www.vrouweninhetzwart.nl


www.vrouweninhetzwart.nl


Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 2 april 2021
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam
bij het lieverdje
komt allen

(met mondkapje en houdt  1,5 meter afstand in acht).


   
NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza

 

masafer-yatta

Massafer Yatta, de West Bank op 3 Februari, Foto: Keren Manor ActiveStills

2 maart, Khilet a-Dabe', Masafer Yatta,  Photo: Nasser Nawaj'a, @btselem

Verkiezingen of niet, er verandert niets in IsraŽl

De verkiezingen in IsraŽl zijn geweest en hebben weinig veranderd aan de bestaande impasse.
Een kolfje naar de hand van demissionair premier Netanyahu, de meester van de impasse, het tijdrekken en de status quo, die helemaal geen status quo is maar een voortdurende versterking van de disbalans ten nadele van de Palestijnen.
Een nieuwe regering zal linksom niet lukken Ė voor zover links nog bestaat in IsraŽl - en rechtsom geen lang leven beschoren zijn.
Eigenlijk zijn er geen links/rechtse, conservatief/progressieve tegenstellingen meer. Zelfs de traditionele tegenstelling religieus/seculier lijkt geen rol van belang meer te spelen in de politiek. Het is al pro- of anti-Netanyahu wat de klok slaat, alsof het land niet bezwijkt onder corona-crisis en de interne tegenstellingen, die er natuurlijk wel degelijk zijn maar in het politieke speelveld opeens lijken te vervagen.
Hoe zwart de toekomst er voor Netanyahu persoonlijk ook uitziet, dit lijkt wel zijn finest hour. Met zijn talent (en ervaring) om te sjacheren heeft hij IsraŽl, weliswaar tegen een hoge prijs, voorzien van ruim voldoende vaccins om het land als eerste ter wereld uit het sociale slob te halen. De corona-maatregelen waren sowieso al verspild aan veel IsraŽliís.
Dankzij zijn voormalige grote vriend in het Witte Huis hebben een aantal landen hun ambassades verplaatst naar Jeruzalem en hebben Arabische landen hun betrekkingen met IsraŽl Ďgenormaliseerdí, met een dikke middelvinger naar de Palestijnen.
De meeste IsraŽliís hebben trouwens geen flauw benul van wat zich afspeelt in de bezette Palestijnse gebieden, wat overigens een Ďfouteí benaming is in IsraŽl. Die spreken kortweg van Ďde gebiedení. Het progressieve Tel Aviv ligt amper een half uur rijden van Qalqilya, Nabi Saleh en Kafr Qaddum en al die andere Palestijnse steden en dorpen, waar wekelijks geprotesteerd wordt tegen de onderdrukking en het marginaliseren van de bijna vijf miljoen Palestijnen, tegen de diefstal van hun landerijen en bestaansmiddelen, tegen de verwoesting van hun huizen.
Maar de inwoners van Tel Aviv leven in hun eigen bubbel, die zich overal in de Westerse wereld zou kunnen bevinden, ver van de Palestijnen achter hun semipermeabele grens, waar elke IsraŽli zo vaak hij wil ongehinderd van West naar Oost en omgekeerd kan reizen, terwijl er voor Palestijnen er maar ťťn richting is: Oostwaarts en alleen de andere kant op als IsraŽl behoefte heeft aan goedkope (en vaak illegale) arbeidskrachten.

 
Photo: Activestills/Oren
                     Ziv
Palestijnse arbeiders op weg naar hun werk in IsraŽl, Foto: Oren Ziv / ActiveStills

De Palestijnse verkiezingen blijven aan een zijden draad hangen. Morgen sluit de termijn waarop kieslijsten kunnen worden ingediend, waarna de kiescommissie gaat beoordelen welke lijsten en welke kandidaten geaccepteerd worden. Fatah en Hamas hebben beiden hun kieslijst al ingediend.
Hamas onder de naam: Al-Quds (Jeruzalem) Onze Bestemming. Het is de vraag of IsraŽl deze slogan gaat toestaan in Oost-Jeruzalem, als het Łberhaupt de verkiezingen daar toestaat.
Fatah heeft al laten weten dat zonder tenminste 18 stembureaus in Oost-Jeruzalem de verkiezingen wat haar betreft niet doorgaan.
Zojuist wordt bekend in een artikel in de progressieve IsraŽlische krant Haaretz dat Marwan Barghouti, een van de leiders van de Tweede Intifada, die tot vijfmaal levenslang veroordeeld is en al twintig jaar in IsraŽlische gevangenschap verkeert, met een eigen lijst mee zal doen met de Palestijnse parlementsverkiezingen en van plan is zichzelf kandidaat te stellen voor het Palestijnse presidentschap. Volgens recente peilingen maakt hij meer kans dan Abbas. Veel Palestijnen zien in hem een Palestijnse Mandela.
Volgens het Palestijnse persbureau Wafa zou IsraŽl aan de EU hebben laten weten Palestijnse verkiezingen in Oost-Jeruzalem niet toe te staan. Daarmee schendt het de Oslo-akkoorden uit 1993.


