www.vrouweninhetzwart.nl -
                 header


www.vrouweninhetzwart.nl


Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 1 maart 2024
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam

bij het lieverdje


NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza
  Om de eerdere nieuwsbrieven te lezen, van september 2001 tot heden:
Klik op hoofdmenu(bovenaan), tab 'Nieuwsbrieven' 


bulletin januari 2024  
 
icj
Op het moment van schrijven, drie dagen na de uitspraak van het Internationaal hof van Justitie in Den Haag, is er nog geen enkele teruggang in het aantal burgerdoden en gewonden in de Gazastrook waar te nemen.
Een nieuwe stroom van ca. een half miljoen vluchtelingen begeeft zich op bevel van het IsraŽlische leger op weg van Khan Younis naar het al overvolle Rafah, maar liggen onderweg onder vuur en jonge mannen worden gearresteerd en afgevoerd.

De Euro-Mediterrane Mensenrechtenmonitor heeft geconstateerd dat het IsraŽlische leger in hetzelfde tempo doorgaat met doden, verdrijven en uithongeren van burgers in Gaza, 3 dagen na de uitvaardiging van de beslissing van het Internationaal Gerechtshof [ICJ] die IsraŽl verplichtte maatregelen te nemen om het plegen van genocide tegen Palestijnen in de Gazastrook te voorkomen.
Het Observatorium merkte op dat het IsraŽlische leger de moord op meer dan 373 Palestijnen - waaronder 345 burgers - heeft gedocumenteerd, naast meer dan 643 gewonden sinds de beslissing van de rechtbank. (Bron: Maían news agency)
Netanyahu
IsraŽls premier, Benyamin Netanyahu, geeft blijk zich geen zier aan te trekken van het tussenvonnis en de aansporingen van het ICJ.
ĎOnze verpletterende overwinning is belangrijker dan wat dan ook. [...] We zullen een totale overwinning behalení, sprak hij. ĎWe hebben geen andere keuze dan de totale overwinning.í

Op het moment van schrijven van deze nieuwsbrief zijn ca. 26,5 duizend Palestijnen in Gaza gedood en meer dan 65 duizend gewond. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.
Voedseluitdeling-UNRWA
Voedseluitdeling door de UNRWA

De Verenigde Staten, ItaliŽ, AustraliŽ, Canada, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, RoemeniŽ, Japan en Nieuw-Zeeland hebben louter op grond van IsraŽlische beschuldigingen van de betrokkenheid van 12 (van de ca. 30.000) UNRWA-medewerkers aan de overval van Hamas op 7 oktober, zonder nader onderzoek hun bijdragen aan de Palestijnse vluchtelingenhulp via UNRWA volledig gestaakt.

Juist in dťze tijd, waarin meer dan 2 miljoen Palestijnse burgers in de Gazastrook dagelijks onderhevig zijn aan bombardementen, honger, dorst, ontheemding en ziekten door ontoelaatbaar slechte leefomstandigheden, is deze on(?)doordachte daad een bewijs van rŁcksichtslose  vereenzelviging met het extreemrechtse gedachtegoed van de IsraŽlische kolonistenregering. Het bewijst totaal gebrek aan empathie met het Palestijnse volk, een dolkstoot in de rug van onschuldige burgers, een daad van onverholen racisme en medeplichtigheid aan genocide.

Voor Nederland is de nieuwe demissionaire minister van Buitenlandse Handel en ontwikkelingssamenwerking, Geoffrey van Leeuwen, verantwoordelijk voor dit besluit. Deze voormalig topambtenaar is een pro-IsraŽlische havik met een lange staat van dienst op Buitenlandse Zaken en latere topadviseur van Mark Rutte.

Deze maatregel druist lijnrecht in tegen de uitspraak van het Internationale Hof van Justitie, dat niet alleen IsraŽl heeft opgedragen de burgerbevolking te sparen, maar daarmee ook impliciet IsraŽls bondgenoten mede verantwoordelijk maakt voor het welzijn van de bevolking van Gaza.

