logo

houden een wake op vrijdag 4 mei 2018
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)

-----------------------

Wake: Groningen Haarlem Leeuwarden Maastricht Utrecht


50 jaar bezetting is meer dan genoeg!

-------------


 Palestina vrij !

 
 
Goya was getuige van de executies op 2 en 3 mei 1808 tijdens de intocht van Napoleon in Madrid. De slachtoffers waren deelnemers aan de volksopstand tegen de Franse bezetters.

 


Met voorbedachte rade De tweet van het IsraŽlische aanvalsleger zegt het overduidelijk :


''Gisteren zagen we 30.000 mensen; we kwamen voorbereid aan en met de juiste versterkingen. Niets was aan het toeval overgelaten; acuraat en afgemeten en we wisten waar elke kogel terecht kwam"


Later werd de tweet verwijderd. 

Toen: Gaza Dag van het Land 30 maart 1976

Op 30 maart 1976, protesteerden Palestijnse burgers van IsraŽl tegen de onteigening van 2,000 hectaren land door de IsraŽlische regering van Palestijnse dorpen in het noorden in Galilea. Zes Palestijnen werden gedood en meer dan 100 gewond, toen de IsraŽlische strijdkrachten de protesten met harde hand neersloegen. Al meer dan 40 jaar herdenken Palestijnse gemeenschappen in IsraŽl en de Bezette Gebieden ieder jaar, op dezelfde dag, deze bloedige gebeurtenis om  te blijven wijzen op IsraŽls -  nooit ophoudende - roof van Palestijns land en tegelijkertijd ook om hun liefde voor hun land te uiten. Zo was de eerste dode dan ook een Palestijnse boer, die síochtends met zijn peterselie bezig was op zijn stuk grond - kan het vreedzamer?

Nu: Gaza Dag van het Land 30 maart 2018

Door de permanente vertekening van de werkelijkheid, al decennia lang in alle  westerse media, over hoe Palestijnse burgers zich al 50, eigenlijk 70 jaar verzetten tegen hun IsraŽlische onderdrukkers, horen we op onze wake soms mensen vragen, waarom die Palestijnen niet gewoon bij elkaar komen om een vreedzame demonstratie te organiseren voor hun rechten. Dit is waar ze afgelopen vrijdag 30 maart, nou precies mee bezig waren: de vreedzame Palestijnse ĎGrote Mars van Terugkeerí, waaraan volgens de IsraŽlische krant Haíaretz 30 duizend burgers aan deelnamen, met als uitkomst: zeker 17 doden, vermoord door IsraŽlische scherpschutters en minstens 1400 gewonden.

 

 
Als bezettend land moet IsraŽl zich altijd houden aan het International recht; de onderdrukte Palestijnen hebben zowel vrijheid van meningsuiting, als het recht om vreedzaam te protesteren. Dat is dus al 70 jaren niet het geval. De wrede zionistische praktijk en de onwil van het westen om op te treden, reduceert ons ook nu weer tot machteloze toeschouwers. Waar met dumdumkogels [verboden sinds 1899] mensen verminkt en aan flarden werden geschoten.
 
::   Mensen brengen de 17 jarige, in z'n hoofd geschoten, dove Tahreer Abu Sabala in veiligheid  ::
 
Hasan al-Kurd, namens ťen van de 20 organisaties van de Gaza Terugkeer Mars, die traditioneel geweldloos is, zei aan het einde van de lange vrijdagse protestdag. ď Wat moet ik zeggen. Er is geen enkele rechtvaardiging voor wat zij ons hebben aangedaan.  Ik zag kinderen en hele families, die meer dan een halve kilometer van het hek staan, maar het leger bleef hen beschieten. Waarom? Wat voor bedreiging vormen kinderen, die honderden meters ver weg staan voor tanks en zwaarbewapende soldaten? "

Er zijn voor de komende tijd 45 protest dagen gepland en ondanks het vreselijke bloedbad van vorige week, gaan de moedige organisatoren door met hun plannen om de Nakba [Catastrofe], die 70 jaar geleden plaatsvond, te herdenken.
 

