www.vrouweninhetzwart.nl


www.vrouweninhetzwart.nl


Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 5 februari 2021
van 12:45 tot 13:45 u.
Eindelijk weer op het Spui! ( Amsterdam)
komt allen


   
NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza

 


protest-tegen-sloop-Al-Rakiz

2021 is begonnen zoals 2020 ophield: met geweld

Er is veel gebeurd in de eerste maand van 2021. Trump ging, Biden kwam, de Palestijnse autoriteit kondigde nieuwe verkiezingen aan voor parlement en presidentschap en een nieuwe verzoeningspoging met Hamas, dat ook op de Westelijke Jordaanoever een belangrijke aanhang heeft.
En intussen grijpt het coronavirus steeds verder om zich heen, zowel in IsraŽl, dat zich met recht wereldkampioen vaccineren mag noemen maar waar de naleving van de coronaregels zů slecht is dat de vaccinaties nog weinig schijnen uit te halen, als in de Palestijnse Gebieden (behalve Oost-Jeruzalem) waar, voor zover bekend, nog geen enkele vaccinatie is gezet, maar waar naast 500 doses uit IsraŽl, ca. 100.000 doses uit Rusland en China verwacht worden in de komende twee weken.


Wat kunnen de Palestijnen van Joe Biden verwachten?

De regering Biden heeft te kennen gegeven de banden met de Palestijnen te willen herstellen, de Palestijnse diplomatieke missie in Washington te willen heropenen, de financiŽle steun aan het Palestijnse volk te willen hervatten en het plan Trump, Ďthe Deal of the Centuryí naar de prullenbak te verwijzen.
Maar dat gaat niet van de ene dag op de andere. Donald Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner, beiden kandidaat voor de Nobelprijs voor de vrede, hebben een mijnenveld aan wetten aangelegd die dit verhinderen, en dat moet eerst geruimd worden om te voorkomen dat de Amerikaanse steun de Palestijnen meer gaat kosten dan dat het hun opbrengt.
Maar wat Biden beslist niet gaat terugdraaien is de vestigingsplaats van de ambassade in Jeruzalem en de erkenning van Jeruzalem als (ongedeelde?) hoofdstad van IsraŽl.
Biden heeft inmiddels gebeld met de leiders van alle landen die ertoe doen, maar Netanyahu was daar niet bij (noch enige andere leider in het Midden-Oosten).
IsraŽl heeft in de eerste weken van dit jaar, net vůůrdat Biden aantrad als president van de V.S., de nederzettingenbouw en de landonteigeningen tot recordhoogte opgeschroefd en doet ook nu nog zijn best de nieuwe Amerikaanse president op de proef te stellen.
Intussen zijn de Palestijnen meer hoop- dan verwachtingsvol wat betreft de verbeteringen die de regering Biden voor hun situatie in petto heeft.


Verkiezingen

Mede op aandringen van de regering Biden heeft de Palestijnse president Abbas per decreet nieuwe verkiezingen aangekondigd. Staatsrechtelijk mťťr dan tijd, want sinds 2006 zijn er geen verkiezingen meer gehouden en de Palestijnse Wetgevende Vergadering (het Parlement) staat sinds 2007 op dood spoor.
De verkiezingen worden nu in drie etappes gehouden: 22 mei voor de Palestijnse Wetgevende Raad (het parlement), 31 juli voor het presidentschap en 31 augustus voor de Palestijnse Nationale Raad [PNC] (een soort Eerste Kamer van de PLO, die het Ďdagelijks bestuurí, het PLO Uitvoerend Comitť kiest. Nieuwe leden van de Palestijnse Nationale Raad worden niet door het volk gekozen, maar benoemd door een commissie waarin het PLO Uitvoerend Comitť, de voorzitter van de PNC en de opperbevelhebber van de PLA (Palestinian Liberation Army) zitting hebben. Nieuwe kandidaten moeten vervolgens door de rest van de PNC worden goedgekeurd. Het aantal leden varieerde de afgelopen jaren tussen de 400 en de 800. Ongeveer 20 procent van de leden vertegenwoordigt de Palestijnse Gebieden, de rest de diaspora.
Kortom dit is een zeer ingewikkeld circus, waar nepotisme en omkoping op de loer liggen.
Er zijn daarnaast talrijke hindernissen en valkuilen: allereerst de coronapandemie, die eist dat verkiezingen op een veilige manier kunnen worden gehouden: op de Westbank is dat al heel moeilijk maar in de Gazastrook bijna onmogelijk. Naast het feitelijke risico kan het virus ook gebruikt worden als een excuus om de verkiezingen op het laatste moment af te blazen, als ťťn van de partijen bang is dat het er ongunstig voor hem uitziet. Volgens recente peilingen is 66 procent van de inwoners van de Westelijke Jordaanoever en de strook van Gaza ervan overtuigd dat Abbas moet aftreden, en als zij zouden moeten kiezen tussen Abbas (Fatah) en Haniyeh (leider van de politieke tak van Hamas), zou 43 procent op Abbas stemmen en 50 procent op Haniyeh (volgens de zeer goed ingevoerde Haaretz-journaliste Amira Hass).
De enige man binnen Fatah die het van Haniyeh in populariteit wint, is Marwan Barghouti, die al twintig jaar in IsraŽlische gevangenschap verblijft en door veel Palestijnen wordt gezien als de Palestijnse Mandela.
Maar om hem als presidentskandidaat naar voren te schuiven zou de verkalkte Fatah-beweging een flexibiliteit en creativiteit moeten tonen die zij al lang geleden verloren heeft.
Van de andere kant vrezen velen een herhaling van 2006, waarin de democratische keus voor Hamas door de Ďvrije wereldí en IsraŽl werd afgestraft met een blokkade.
Nu al bedreigt IsraŽl mogelijke Hamas-kandidaten met arrestatie als zij zich verkiesbaar zouden stellen.
De Palestijnse politiek is hard toe aan vernieuwing, verjonging en creatieve ideeŽn en die zijn noch van de kant van Fatah noch van Hamas te verwachten.
 
tweet
 
2021 is begonnen zoals 2020 ophield: met geweld . . . .