De elf landen, die samen verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de financiŽle steun aan UNRWA, geven hiermee niet zozeer een signaal af, zij veroorzaken niet meer of minder dan een nieuwe humanitaire ramp.
kantoor-van-Hamasleider
Het kantoor van Hamasleider Saleh al-Arouri in Beiroet op 2 januari

Op 2 januari zijn Hamasleider Saleh al-Arouri en zes anderen in de Libanese hoofdstad Beiroet gedood door middel van een drone. Niemand twijfelt eraan dat dit het werk van IsraŽl is. De aanval is een schending van de Libanese soevereiniteit, een land dat zowel politiek als economisch vrijwel failliet is.
Sinds het begin van de vijandelijkheden tussen Hamas, dat ook een basis in Libanon heeft, zijn er voortdurende schermutselingen geweest tussen de Libanees-sjiitische Hezbollah en IsraŽl, met name rond de betwiste Sheba-farms.
Beide partijen lieten het echter niet tot een echte oorlog escaleren.
Tuffah-begraafplaats
6/1 Op de Tuffah-begraafplaats, in het oosten van de Gazastrook, heeft het IsraŽlische leger 1.100 graven geschonden en 150 lichamen in beslag genomen.
Deze procedure is op verschillende begraafplaatsen herhaald, volgens IsraŽl om lichamen van overleden IsraŽlische gijzelaars op te sporen.
CNN meldt later dat tenminste 16 begraafplaatsen zijn geschonden.
Het IsraŽlische leger stelt dat het redden van de gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden en het vinden en terugbrengen van hun lichamen een van de belangrijkste missies in Gaza is. Daarom zouden lichamen uit sommige graven zijn verwijderd. Maar in andere gevallen lijkt het IsraŽlische leger begraafplaatsen als militaire strijdpositie te hebben gebruikt. Uit analyse van satellietbeelden en videoís door CNN zou blijken dat meerdere begraafplaatsen in Gaza door het IsraŽlische leger verbouwd werden tot militaire standplaats.
onherkenbare-lichamen
Eind januari arriveerde er een vrachtwagenlading onherkenbare lichamen terug in Gaza.
Vermoed wordt dat deze lichamen geroofd waren uit verschillende begraafplaatsen, maar zij verkeerden in zodanige staat van ontbinding dat er niets anders restte dan hen anoniem in een massagraf te begraven.

Lama-Khater
 
The Palestine Chronicle sprak met Lama Khater, uit Al-Khalil (Hebron), die op 26 oktober werd gearresteerd en op 30 november werd vrijgelaten onder de gevangenenuitwisselingsdeal tussen de IsraŽlische regering en het Palestijnse verzet. Khater werd samen met tien vrouwelijke gevangenen uit Gaza vastgehouden en was getuige van de mishandeling waaraan ze werden onderworpen.
Khater zei dat de omstandigheden van vrouwelijke gevangenen uit Gaza bijzonder moeilijk waren, te beginnen met hun ontvoering tijdens hun verplaatsing uit de noordelijke Gazastrook.
"Ze werden willekeurig gearresteerd, meestal uit het noorden van de Gazastrook. IsraŽlische soldaten hielden ook moeders vast, die gedwongen werden om hun kinderen bij voorbijgangers achter te laten," benadrukte ze.
Khater vertelde dat de vrouwelijke gevangenen, voordat ze in de Damon gevangenis aankwamen, zonder [hoofd]bedekking werden achtergelaten, werden onderworpen aan vernederende fouilleringen en gedwongen werden om op de kale vloer te slapen. Toen ze de gevangenissen werden binnengebracht, werden ze geblinddoekt, geboeid en beroofd van hun hijab, zei Khater.
Ze werden naar verluidt in nauwe cellen geplaatst in de Damon gevangenis en mochten niet spreken met de rest van de vrouwelijke gevangenen uit de bezette Westelijke Jordaanoever en Palestina 48."Alle vrouwelijke gevangenen zijn onderworpen aan grote beperkingen," zei Khater, "maar de gevangenen uit Gaza werden nog slechter behandeld."

