www.vrouweninhetzwart.nl -
                 header


www.vrouweninhetzwart.nl


Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 6 oktober 2023
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam

bij het lieverdje


NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza
De maand september
bulletin september 2023  

In de maand september was er weer veel geweld van de zijde van de IsraŽlische bezetting en de kolonisten, waarbij 15 Palestijnen gedood werden.
De inzet van de extreemrechtse regering is de feitelijke annexatie van het grootste deel van de Westelijke Jordaanoever. Daarbij wordt de Palestijnse bevolking zoveel mogelijk etnisch gezuiverd en teruggedrongen in losse enclaves.
De Operatie Golfbreker is nog in volle gang en elke nacht worden invallen gedaan en Palestijnen (ook kinderen) gearresteerd en daarbij wordt grof geweld in de vorm van drone- en raketaanvallen op woonhuizen niet geschuwd.
De strijd van de extreemrechtse IsraŽlische regering om de democratie om zeep te helpen ging onverminderd door, evenals de wekelijkse massabetogingen van de zgn. Ďliberale zionistení.
Als afleidingsmanoeuvre hoopte de IsraŽlische premier  Benyamin Netanyahu eindelijk de begeerde normalisatie-deal met Saoedi-ArabiŽ te sluiten, maar dan zonder enige concessies aan de Palestijnen te doen. Van de andere kant bewijst de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman nog steeds lippendienst aan het Arabische vredesplan uit 2002, dat de ontruiming door IsraŽl van de bezette Palestijnse gebieden, inclusief de nederzettingen, behelst en het ongedaan maken van de annexatie van Oost-Jeruzalem als hoofdstad van de Palestijnse Staat in ruil voor de erkenning van de staat IsraŽl en het aangaan van diplomatieke en handelsbetrekkingen.
Het is waarschijnlijk de oude koning Salman Ė die alleen in naam nog over Saoedi-ArabiŽ regeert Ė die vasthoudt aan IsraŽlische concessies jegens de Palestijnen, maar zijn zoon Mohammed bin Salman heeft een hekel aan Palestijnen, waarschijnlijk omdat het in zijn ogen losers zijn.


Apartheid

Intussen is het nog slechts voor een kleine minderheid van IsraŽliís duidelijk dat elke poging om van IsraŽl een democratische staat te maken gedoemd is te mislukken zolang de bezetting van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en de genadeloze blokkade van de Gazastrook voortduren.
generaal-Amiram-Levin

Voormalig IDF Northern Command generaal Amiram Levin tijdens een pro-democratie protest in Tel Aviv.  © Moti Milrod, Haaretz

In een interview met Tv-station Kan vergeleek voormalig commandant het Noordelijk Commando van de IDF, Amiram Levin, de manier waarop het leger geÔnfiltreerd wordt door extremisten en kolonisten met gebeurtenissen in Nazi Duitsland.

In een gesprek met de IsraŽlische publieke omroep Kan zei Amiram Levin, voormalig hoofd van het Noordelijk Commando van het IsraŽlische leger, dat "er in 57 jaar [sinds de Junioorlog in 1967] geen democratie is geweest; er heerst totale apartheid". Volgens Levin "is de IDF, die gedwongen wordt daar [op de Westelijke Jordaanoever] soevereiniteit uit te oefenen, van binnenuit aan het rotten. Het staat erbij, kijkt naar de kolonisten-oproerkraaiers en wordt medeplichtig aan oorlogsmisdaden. Dit zijn diepgaande processen."

Toen Levin werd gevraagd uit te weiden over die specifieke "processen", verwees hij naar nazi-Duitsland. "Het is moeilijk voor ons om het te zeggen, maar het is de waarheid. Loop rond in Hebron, kijk naar de straten. Straten waar Arabieren niet meer mogen komen, alleen Joden. Dat is precies wat daar gebeurt, in dat donkere land."