Toen: In de Amerikaanse staat Alabama begon op 21 maart 1965  de 5 daagse burgerrechten mars
20.000 mensen liepen van de stad Selma naar Montgomery. Toen de politie de ongewapende deelnemers o.l.v. dominee Martin Luther King, aanviel en er doden vielen, werd die dag bekend als "Bloody Sunday."  Drie jaar later op 4 april 1968 werd King - nu precies 50 jaar geleden - in Memphis vermoord. ĒDodelijk geweld mag nooit tegen vreedzame demonstranten gebruikt wordenĒ.
Het Polygoon journaal, destijds in het voorprogramma van de meeste Nederlandse bioscopen, berichtte zonder al die tegenwoordige gekleurde commentaren op radio/TV gewoon de feiten:  ĎDe mars is gericht tegen rassenhaat en wil het kiesrecht voor zwarten kracht bijzetten'.
         

Polygoon journaal: Mars in Alabama 1965 . Sharpeville    South Africa 1960

Toen: Zuid Afrika Sharpeville, Johannesburg geweld van de Apartheids politie bij demonstraties tegen Apartheid 21 March 1960
 
83 zwarte burgers (non-Whites heetten die toen) en 26 zwarte politie mannen gedood, duizenden gearresteerd, minstens 365 gewond, terwijl geen enkele ĎWhiteí person omkwam. Tegelijkertijd stonden er  honderden witte Zuid Afrikanen bij buitenlandse consulaten in de rij met verzoeken voor emigratie en andere bange Ďblankení gingen zich zwaarder bewapenen.  
  
  ::   Duizenden nemen deel aan de Grote Terugkeer Mars, 30 Maart bij de grens van Gaza, ten oosten van Jabaliya   ::

[ . . . . . . . . . . . . .  . ]

Lees verder  (Nieuwsbrief 6 april 2018)


Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, nog veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!

Tenslotte:
Vorige maand schreven we dat onze site al lange tijd zwaar verouderd is en dringend vernieuwd moet worden. En dat dat geld kostte. We danken onze lezers voor de giften, die jullie vorige maand spontaan gegeven hebben - vaak zelfs uitgesplitst bijv: 50/25/10 euro voor PMRS Gaza ziekenhuis en het zelfde bedrag voor onze nieuwe website.  Graag uw donaties op NL47 TRIO 0786 8210 94  t.n.v. Stichting Vrouwen in het Zwart o.v.v. Ďwebsiteí. Bij voorbaat hartelijk dank.
 
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
 
Veel dank voor jullie gulle donaties in PMRS Gazafebruari. Tot nu toe zijn er, sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privť huizen verwoest werden, slechts 71.000 herbouwd, omdat IsraŽl o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan IsraliŽrs en de babysterfte is hoger dan vÚÚr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiŽnten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn IsraŽl zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondragelijker.

We hebben al Ä 5400.- euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange IsraŽlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOís van Palestina. Zie http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderd duizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen hebben nog steeds geen huis]. 
Willen jullie ook PMRS steunen? Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v.  PMRS
 


ISRAEL:

 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • BeŽindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
 • Stop de illegale tegenwerking van de vreedzame BDS acties
  [Boycot Divestment & Sanctions]


EU en Nederland:

 • Stop de militaire samenwerking met IsraŽl.
 • Stel een wapenembargo in: stopwapenhandel
 • Schort het Europese Associatieverdrag met IsraŽl op
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in IsraŽl toen IsraŽlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door IsraŽl bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de IsraŽlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op ťťn periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.   Lees meer >>>

 


VIZ_spui

 

 
 
Organisatie Amsterdam:
Lily van den Bergh

Info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Spui bij beeld Lieverdje

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten

anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Grote Markt 
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.


Organisatie Leeuwarden:
Joop Hoekstra: tel: 0513-633544 
- tijdelijk geen wakes -
Leeuwarden@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13-14 uur op De Nieuwstad bij De Waag 

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 

Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 030 - 241 36 46
Utrecht@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13- 14 uur op Stadhuis brug


 

In 2001 won de Internationale Beweging van Vrouwen in het Zwart de Millennium Vredes Prijs voor Vrouwen van het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNIFEM).

 

Informatie over mensenrechten in Israel en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsnederland.nlwww.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com

Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace: www.coalitionofwomen4peace.org
B'tselem IsraŽlisch mensenrechten comitť:
www.btselem.org
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: www.pacbi.org
Vrouwen voor Vrede: www.vrouwenvoorvrede.nl
docP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: www.stopthewall.org

Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: http://www.ej-ymca.org/site/
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org/

   
Copyright © 2018 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.

www.vrouweninhetzwart.nl
Amsterdam, Centrum
Netherlands