Wael-Dahdouh
Journalist Wael Dahdouh bij de begrafenis van zijn oudste zoon Hamza Dahdouh, eveneens journalist, die zondag omkwam bij een IsraŽlische luchtaanval

8/1 Opnieuw zijn drie journalisten gedood, waarmee het aantal dodelijke slachtoffers in deze beroepsgroep tot 110 is gestegen. Onder hen bevond zich de zoon van de bekende al-Jazeera-journalist Wael Dahdouh, wiens vrouw, dochter en kleinkind omkwamen bij een eerdere luchtaanval. IsraŽl ontkent het speciaal op journalisten gemunt te hebben.
Eind januari waren 83 journalisten gedood sinds het begin van de Gaza-oorlog: 76 Palestijnen, 4 IsraŽliís en 3 Libanezen.
16 journalisten zijn gewond, 3 worden vermist en 25 gearresteerd. Ook veel familieleden van journalisten kwamen om of werden gewond.
Children-without-legs
Volgens Save the Children verliezen elke dag ca. 10 kinderen ťťn of beide benen.
De in Groot-BrittanniŽ gevestigde organisatie zei in een verklaring dat het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) meldde dat "1.000 kinderen in Gaza een of beide benen hebben verloren" sinds het begin van de IsraŽlische agressie.
De verklaring voegde eraan toe dat de meeste operaties bij de kinderen noodgedwongen zonder verdoving moesten worden uitgevoerd.
Demonstratie-voor-Vredespaleis
11/1 Demonstratie voor het Vredespaleis

Op 11 januari begon voor het Internationaal Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag de behandeling van de genocide-aanklacht, aangespannen door Zuid-Afrika tegen IsraŽl.
In eerste instantie vroeg Zuid-Afrika als voorlopige voorziening een duurzaam staakt-het-vuren en onbeperkte toegang van humanitaire hulpgoederen tot de Gazastrook.
Op 12 januari voerde IsraŽl zijn verdediging in eerste aanleg en weersprak alle beschuldigingen. "ex-diplomaat Craig Murray was op beide dagen aanwezig. Zie hier zijn verslagen van dag 1 en dag 2.
Bij de voorlopige uitspraak op 26 januari legde het Hof aan IsraŽl op het aantal burgerslachtoffers drastisch te verminderen en hulpgoederen ongehinderd en in groten getale toe te laten. IsraŽl werd verplicht binnen een maand hierover te rapporteren en ervoor te waken dat bewijzen van eventuele (oorlogs)misdaden niet verloren gaan.
Met deze uitspraak verklaarde het Hof zich bevoegd over de aanklacht te oordelen, maar een definitieve uitspraak kan nog jaren op zich laten wachten.
Khalida-Jarrar
12/1 Aan het Palestijns parlementslid Khalida Jarrar, die op 26 december werd gearresteerd, is administratieve detentie opgelegd voor een periode van zes maanden. Het was haar vijfde arrestatie.
Tussen 2015 en 2021 bracht zij ca. 55 maanden grotendeels in administratieve detentie door, aan het eind van haar voorlaatste administratieve detentie werd zij veroordeeld op grond van geconstrueerde aanklachten en bewijsmateriaal. Tijdens die detentie werd haar verboden de begrafenis van haar dochter bij te wonen die aan een hartaanval was overleden.
Waarvan zij ditmaal wordt verdacht of beschuldigd blijft geheim. Na zes maanden kan de administratieve detentie telkens worden verlengd met periodes van drie tot zes maanden.
gewonde-IsraŽlische-soldaat
13/1 Ca. 4.000 gewonde IsraŽlische soldaten zijn officieel erkend als blijvend gehandicapt door de oorlog in Gaza, wat hun recht op levenslange zorg geeft.
De verwondingen worden over het algemeen als ernstig geclassificeerd, vermeldt de IsraŽlische nieuwssite Walla. De vrees bestaat dat hun aantal nog verder zal oplopen tot 30.000.

