www.vrouweninhetzwart.nl


www.vrouweninhetzwart.nl


Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 4 juni 2021
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam
bij het lieverdje
komt allen


   
NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza

 

rubble-with-tiny-shoe

Gaza, de kille cijfers: (bronnen: Haaretz en AFP)

In de Strook van Gaza zijn de afgelopen weken 248 doden gevallen bij IsraŽlische bombardementen, ca. de helft burgerslachtoffers, onder hen 66 kinderen.
Onder de 1.948 gewonden bevinden zich 610 kinderen en 398 vrouwen.
258 gebouwen waaronder een aantal torenflats, werden vernietigd. In totaal werden 1.447 woningen vernield of zwaar beschadigd. 91.000 mensen sloegen op de vlucht.
75 overheids- en publieke gebouwen werden beschadigd. Ook werden gebouwen waarin Palestijnse en Westerse Mediabedrijven gevestigd waren opzettelijk vernietigd.
14 km. waterlrubble-with-meneiding en 17 km. riolering werd beschadigd, 50 waterbronnen werden onbruikbaar.
53 onderwijsinstellingen, 11 ziekenhuizen en klinieken, waaronder de kliniek van Artsen Zonder Grenzen die kinderen onder behandeling heeft voor trauma's, waarbij 10 kinderen omkwamen, 2 artsen het leven lieten en in totaal 42 mensen de dood vonden. 40 moskeeŽn en 1 kerk werden beschadigd, 3 moskeeŽn werden volledig verwoest.

Op de Westelijke Jordaanoever vielen bij botsingen met IsraŽlische troepen en kolonisten 25 doden (4 kinderen).
IsraŽl is aan een massale operatie begonnen om honderden, duizenden IsraŽlische Palestijnen op te pakken, een recordaantal, wegens hun aandeel in de algemene staking tegen de IsraŽlische aanval op Gaza, wegens verzet tegen het gewelddadige optreden in Jeruzalem en vanwege deelname aan rellen tussen Palestijnen en groepen racistische, IsraŽlische joden ruim een week geleden.           

In IsraŽl vielen bij raketaanvallen van Hamas 12 burgerdoden (1 kind) en 1 militair. 357 mensen raakten gewond.

nabeel-al-kurd

De chronologische reeks van oorzaak en gevolg is terug te voeren op de voorgenomen huisuitzetting van vier Palestijnse families (tientallen personen) ten gunste van joodse kolonisten. Drie weken geleden zou het IsraŽlisch Hooggerechtshof uitspraak doen in deze zaak maar de uitspraak is inmiddels voor onbepaalde tijd opgeschort. De kern in deze rechtszaak is dat grond of gebouwen die vůůr 1948 in bezit van joden waren, worden teruggegeven, veelal aan opkopers die de eigendomsrechten hebben verworven en nu hebben overgedragen aan joodse kolonistenorganisaties.
Volgens de IsraŽlische basiswetten (een soort surrogaat grondwet) hebben joden wťl, maar Palestijnen gťťn recht op teruggave van bezit van vůůr de stichting van de staat IsraŽl.
 
- Sheikh Jarrah -2012 - 25 min.My
                             Neighbourhood
                             - documentary
                             2012'My Neighbourhood' - Sheikh Jarrah -2021 - 20 min.
Vice -
                             Inside the
                             Battle for
                             Jerusalem
 
Door de dreigende huisuitzettingen namen de spanningen in heel Oost-Jeruzalem toe en toen aan het einde van de Ramadan IsraŽlische troepen de Aqsa-moskee tijdens een gebedsdienst met buitensporig veel geweld binnendrongen, was de beer los.

Hamas voelde zich geroepen om een groot deel van zijn raketarsenaal in te zetten om de rechten van de Palestijnse moslims in Oost-Jeruzalem te verdedigen, waarbij voor het eerst zelfs raketten richting Jeruzalem werden gelanceerd. Het IsraŽlische Iron Dome antiraketsysteem kon het grote aantal raketten dat Hamas (en Islamitische Jihad) per keer afschoten, niet aan, zodat ook in IsraŽlische steden en dorpen huizen en autoís beschadigd werden en dodelijke slachtoffers en gewonden vielen.

Hiermee speelde Hamas de IsraŽlische premier Netanyahu in de kaart, doordat hiermee een nieuwe poging tot kabinetsformatie, buiten Netanyahu en Likoed om, werd vertraagd waarbij Netanyahu hoopte zich wederom als Ďredder des vaderlandsí te kunnen profileren door de meest intensieve aanvallen ooit op de Strook van Gaza en zijn bewoners in gang te zetten. Of de massale, in explosieve kracht onovertroffen aanvallen op gebouwen in de Gazastrook voor IsraŽl zinvolle militaire doelen betroffen is niet bewezen. Een heel flatgebouw waar veel burgers wonen, is gťťn gerechtvaardigd doelwit alleen omdat zich daar ook de woning van een Hamas kopstuk bevindt, zeker niet als het kopstuk zelf niet thuis is. Verder zijn ook veel gebouwen vernietigd waarin zich civiele instituties van de Hamas-regering bevonden, die geen militaire importantie hadden. De Ďnevenschadeí onder de burgerbevolking was hierdoor onevenredig hoog, wat o.a. blijkt uit het feit dat een kwart van de dodelijke slachtoffers en ťťn derde van de gewonden kinderen betrof. Bekend feit is dat de IsraŽlische wapenindustrie gretig gebruik maakt van de oorlogen tegen Gaza om hun waren op de internationale wapenbeurzen aan te prijzen als ďbattle provenĒ.