Mossad-chef-Tamir-Pardo.jpg
Voormalig Mossad-chef, Tamir Pardo, zegt dat IsraŽl een apartheidssysteem handhaaft op de Westelijke Jordaanoever

Voormalig hoofd van de IsraŽlische inlichtingendienst Mossad, Tamir Pardo, vindt dat IsraŽl een apartheidssysteem handhaaft op de Westelijke Jordaanoever. Hij voegde zich daarmee bij een kleine maar groeiende lijst van gepensioneerde functionarissen die een idee onderschrijven dat grotendeels in de marge van de IsraŽlische politiek en de internationale diplomatie gevoerd wordt.
Tamir Pardo is de meest recente voormalige hoge ambtenaar die heeft geconcludeerd dat IsraŽls behandeling van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever neerkomt op apartheid, een verwijzing naar het systeem van rassenscheiding in Zuid-Afrika dat in 1994 eindigde.
Vooraanstaande mensenrenrechtengroepen in IsraŽl en daarbuiten en Palestijnen hebben IsraŽl en zijn 56-jarige bezetting van de Westelijke Jordaanoever ervan beschuldigd te zijn veranderd in een apartheidssysteem dat volgens hen Palestijnen een tweederangs status geeft en is ontworpen om de joodse hegemonie van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee te handhaven.
Een handvol voormalige IsraŽlische leiders, diplomaten en veiligheidsmensen heeft gewaarschuwd dat IsraŽl een apartheidsstaat dreigt te worden, maar de taal van Pardo was nog duidelijker. "Er is hier een apartheidsstaat," zei Tamir Pardo in een interview. "In een gebied waar twee mensen volgens twee rechtssystemen worden beoordeeld, is dat een apartheidsstaat." Gezien de achtergrond van Pardo, wegen de opmerkingen extra zwaar in het door Ďveiligheidí geobsedeerde IsraŽl. (Bron: Jerusalem Post)


De tijdlijn van september

Abdul-Rahim-Fayez-Ghannam

1/9 Abdul-Rahim Fayez Ghannam (36) is bij een militaire overval op het dorp Aqaba, ten noordwesten van Tubas in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, doodgeschoten door een directe treffer in het hoofd. Drie anderen raakten gewond.
Jericho
3/9 UNESCO krijgt de IsraŽlische woede over zich heen wegens erkenning van Jericho als wereld-erfgoed: In een historische stap bereidt de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) zich voor om het oude Jericho, gelegen op de Westelijke Jordaanoever, uit te roepen tot Palestijns erfgoed. De beslissing, waarover gestemd zal worden tijdens de 45e sessie van het UNESCO Werelderfgoedcomitť in Riyad van 10 tot 25 september, wordt toegejuicht door Palestijnse vertegenwoordigers en internationale voorstanders van cultuurbehoud.
Jericho, geprezen als een van 's werelds oudste continu bewoonde steden, heeft een ontzagwekkende historische erfenis die teruggaat tot ongeveer 9000 jaar vůůr onze jaartelling. Jericho heeft ook de eer om de oudste bekende beschermende muur ter wereld te bezitten. Het UNESCO-voorstel wil de aandacht vestigen op de diepgaande historische en culturele betekenis van Jericho voor het Palestijnse volk. Bovendien benadrukt het de dringende noodzaak om deze oude schat te beschermen tegen mogelijke schade of vernietiging door de IsraŽlische bezetting.
Hoewel de beslissing sommige IsraŽlische politici en media heeft aangezet tot kritiek op UNESCO omdat het de joodse banden met de regio zou "ondermijnen" en zich zou mengen in het IsraŽlisch-Palestijnse conflict, is het essentieel om de humanitaire bedoelingen achter deze stap te erkennen. UNESCO-directeur-generaal Audrey Azoulay heeft een belangrijke rol gespeeld in het wereldwijd behouden en eren van cultureel erfgoed, en deze beslissing past in die missie.
hek-langs-JordaniŽ
3/9 IsraŽl zal een nieuw hek bouwen langs zijn grenzen met JordaniŽ, zei premier Benjamin Netanyahu op zondag 3 september. Netanyahu zei dat de barriŤre zal worden gebouwd om infiltratie vanuit JordaniŽ te stoppen, net zoals IsraŽl heeft gedaan aan zijn zuidgrens met Egypte. "Nu zullen we een hek bouwen aan onze oostgrens (JordaniŽ) en ervoor zorgen dat er ook van daaruit geen infiltratie mogelijk zal zijn. We zullen onze grenzen beschermen - we zullen ons land beschermen!" zei Netanyahu op X, voorheen bekend als Twitter. In de afgelopen maanden beweerde IsraŽl meermaals smokkelpogingen van Iraanse wapens vanuit JordaniŽ te hebben verijdeld. In juli informeerde de IsraŽlische minister van Defensie Yoav Gallant de Knesset over de bouw van een nieuwe grensbarriŤre om wapensmokkel naar de Westelijke Jordaanoever te voorkomen.
Mohammad-Yousef-Ismael-Zubeidat
5/9 Mohammad Yousef Ismael Zubeidat, 17 jaar, werd gedood door IsraŽlische soldaten ten noorden van Jericho in het noordoostelijke deel van de bezette Westelijke Jordaanoever.
In een verklaring zei het Palestijnse Ministerie van Gezondheid dat de gedode tiener een middelbare scholier was op de Zubeidat Middelbare School in Jericho.
Milad-Monther-Al-Raey
Milad Monther Al-Ra'ey (16)