De site citeerde Idan Kaliman, voorzitter van de IsraŽl Defense Forces Organization for the Disabled, die zei: "Ik zit al 30 jaar in deze organisatie en ik ben nog nooit zo'n groot aantal zwaargewonden tegengekomen. Er zijn veel gewonden met geamputeerde ledematen, blindheid of verlamming.
psychische-problemen
Volgens de IsraŽlische krant Haaretz eist de strijd in Gaza een ongekend hoge tol van het moreel van de IsraŽlische troepen.
In sommige gevechtseenheden is het aantal soldaten dat zich terugtrekt vanwege psychische problemen hoger dan of gelijk aan het aantal soldaten dat gewond raakte in de strijd.
Guido-Versloot
Guido Versloot

Over het aantal blijvend gehandicapten in de Gazastrook zijn weinig gegevens bekend.
De Nederlandse fysiotherapeut Guido Versloot werkt voor het Internationale Rode Kruis in het European Gaza Hospital in Khan Younis.
Hij is overal geweest: Irak, Jemen, OekraÔne, maar dit heeft hij nog nooit meegemaakt.

ĎWij helpen nu vooral mensen met brandwonden. Ik moet ervoor zorgen dat zij in beweging blijven, anders genezen hun wonden niet goed. Daarbij is de psychologische component lastig nu. ĎAls je zoveel pijn hebt, wil je niet bewegen. We krijgen hier vooral kinderen, omdat die het vaakst overleven als een gebouw instort. Maar die kleintjes begrijpen niet wat er aan de hand is. Ik heb nu een kind van 3, dat helemaal verbrand is en maar blijft schreeuwen: ĎIk heb pijn, waar is mijn vader?í En ja, die is er niet meer.í
aangerichte-schade
16/1 De IsraŽlische Knesset heeft ingestemd met een verhoging van het defensiebudget met 13,4 miljard euro tot 141,82 miljard. Ter vergelijking: het (recent verhoogde) Nederlandse defensiebudget voor 2024 bedraagt 21,4 miljard en Nederland heeft bijna 2x zoveel inwoners als IsraŽl.
In de eerste drie maanden heeft de Gaza-oorlog aan IsraŽlische kant ca. 15 miljard euro gekost en dan zijn alleen de militaire uitgaven geteld, niet de secundaire economische schade.
Die 15 miljard zijn volledig gedekt door een extra defensiebijdrage van de V.S.
De kosten aan de kant van Gaza zijn voorlopig onbecijferbaar en de aangerichte schade zal IsraŽl zeker nooit betalen.

Wie zich mocht afvragen waar Hamas al die raketten en explosieven vandaan heeft, heeft de New York Times het antwoord gevonden.
Veel van de raketten en antitankwapens zijn geconstrueerd uit blindgangers die de afgelopen 17 jaar door IsraŽl op de Gazastrook zijn afgevuurd.
Deze zijn zorgvuldig verzameld en op en na 7 oktober retour afzender gestuurd.

Wapenexperts zeggen dat ongeveer 10 procent van de munitie meestal niet ontploft, maar in het geval van IsraŽl kan het cijfer hoger zijn, en een IsraŽlische inlichtingenofficier, die op voorwaarde van anonimiteit met de krant sprak, zei dat het faalpercentage van sommige van deze raketten kan oplopen tot 15 procent.[...] Duizenden tonnen niet-ontplofte munitie zijn verspreid over het gebied achtergelaten die wachten om te worden hergebruikt, en een enkele bom van 750 pond die niet ontploft, kan in honderden raketten veranderen.

17/1 Langzaam worden de geesten rijp gemaakt voor een 'vrijwillige' deportatie van de bevolking van Gaza desnoods naar Congo, Tsjaad of Rwanda.

"Congo is bereid om migranten op te nemen en we zijn in gesprek met anderen," zei een hoge functionaris in het veiligheidskabinet.
De ongelijkheid in Congo is groot en volgens het Wereldvoedselprogramma leeft 52,5 procent van de bevolking onder de armoedegrens.

[...]
Afgelopen maandag vertelde Netanyahu een vergadering van de Likud-fractie dat hij eraan werkt om de vrijwillige migratie van Gazanen naar andere landen te vergemakkelijken.
"Ons probleem is om landen te vinden die bereid zijn om Gazanen op te nemen, en daar werken we aan," zei hij.