Petitie opent in
                         nieuw venster
 
Volgens de Conventies van Genťve moeten aan te vallen militaire doelen ďeen effectieve bijdrage leveren aan de militaire actie en een beslissend militair voordeel opleverenĒ.
Het gaat hier om wapendepots, militaire transportmiddelen, raketinstallaties e.d. Als een aan te vallen doelwit slechts een gedeeltelijk militaire functie heeft, wordt de rest van het gebouw beschouwd als een civiel object en mag dus niet aangevallen en vernietigd of beschadigd worden.
In de afgelopen strijd (en ook in de vorige Gaza-oorlogen) heeft IsraŽl niet aangetoond zich aan deze criteria te hebben gehouden, ondanks de bewering dat het zichzelf verdedigen mag en er alles aan heeft gedaan om zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken.  [. . . . . . . . . . . . .]

Zie ook:
   Eerdere nieuwsbrieven in het Archief (vanaf september 2001)


 
 
Stichting Hope die belangrijk werk doet bij traumaverwerking voor kinderen heeft slecht nieuws lieten ze ons weten:  We hadden graag een ander bericht gestuurd maar helaasÖ 
Er is een noodfonds opgericht, er is zoveel kapot.
En dan is er nog het vreselijke nieuws over The Tent of Nations die net een aanslag met brandstichting te verwerken heeft gekregen waarbij in een mum van tijd  duizenden olijfbomen, amandelbomen en druivenranken in vlammen opgingen.  Om er bovenop te komen hebben ze ondersteuning meer dan nodig.
In Gaza is de nood na 11 dagen van geweld nog acuter geworden dan ervoor en die situatie was al niet rooskleurig vanwege een pandemie die Gaza moet bestrijden praktisch zonder vaccins. Lees bij Groningen-Jabalya ook het pleidooi van Mustafa Barghouti de president van de PMRS. Red het volk van Palestina.
 


Weekberichten  van  The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF

Maandoverzichten  van  Staat van Beleg
staatvanbeleg
                             maandoverzicht
                             april  

Palestine in Pictures

via The Electronic Intifada
Palestine
                             in Pictures
De afgelopen maand in beelden ...

Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee
 
Podcast Serie
 Stories from Palestine
KRISTEL

Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 

4 Juni - Den Haag Solidariteit met Palestina  
den Haag

14  tot 16 uur    Lange Poten Stichting My Identity
nodigt u uit om deel te nemen aan een stand in solidariteit met.....

> Lees verder

6 Juni - Groningen - Free Palestine
Groningen

Grote Markt - 16:00 uur...
> Lees verder
 
Palestinian films to watch now 
Palfilm
Online...
>  Lees verderDocu Private Investigation
Private-investigation


Zie hier bij Palestine Film Institute 90 min, Documentary
".... I used to ... all Palestinian kids in Israel, used to hold the Israeli...
> Lees verderLees het laatste nieuws bij  :

jabala nieuiwsbrief

>   Laatste nieuwsbrief van Jabalya-Groningen
>   Nederlands Palestina Komitee
>   DocP/BDS Nederland
>   The Rights Forum
>   Plant een olijfboom op Facebook
>   Staat van Beleg op Facebook

ism
Doorlopende ISMactiviteit:

Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.
De International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriŽntati
egesprek, indien je geÔnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van

ISM-Nederland
. Het is het belangrijk om dit te steunen.
Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, nog veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!
  


Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
 
PMRS donatieVeel dank voor jullie gulle donaties van de laatste tijd. Wat momenteel heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 prive huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat IsraŽl o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan IsraŽliers en de babysterfte is hoger dan vÚÚr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patienten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israel zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker.

Nadat ook deze laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal   Ä14.328,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange IsraŽlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOís van Palestina. Zie http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderd duizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen hebben nog steeds geen huis]. 
Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v.  PMRS
 
ISRAňL:

 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • BeŽindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
 • Stop de illegale tegenwerking van de vreedzame BDS acties
  [Boycot Divestment & Sanctions]


EU en Nederland:

 • Stop de militaire samenwerking met IsraŽl.
 • Stel een wapenembargo in: Stopwapenhandel
 • Schort het Europese Associatieverdrag met IsraŽl op
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israel toen Israelische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door IsraŽl bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de IsraŽlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op een periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.   Lees meer >>>

 


VIZ_spui

 

 
 
Organisatie Amsterdam:
 Sanne van den Bergh

Info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur op 't Spui, Nieuwmarkt of andere  locaties

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten

anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Grote Markt 
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.


Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 

Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06- 4394 0621

 

In 2001 won de Internationale Beweging van Vrouwen in het Zwart de Millennium Vredes Prijs voor Vrouwen van het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNIFEM).


 

Informatie over mensenrechten in Israel en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
The Rights Forum  (NL): rightsforum.org
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl

Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com

Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for
http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israelisch mensenrechten comitee©: https://www.btselem.org

Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org

Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot - Aandacht voor de Nakba voor IsraŽliŽrs: https://zochrot.org/
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints https://machsomwatch.org


   
Copyright © 2018 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.

www.vrouweninhetzwart.nl
Amsterdam, Centrum
Netherlands