9/9 IsraŽlisch leger doodt 16-jarige Palestijn op Westelijke Jordaanoever
Milad Monther Al-Ra'ey, 16 jaar, werd gedood door IsraŽlische soldaten bij de ingang van het Al-Arroub vluchtelingenkamp, ten noorden van Hebron, in het zuiden van de bezette Westelijke Jordaanoever.
De soldaten vuurden veel scherpe kogels, met rubber beklede stalen kogels en gasbommen af op Palestijnse jongeren die protesteerden tegen de voortdurende IsraŽlische militaire aanwezigheid bij de ingang van het vluchtelingenkamp.
De Palestijnse Rode Halve Maan Society (PRCS) zei dat de soldaten, die gestationeerd waren in de versterkte militaire toren aan de ingang van het vluchtelingenkamp, Milad Monther Al-Ra'ey, 16, ernstig verwondden toen ze hem van dichtbij met scherpe kogels in de rug en de borst schoten, waarna artsen zijn dood vaststelden.

sit-down-protest
12/9 Rond het gebouw van het IsraŽlische Hooggerechtshof worden strenge maatregelen genomen vanwege de zitting waarop geoordeeld zal worden over de recente wetgeving die de macht van datzelfde Hooggerechtshof inperkt. De behandeling kan weken tot maanden duren voordat er een uitspraak is. Het voltallige hof (15 rechters) was aanwezig.