Wat is er vrijwillig aan de migratie uit een woongebied dat bewust is gereduceerd tot een maanlandschap?
hoger-beroep-F35-zaak
Demonstranten steunen de organisaties Oxfam Novib, Pax en The Rights Forum in het hoger beroep van de F35-zaak

22/1 De president van de rechtbank was in het hoger beroep inzake de levering van F35-onderdelen aan IsraŽl opmerkelijk kritisch tegenover de landsadvocaat en wees hem enkele malen terecht.
Dat een dubbele, hier en daar zelfs driedubbele agenda van de regering werd blootgelegd, waarin de belangen van de fysiek bedreigde Gaza-bevolking op de tweede plaats komen, zinde de verdediging duidelijk niet. Er werd gesproken van 'framing'.
Volgens de landsadvocaat is het bedrijven van buitenlandpolitiek het onvervreemdbare recht van de regering en hebben anderen zich daar niet mee te bemoeien.
Op 12 februari is de uitspraak van het hoger beroep; hopelijk laat het Hof zich tevens leiden door de uitspraak van Internationaal Gerechtshof, die op 26 januari werd gedaan en waarin IsraŽl wordt opgedragen het aantal burgerslachtoffers drastisch te beperken.
-noodweer-in-Gaza
24/1 Voor de Gazastrook wordt een week lang noodweer verwacht.
Dat kan er ook nog wel bij. Door het slechte weer zal ook het aantal ziektegevallen toenemen.
bufferzone
26/1 Het IsraŽlische leger is bezig een bufferzone aan te leggen tot 1 km op Gazaans gebied.
Hiertoe worden duizenden gebouwen, meestal appartementencomplexen, met de grond gelijkgemaakt.
-executie-door-verklede-moordenaars
30/1 Stille getuige van een moordaanslag door als (para)medici en burgers vermomde IsraŽlische undercovereenheid. …ťn Palestijn werd in zijn ziekenhuisbed door het hoofd geschoten en ook twee andere Palestijnen werden in het ziekenhuis gedood. Bassel Ayman Al-Ghazzawi werd sinds een eerdere inval van het IsraŽlische leger al 3 maanden in het Ibn Sina-ziekenhuis verpleegd en was gedeeltelijk verlamd.
video
                            embedded in Wafa
                            article
Het gebeurde in het Ibn Sina ziekenhuis in Jenin.
Het Palestijnse persbureau Wafa schrijft op basis van bronnen in het ziekenhuis dat ongeveer tien IsraŽliŽrs naar de derde verdieping van het ziekenhuis gingen en daar met gedempte pistolen drie jonge mannen om het leven brachten. Al Jazeera zegt camerabeelden waarop de actie te zien is te hebben geverifieerd.
De gehele maand januari zijn door het IsraŽlische leger en kolonisten invallen gedaan op de gehele Westelijke Jordaanoever. Daarbij zijn tientallen doden gevallen.
6-jarige-Hind
Het lot van de 6-jarige Hind die vastzat in een auto die beschoten is door het IsraŽlische leger in Gaza-stad, is onduidelijk.  Een woordvoerster van de Palestijnse Rode Halve Maan zei dat het contact met de paramedici verloren was en dat het niet wist of ze geslaagd waren in hun missie.
Eerder omsingelden de IsraŽlische bezettingstroepen Hind in een voertuig in het gebied van het Fares tankstation in Gaza Stad, waarbij ze het op haar familie hadden gemunt.
PCRS gaf aan dat Hind bij de familie was van de oom van haar moeder, Bashar Hamada, toen de bezettingstroepen het vuur openden op het voertuig waarin ze reisden.
Zes familieleden van het meisje werden gedood bij de aanval en zij was de enige overlevende in het voertuig, aldus de PRCS.

Bij het afsluiten van dit blog op 30 januari zijn in Gaza sinds 7 oktober 26.637 doden geteld.
Het aantal gewonde Palestijnen is meer dan 65.000 en ca. 8.000 worden vermist.