Nieuwsoverzicht

1 maart
Sinds 1999 is het huis van Hatem Abu Riala in Issawiya (Oost-Jeruzalem) 6x verwoest. Onlangs was het weer raak. Abu Riala zelf is bij een van de verwoestingen, in 2009, zodanig gewond geraakt dat hij sindsdien in een rolstoel zit.

2 maart
Voormalig Palestijns parlementslid Khalida Jarrar zit, na eerdere detentieperioden, nu alweer 16 maanden vast in 'administratieve detentie'. Pogingen om haar veroordeeld te krijgen op verschillende aanklachten liepen bij gebrek aan enig bewijs op niets uit.
Gisteren is zij veroordeeld door een militaire rechtbank voor niets anders dan lidmaatschap van een politieke partij, het PFLP, van oorsprong een verzetsbeweging die in IsraŽl nog steeds als 'terreurorganisatie' te boek staat. Zij is veroordeeld tot twee jaar cel en zal dus pas over 7 maanden vrijkomen. (En voor hoe lang?)

...................................


MET:
Dag voor dag verslag en verwante opinie, 1  tot 30 maart 2021

Zie ook:
   Eerdere nieuwsbrieven in het Archief (vanaf september 2001)


kenniscentrum-en-cinema

*** ACTUEEL ***

Deze maand, op 3 maart 2021, was er eindelijk de aankondiging van het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) over het openen van een volledig strafrechtelijk onderzoek naar de Situatie in Palestina. Dit is een historische dag in de decennialange Palestijnse campagne voor internationale gerechtigheid en verantwoordingsplicht voor de klaarblijkelijke gruweldaden van IsraŽl in de Palestijnse gebieden.

Opinie / gemeenschapelijke verklaring van de coalitie (Al-haq, Al mezan, PHCR, A-lDameer) :
meer opinie hierover:


Wekelijks nieuws van The Rightsforum

nieuwsoverzicht-TRF

Maandoverzichten van  Staat van Beleg
staatvanbeleg
                             maandoverzicht
                             januari


say-no-to-pipeline petitie
petitie Onderteken de mail


Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina KomiteePodcast Serie

 Stories from Palestine
podcast-uit-beit-sahour Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 
 
8 april
webinar Military invasions in Palestinian homes 
webinar

Amnesty the Netherlands, Oxfam Novib, The Rights Forum and PAX would like to invite you to a webinar exploring the impact of......
> Lees verder
 
8 mei online
Ilan Pappť: The role of the JNF in... 

Flags

from 17:00 UTC+02-18:30 UTC+02 Price: free ∑ Duration: 1 hr 30 min Public  ∑ Anyone on or off Facebook Register: http://bit.ly/IlanPappeJNF The Nakba is not an isolated...
>  Lees verder


Lees het laatste nieuws bij  : 

  >  
Laatste nieuwsbrief van Jabalya-Groningen
 
>   Nederlands Palestina Komitee
  >   DocP/BDS Nederland

  >   The Rights Forum 
  >  Plant een olijfboom op Facebook
  >  Staat van Beleg op Facebook
 
Doorlopende activiteit:

   
  Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.

Kids in
                             KhalilDe International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriŽntati
egesprek, indien je geÔnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van    ISM-Nederland.  
Het is het belangrijk om dit te steunen.
 

 
Solidariteit met het Palestijnse Volk

Palestine in Pictures - 02-2021

van The Electronic Intifada
De afgelopen maand in beelden ...
Palestine
                             in Pictures


Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, nog veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!
  


Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
 
PMRS donatieVeel dank voor jullie gulle donaties van de laatste tijd. Wat momenteel heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 prive huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat IsraŽl o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan IsraŽliers en de babysterfte is hoger dan vÚÚr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patienten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israel zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker.

Nadat ook deze laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal   Ä14.328,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange IsraŽlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOís van Palestina. Zie http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderd duizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen hebben nog steeds geen huis]. 
Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v.  PMRS
 
ISRAňL:

 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • BeŽindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
 • Stop de illegale tegenwerking van de vreedzame BDS acties
  [Boycot Divestment & Sanctions]


EU en Nederland:

 • Stop de militaire samenwerking met IsraŽl.
 • Stel een wapenembargo in: Stopwapenhandel
 • Schort het Europese Associatieverdrag met IsraŽl op
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israel toen Israelische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door IsraŽl bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de IsraŽlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op een periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.   Lees meer >>>

 


VIZ_spui

 

 
 
Organisatie Amsterdam:
 Sanne van den Bergh

Info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur op 't Spui, Nieuwmarkt of andere  locaties

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten

anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Grote Markt 
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.


Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 

Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06- 4394 0621

 

In 2001 won de Internationale Beweging van Vrouwen in het Zwart de Millennium Vredes Prijs voor Vrouwen van het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNIFEM).


 

Informatie over mensenrechten in Israel en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
The Rights Forum  (NL): rightsforum.org
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl

Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com

Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for
http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israelisch mensenrechten comitee©: https://www.btselem.org

Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org

Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot - Aandacht voor de Nakba voor IsraŽliŽrs: https://zochrot.org/
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints https://machsomwatch.org


   
Copyright © 2018 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.

www.vrouweninhetzwart.nl
Amsterdam, Centrum
Netherlands