13/9 In voorbereiding op de joodse feestdagen worden veel activistische Palestijnen ontboden in verhoorcentra, hun huizen doorzocht en velen worden zelfs voor korte of langere tijd verbannen van het Aqsa-complex,
Nafisa-Khweis
Nafisa Khweis is een bekende Palestijn, woonachtig in de wijk at-Tur. Zij vervoert dagelijks personen die slecht ter been zijn in haar golfkarretje naar de Aqsamoskee.
haar huis werd doorzocht en zij moest zich melden bij het al-Qishla politiebureau in de Oude Stad. Pure intimidatie.
Een week later werd zij zelf gearresteerd en enige tijd vastgehouden
Adnan-Gaith
14/9 Adnan Gaith, de door de PA aangestelde gouverneur van Oost-Jeruzalem, is voor de zoveelste maal opgebracht voor verhoor door de IsraŽlische autoriteiten. Hij heeft al meer dan een jaar huisarrest.
De IsraŽlische autoriteiten hebben elke actie van of namens de Palestijnse Autoriteit in Oost-Jeruzalem verboden.
betoging-grens-van-Gaza
15/9 Bij een betoging zijn bij de grens van Gaza 12 burgers gewond geraakt door IsraŽlisch vuur.
Vanuit de lucht werd, wat werd aangeduid als een Hamas-positie, gebombardeerd. Daarbij raakte ťťn persoon gewond.
Video-gaza-fence-region
De journalist Ashraf Abu Amra werd aan zijn hand gewond door een gasgranaat.
Furush-Beit-Dajan
18/9 In Furush Beit Dajan, ten oosten van Nabloes, heeft het IsraŽlische bezettingsleger met bulldozers twee huizen verwoest. Aan de schamele restanten ervan valt af te lezen dat het waarschijnlijk om arme bedoeÔenenfamilies gaat.
Jiftlik
En ook deze schamele behuizing-in-aanbouw in al-Jiftlik, in de Jordaanvallei moest er aan geloven.
Palestijnen-gedood
19/9 Bij acties van IsraŽlische leger zijn binnen 24 uur 6 Palestijnen gedood.
Vier in Jenin, een in het Aqbat Jabr vluchtelingenkamp, bij Jericho en een aan de grens met Gaza. Er vielen tientallen gewonden, van wie sommige in kritieke toestand verkeren.
Van links naar rechts:
 • Mahmoud Ali Nafe' Saadi, 23 jaar
 • Rafat Omar Khamayseh, 15 jaar
 • Mahmoud Khaled Ararawe, 24 jaar
 • Ata Yasser Ata Mousa, 29 jaar, stierf de volgende dag aan zijn verwondingen.
Het Palestijnse Ministerie van Gezondheid heeft het aantal doden bevestigd evenals meer dan dertig gewonden, van wie sommige in kritieke toestand verkeren, en voegde eraan toe dat de soldaten ook ambulances en artsen en verpleegkundigen aanvielen toen deze probeerden de gewonden te bereiken.
De soldaten vuurden verschillende raketten af op de twee huizen waarin zich Palestijnse verzetsstrijders schuilhielden. Tientallen Palestijnen protesteerden tegen de invasie en gooiden stenen terwijl de soldaten een spervuur op hen afvuurden.
Ook schoot een IsraŽlische militaire drone een raket af op een elektriciteitsmast, waardoor de stroom uitviel in het vluchtelingenkamp en in delen van de stad Jenin.
Palestijnse verzetsstrijders vochten tegen de binnenvallende soldaten in het vluchtelingenkamp Jenin.
Tijdens de invasie ontvoerden de soldaten Ahmad Abdul-Karim Mansour en Hussein Ahmad Zidan, 65, maar lieten Zidan later vrij toen hij een hartaanval kreeg, waarna Palestijnse medische hulpverleners hem met spoed naar het Ibn Sina Specialized Hospital in Jenin brachten. De soldaten lieten ook Mansour een paar uur later vrij toen het leger zich terugtrok.
Yousef-Salem-Yousef-Radwan
19/9 Yousef Salem Yousef Radwan, 25 jaar, werd gedood door IsraŽlische soldaten tijdens betogingen in de buurt van de grensbarriŤre langs de oostelijke delen van de belegerde Gazastrook. Daarbij vielen tevens elf gewonden, van wie ťťn in kritieke toestand verkeerde.
Het Palestijnse Ministerie van Gezondheid in Gaza zei dat Yousef Salem Yousef van grote afstand door een scherpschutter in het hoofd was geschoten.
Yousef-killed-video
https://imemc.org/wp-content/uploads/2023/09/yousefkilledvideo.mp4?_=1
Op de video is te zien hoe twee wegvluchtende jongeren, die geen enkel gevaar vormden voor de IsraŽlische scherpschutter(s) die zich op grote afstand bevonden, worden neergeschoten.
Dirgham-Mohammad-Yahia-Al-Akhras
20/9 Op 20 september werd Dirgham Mohammad Yahia Al-Akhras, 19 jaar, gedood door undercover IsraŽlische soldaten die infiltreerden in het vluchtelingenkamp Aqabat Jaber ten zuidwesten van Jericho in het bezette noordoosten van de Westelijke Jordaanoever.
Mediabronnen zeiden dat de undercover soldaten het vluchtelingenkamp infiltreerden voordat jeeps van het IsraŽlische leger het binnenvielen om Palestijnen te arresteren (Ďontvoerení zeggen de Palestijnen).
Veel Palestijnen protesteerden tegen de invasie waarna de soldaten een spervuur van scherpe munitie, met rubber beklede stalen kogels en gasbommen afvuurden.
De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) heeft bevestigd dat Dirgham Mohammad Yahia Al-Akhras, 19 jaar, stierf nadat een IsraŽlische scherpschutter hem in het hoofd had getroffen.
Een ambulance bracht Dirgham met spoed naar het regeringsziekenhuis in Jericho waar hij officieel dood werd verklaard.

20/9 Bij een inval van het IsraŽlische leger in Nabloes is een Palestijn gewond geraakt door kogelscherven en vijftien personen kregen ademhalingsproblemen door traangas. De soldaten hinderden ambulances bij de hulpverlening.
betogingen.aan-grens-met-Gaza
21/9 Bij betogingen aan de grens met Gaza is een jonge Palestijn ernstig gewond geraakt door geweervuur van IsraŽlische soldaten.
Wadi-Al-Siq
21/9 IsraŽlische kolonisten verhinderden een Europese diplomatieke delegatie de toegang tot een bedreigd bedoeÔenendorp in Wadi Al-Siq ten oosten van Ramallah.
Volgens rapporten van het West Bank Protection Consortium [WBPC] aan TNA bestormden de IsraŽlische kolonisten de plaats waar de briefing werd gehouden en begonnen slogans te scanderen met megafoons, waarbij ze de delegatie lastig vielen. Het bezoek werd afgebroken en de delegatie verliet de bedoeÔenengemeenschap naar de naburige Palestijnse stad Taybeh.