 

etnische-zuivering-in-kaart-brengen
Left Voice: Een etnische zuivering in kaart brengen
Een interview met
Dr. Salman Abu Sitta - 12 december 2023 (tekstlink Google Translate, origineel onder de kaart)

150-Rijksambtenaren-protesteren

150 Rijksambtenaren protesteren tegen lakse opstelling Nederland:
'Belachelijk dat we hier moeten staan' (RTL) 'De sit-in is al het derde protest van rijksambtenaren tegen de onvoorwaardelijke Nederlandse steun aan het IsraŽlische geweld in korte tijd.' -
The Rights Forum 2023BDS

The Rights Forum roept pensioenfondsen ter verantwoording.
Volgens het op 12 december 2023 verschenen rapport Donít Buy Into Occupation draagt PFZW via beleggingen (aandelen en obligaties) ter waarde van ruim een miljard euro bij aan de instandhouding en uitbreiding van IsraŽls illegale nederzettingen.
Wij roepen PFZW al tien jaar op om haar investeringen te beŽindigen. Nu is de maat vol.
Doe mee, laat van je horen!
PFZW-actie
Belangrijk Dossier van het Nederlands Palestina Komitee!

NPK-dossier


                             zomer 2021
In dit dossier over Jeruzalem, de Strook van Gaza en Palestinaí48/IsraŽl is een belangrijke, nieuwe ontwikkeling in de strijd van de Palestijnen tegen het zionistische koloniale project in Palestina in kaart gebracht. In genoemde gebieden zijn Palestijnen voor het eerst in jaren gezamenlijk in opstand gekomen.

Voor Palestijnen ..
Lees verder
...

JOHN-PILGER
JOHN PILGER
9 October 1939 Ė 30 December 2023
REST IN POWER  - 
johnpilger.com/
Waar de mainstream media zich vaak angstvallig in stilzwijgen hullen bewijst blogger, Arabist, journalist en voormalig correspondent Abu Pessoptimist al jaren en iedere keer opnieuw dat die oorverdovende stilte aan het bizarre grenst. Op een dag valt alles dat opgestapeld is misschien een keer op.
 
Abu
                          Pessoptimist


Nieuws berichten  van  The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF


TRF-medeplichtigheid

dont-buy


Akties & Petities

   Kijk Voor een actueel overzicht van Demonstraties
   > hier: Plant een Olijfboom/demonstraties

Plant een
                             Olijfboom
                             Instagram
  Hier staan veel filmpjes en actualiteiten met belangrijke informatie.
  Ze werken hiervoor samen met lokale Palestijnse journalisten.
> Plant een Olijfboom - Actueel Overzicht van Demonstraties 
> Plant een Olijfboom - op Instagram
> Plant een Olijfboom - Website

> Plant een Olijfboom - Events & Akties
> Plant een Olijfboom - Nieuwsbrief

wekelijkse-mars-kolna.falasteen
Zondag 4 februari, v.a. 13u op de Dam, Amsterdam
meer info op kolna.falasteen kanaal van instagram    

 
Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee

 
Podcast Serie
 Stories from Palestine
stories
                             from
                             Palestine

Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 


FIKRA - NIEUW MAGAZINE VOOR PALESTINA
fikra>
Nieuw Magazine over Palestina
Eindejaars NIEUWSBRIEF 2023
Podium
                             voor
                             Palestina
>  Podium voor Palestina / Verhalenpost nieuwsbrief
_______________________________________________________


VIDEOREGISTRATIE

Afleren van zionisme: een gesprek
tussen Joden in Nederland

aflevering terugkijken

Pakhuis De Zwijger Event
Justice for Palestine  5 
Event
                             terugkijken op
                             video
> Event terugkijken
_______________________________________________________

Groningen-Jabalya

                             Event wake-in-groningen

Wake Groningen Iedere zaterdag  in de oneven weken.
Tijd:
13-14 uur verzamelen Waagplein

  Lees het laatste nieuws bij  :

Jabalya
                             okt
                             nieuwsbrief


Beste Palestina sympathisanten - De nieuwsbrief was al klaar voordat de oorlog tussen Hamas en Israel uitbarstte.