MET:
Van dag tot dag verslag en verwante opinie, 1  tot 29 december

Zie ook:
   Eerdere nieuwsbrieven in het Archief (vanaf september 2001)


Hier volgen de evenementen die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant zijn.

 Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina KomiteePodcast Serie
 Stories from Palestine
podcast-uit-beit-sahour Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 
 

20 january
Webinar: Resisting Lawfare on Campus
Webinar

❗STUDENTS❗ Donít miss this webinar on Wednesday 20th Jan at 6pm to hear from legal experts on what to do if your event faces unfair, and potentially illegal, restrictions in the run up to Israeli Apartheid Week 2021. ...
> Lees verder
 
Filmvertoning online
  IsraŽl censored...
Film
                             screening

IsraŽl censored this film. Watch it here https://vimeo.com/499672067 Every act of censorship inadvertently achieves its opposite by drawing attention to its subject. Last week, an Israeli court...
> Lees verder
 
24 januari

Online filmscreening & discussion
IJV online Chavurah The village...

Chavura
19 uur Amsterdam time Click here to register: http://bit.ly/3skMk59 Join the Independent Jewish Voicesí Online Chavurah (Canada) for a discussion and film screening of the documentary The...
> Lees verder
 
   26 januari
De Arabische lente en jongeren
Arabische
                             jongeren
Kijk en doe mee bij de Henriette van Lynden lezing. Reserveer hier uw ticket. Het...
> Lees verder
 
Palestine in Pictures - 01-2021
The Electronic Intifada
Palestine
                             in Pictures

afgelopen maand ...
> Bekijk fotoreportage
 
B'Tselem - audiovisuele presentatie
Verdeel & Heers
B'Tselem
                             - Conquer
                             & Divide

en al die tijd ... apartheid
> Naar site B'Tselem
 
 Music & words
muziek
> Interview met de makers in AraInfo
 
  Weekberichten van  The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF

Maandoverzichten van  Staat van Beleg
staatvanbeleg
                             maandoverzicht
                             november

Lees het laatste nieuws bij  : 

  >   Nederlands Palestina Komitee
  >   DocP/BDS Nederland

  >  The Rights Forum    
  >  Nieuwsbrief van Plant Een Olijfboom  
  >  Plant een olijfboom op Facebook
  >  Staat van Beleg op Facebook
 
Doorlopende activiteit:

   
  Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.

Kids in
                             HebronDe International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriŽntati
egesprek, indien je geÔnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van    ISM-Nederland.   Het is het belangrijk om dit te steunen.
 

 
Solidariteit met het Palestijnse Volk

Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, nog veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!
  
Tenslotte:
Vorige maand schreven we dat onze site al lange tijd zwaar verouderd is en dringend vernieuwd moet worden. En dat dat geld kostte. We danken onze lezers voor de giften, die jullie vorige maand spontaan gegeven hebben - vaak zelfs uitgesplitst bijv: 50/25/10 euro voor PMRS Gaza ziekenhuis en het zelfde bedrag voor onze nieuwe website.  Graag uw donaties op NL47 TRIO 0786 8210 94  t.n.v. Stichting Vrouwen in het Zwart o.v.v. Ďwebsiteí. Bij voorbaat hartelijk dank.


Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
 
PMRS donatieVeel dank voor jullie gulle donaties van de laatste tijd. Wat momenteel heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 prive huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat IsraŽl o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan IsraŽliers en de babysterfte is hoger dan vÚÚr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patienten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israel zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker.

Nadat ook deze laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal   Ä14.328,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange IsraŽlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOís van Palestina. Zie http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderd duizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen hebben nog steeds geen huis]. 
Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v.  PMRS
 
ISRAňL:

 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • BeŽindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
 • Stop de illegale tegenwerking van de vreedzame BDS acties
  [Boycot Divestment & Sanctions]


EU en Nederland:

 • Stop de militaire samenwerking met IsraŽl.
 • Stel een wapenembargo in: Stopwapenhandel
 • Schort het Europese Associatieverdrag met IsraŽl op
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israel toen Israelische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door IsraŽl bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de IsraŽlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op een periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.   Lees meer >>>

 


VIZ_spui

 

 
 
Organisatie Amsterdam:
 Sanne van den Bergh

Info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur op 't Spui, Nieuwmarkt of andere  locaties

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten

anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Grote Markt 
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.


Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 

Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06- 4394 0621

 

In 2001 won de Internationale Beweging van Vrouwen in het Zwart de Millennium Vredes Prijs voor Vrouwen van het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNIFEM).


 

Informatie over mensenrechten in Israel en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
The Rights Forum  (NL): rightsforum.org
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl

Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com

Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for
http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israelisch mensenrechten comitee©: https://www.btselem.org

Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org

Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot - Aandacht voor de Nakba voor IsraŽliŽrs: https://zochrot.org/
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints https://machsomwatch.org


   
Copyright © 2018 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.

www.vrouweninhetzwart.nl
Amsterdam, Centrum
Netherlands