Ooggetuigen uit Taybeh vertelden dat minstens vier IsraŽlische kolonisten de diplomaten achtervolgden tot in Taybeh, waar ze werden tegengehouden door Palestijnse veiligheidstroepen, die de kolonisten arresteerden en hen later overdroegen aan het IsraŽlische leger.

"Palestijnse veiligheidsmensen stopten het konvooi van auto's en bevalen de kolonisten om uit te stappen, en ťťn van hen verzette zich en trok zelfs een pistool", vertelde een inwoner van Taybeh die niet bij naam genoemd wil worden.

"De Palestijnse officieren vuurden verschillende schoten in de lucht en arresteerden de kolonisten," voegde de inwoner eraan toe. "Kolonisten komen soms naar Taybeh om inkopen te doen in winkels, maar dit is de eerste keer dat kolonisten zo diep de stad inrijden om iemand aan te vallen of lastig te vallen, laat staan dat ze een vuurwapen tevoorschijn halen."

De bedoeÔenengemeenschap Wadi Al-Siq ligt op land dat behoort tot de steden Taybeh, Rammun en Deir Dibwan. IsraŽlische kolonisten vestigden in 2020 een illegale buitenpost in de vallei en begonnen sindsdien de bedoeÔenengemeenschap lastig te vallen.
Abdullah-Imad-Abu-al-Hassan
Abdullah Imad Abu al-Hassan

22/9 Bij een inval van het IsraŽlische leger in Kafr Dan, ten westen van Jenin, is Abdullah al-Hassan (18) doodgeschoten.
Er braken botsingen uit in Kafr Dan nadat de IsraŽlische bezettingstroepen het dorp bestormden en kogels, flitsgranaten en traangasbussen op de jongeren afvuurden, waarbij Abu al-Hassan gewond raakte door een kogel in zijn buik en naar het ziekenhuis werd gebracht, waar artsen hem dood verklaarden.
Na zijn dood gingen tientallen Palestijnen de straat op onder het zingen van protestliederen tegen de illegale IsraŽlische bezetting en riepen op tot verzet, bevrijding en onafhankelijkheid.

vierjarige-Sayed22/9 Diezelfde vrijdag, nadat de sabbat al was begonnen, vielen joodse kolonisten met pepperspray en stenen het Palestijnse gezin Hadar in Susiya, ten zuiden van Hebron, aan. Daarbij raakte de vierjarige Sayed gewond aan zijn gezicht.
Rateb al-Jabour, coŲrdinator van de volks- en nationale comitťs voor verzet tegen de muur en de nederzettingen, zei dat bendes kolonisten de familie al-Hadar hadden aangevallen, hen bespoten met pepperspray en stenen naar hen gooiden. Het 4-jarige kind Sayed Hamid al-Hadar raakte gewond aan zijn gezicht en werd naar een ziekenhuis overgebracht voor behandeling.

Gazastrook-protesten
23/9 In de Gazastrook lijken de protesten weer even heftig als tijdens de Grote Mars van de Terugkeer. Het gewelddadige IsraŽlische antwoord ook.
IsraŽlische bezettingstroepen openden het vuur op Palestijnen die protesteerden tegen de IsraŽlische belegering in Gaza.
Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zei in een verklaring dat 31 Palestijnen gewond waren geraakt door IsraŽlische troepen bij het oostelijke hek dat Gaza scheidt van IsraŽl.
Volgens lokale bronnen vuurden IsraŽlische troepen, die langs het hek waren gestationeerd, traangasbommen af op jonge demonstranten.