We hebben een verklaring uitgegeven met onze visie die te vinden is op onze site.

verklaring
 
Doorlopende ISMactiviteit:

Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.
De International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 22 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een ori√ęntatiegesprek, indien je ge√Įnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van ISM-Nederland
.
Het is het belangrijk om dit te steunen.
Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, nog veel te doen,

dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS

overzicht

Veel dank weer voor aPMRSl jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nu meer dan ooit heel erg nodig is. Gaza kan niet zonder steun

De PMRS plaat
ste recent het volgende bericht op haar facebook pagina :

Tuesday 14 november 2023
Dinsdag 14 november 2023
 
De PMRS roept de internationale gemeenschap, met name de instellingen en organisaties met het expliciete mandaat om humanitair en medisch personeel te beschermen, op een staakt-het-vuren te eisen. De PMRS en de hele medische gemeenschap in Gaza, hun patiŽnten en hun families, zijn in de steek gelaten door de instellingen die alleen bestaan om ons te beschermen. Vier dagen lang hebben we met afschuw en terreur toe gekeken hoe de niet-aflatende etnische zuiveringen in Gaza dieptepunten bereikten waarvan we niet dachten dat ze zouden bestaan.
 
We hebben 38 dagen geleefd en zijn getuige geweest van oorlogsmisdaden na oorlogsmisdaden tegen onze mensen, onze teams en onze collega's in de gezondheidszorg. We roepen die agentschappen op om zichzelf te coŲrdineren in een sterk en verenigd front om het geweld te beŽindigen. We vrezen dat als we deze necropolitieke rampspoed nu niet kunnen stoppen, niet alleen de Palestijnen zullen lijden. We vrezen dat er een zeer gevaarlijk precedent wordt geschapen, waardoor de gezondheidszorg wereldwijd blootstaat aan zulke misdaden.
 
Zoals we schrijven, heeft ons personeel in het noorden geen voedsel, water, medische benodigdheden of brandstof. Ze zijn niet veilig, en we vrezen voor het leven van hun en hun patiŽnten. We vragen ondersteuning voor onze teams om te ondersteunen bij het transport van voorraden vanuit ons magazijn naar onze teams, zodat ze levensreddende diensten kunnen blijven leveren.

We uiten onze diepste bezorgdheid over de ontplooiende catastrofe voor de primaire gezondheid die de hele Gazastrook treft. We zijn er kapot van dat het aantal doden bijna 15.000 is, waarvan 6.000 kinderen zijn. We hebben echter een grote verantwoordelijkheid om ons te richten op de levenden en ervoor te zorgen dat ze recht hebben op toegang tot gezondheidszorg - alle 2,2 miljoen mensen in Gaza.

Stop het geweld.

Stop de aanvallen op de gezondheidszorg.

Staakt het vuren nu.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is er nu in totaal al meer dan Ä16.593,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Stichting Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange IsraŽlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOís van Palestina. Zie:
Blijf geven s.v.p., het is zů nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben, ze veelal geen huis meer hebben om naar terug te keren en waar ze opgesloten zijn.  

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is er nu in totaal al meer dan Ä16.593,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange IsraŽlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOís van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [steeds meer mensen nog steeds en vooral opnieuw zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

 
ISRAEL:

 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beeindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

EU en Nederland:

Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.

Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in IsraŽl toen Israelische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Isra√ęl bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Isra√ęlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op een periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.   Lees meer >>>

 


VIZ_spui

 


Organisatie Amsterdam:

Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur
Lokatie: verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
BreedplatformPalestina@gmail.com
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur
Lokatie: Op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur
Lokatie: Op de markt achter 't Stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
  
 
Informatie over mensenrechten in IsraŽl en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
The Rights Forum  (NL): www.rightsforum.org
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl

Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com

Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a just peace
http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem IsraŽlisch mensenrechten comitee¬©: https://www.btselem.org

Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of IsraŽl: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org

Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot - Aandacht voor de Nakba voor Isra√ęli√ęrs: https://zochrot.org/
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m.
dagelijks toezicht houden bij checkpoints
https://machsomwatch.org


   
Copyright © 2023 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.

www.vrouweninhetzwart.nl
Amsterdam, Centrum
Netherlands