit:

Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.
De International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriŽntati
egesprek, indien je geÔnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van

ISM-Nederland
. Het is het belangrijk om dit te steunen.
Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, nog veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!
  


Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
 
PMRS donatieVeel dank voor jullie gulle donaties van de laatste tijd. Wat momenteel heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 prive huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat IsraŽl o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan IsraŽliers en de babysterfte is hoger dan vÚÚr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patienten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israel zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 pandemie waarbij iedereen z'n hart vasthoudt.


Nadat ook deze laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal   Ä15.493,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange IsraŽlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOís van Palestina. Zie http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderd duizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen hebben nog steeds geen huis]. 
Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v.  PMRS
 
ISRAňL:

 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • BeŽindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
 • Stop de illegale tegenwerking van de vreedzame BDS acties
  [Boycot Divestment & Sanctions]


EU en Nederland:

 • Stop de militaire samenwerking met IsraŽl.
 • Stel een wapenembargo in: Stopwapenhandel
 • Schort het Europese Associatieverdrag met IsraŽl op
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israel toen Israelische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door IsraŽl bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de IsraŽlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op een periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.   Lees meer >>>

 


VIZ_spui

 

 
 
Organisatie Amsterdam:
 Sanne van den Bergh

Info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur op 't Spui, Nieuwmarkt of andere  locaties

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten

anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Grote Markt 
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.


Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 

Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06- 4394 0621

 

In 2001 won de Internationale Beweging van Vrouwen in het Zwart de Millennium Vredes Prijs voor Vrouwen van het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNIFEM).


 

Informatie over mensenrechten in Israel en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
The Rights Forum  (NL): rightsforum.org
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl

Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com

Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for
http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israelisch mensenrechten comitee©: https://www.btselem.org

Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org

Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot - Aandacht voor de Nakba voor IsraŽliŽrs: https://zochrot.org/
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints https://machsomwatch.org


   
Copyright © 2018 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.

www.vrouweninhetzwart.nl
Amsterdam, Centrum
Netherlands