IsraŽlische aanvallen
Eerder op vrijdag bombardeerden IsraŽlische gevechtsvliegtuigen verschillende locaties in Gaza.
Gaza-zes-Palestijnen-gewond
24/9 Op zondag zijn bij de demonstraties in Gaza opnieuw zes Palestijnen gewond.
Majdi-Ghabayen
24/9 Diezelfde zondag bezweek de 18-jarige Majdi Ghabayen aan verwondingen die hij opliep tijdens een protest ter ondersteuning van de al-Aqsa moskee dat op 13 september werd gehouden langs het hek dat Gaza scheidt van de bezette gebieden.
inval-in-Tulkarm
Ravage in Tulkarm door de inzet van bulldozers

24/9 Bij een inval van het IsraŽlische leger in Tulkarm werd een gebouw opgeblazen en werden twee Palestijnen gedood.
Palestine TV heeft gemeld dat de gepantserde militaire voertuigen, waaronder ten minste twee D9 bulldozers, buitensporige schade hebben aangericht aan het vluchtelingenkamp, waaronder het platwalsen en vernietigen van straten, steegjes, auto's, huizen, winkels en infrastructuur, waaronder elektriciteitsnetwerken en waterleidingen.
Abdul-Rahman-Suleiman-Abu-Daghash
24/9 Abdul-Rahman Suleiman Abu Daghash, 32 jaar, werd gedood door IsraŽlische soldaten die het vluchtelingenkamp Nur Shams binnenvielen ten oosten van Tulkarm in het noordwesten van de bezette Westelijke Jordaanoever.
Het Palestijnse Ministerie van Gezondheid heeft bevestigd dat de soldaten Abdul-Rahman Suleiman hebben gedood nadat ze hem met in het hoofd hadden geschoten.
Palestijnse hulpverleners brachten hem met spoed naar het Thabet ziekenhuis in Tulkarem, waar hij officieel dood werd verklaard.
Osaid-Farhan-Abu-Ali
24/9 Kort nadat ze het vluchtelingenkamp waren binnengevallen, doodden de soldaten Osaid Farhan Abu Ali (Jab'awi), 21, ook hij werd door een scherpschutter door het hoofd geschoten.
afvalwater-geloosd
24/9 Lokale bronnen meldden dat IsraŽlische kolonisten uit de nederzetting 'Sha'arayim Tzofim' grote hoeveelheden afvalwater hebben geloosd op het land van de dorpen 'Azzun Atma' en 'Beit Amin' in het zuidoosten van Qalqilya. Dit water overstroomde uitgestrekte landbouwgronden met veel olijfbomen.
Bewoners zeiden dat dit afvalwater hun landbouwgronden heeft beschadigd en de kwaliteit van de gewassen, die ze op markten verkopen om in hun levensonderhoud te voorzien, negatief heeft beÔnvloed.
rook-aan-de-grens-van-Gaza
26/9 Elf Palestijnse demonstranten zijn gewond door IsraŽlisch geweervuur aan de grens van Gaza en IsraŽl bombardeerde 5 uitkijkposten vanuit de lucht.
Kafr-al-Dik-bomen-vernield
28/9 Het IsraŽlische leger heeft vanochtend in Kafr al-Dik, ten westen van Salfit, met bulldozers ca. 250 jonge (10 tot 15 jaar oude) olijfbomen gerooid en 40 dunams (4 hectare) grond geŽgaliseerd. Daarnaast werden amandelbomen, wijnstokken, watertanks en een toegangsweg vernield.
Askaka-bomen-vernield
28/9 ook in het Palestijnse dorp Askaka, ten oosten van Salfit werden olijfbomen gerooid ten behoeve van de uitbreiding van de illegale nederzetting Novi Hamia.

Het hoofd van de dorpsraad van Iskaka, Osama Zahir Lam'an, zei: "Sinds vanmiddag, donderdag, zijn de IsraŽlische bezettingstroepen begonnen met het bulldozeren van grote delen van het land van burgers in het Al-Sirb gebied gelegen tussen de dorpen Yasuf en Askaka, dat ongeveer 50 meter verwijderd is van de huizen van burgers, en beplant is met olijfbomen.

Zahir voegde eraan toe dat het gebied voortdurend het doelwit is van aanvallen van de IsraŽlische bezetting en het bulldozeren en ontwortelen van meerjarige olijfbomen ten gunste van de uitbreiding van de nederzettingen ten koste van deze bomen. Bovendien vielen kolonisten burgers aan terwijl ze op hun land waren, vooral op de dagen van de olijfoogst, en de oogst en het oogstgereedschap werden de afgelopen jaren gestolen.

Mohammad-Jibril-Rummaneh
29/9 Mohammad Jibril Rummaneh, 18 jaar, werd gedood door IsraŽlische soldaten die ook een andere Palestijn verwondden nadat ze het vuur hadden geopend op hun auto in de buurt van de stad Al-Bireh in het centrale deel van de bezette Westelijke Jordaanoever.
De soldaten vuurden een spervuur van scherpe kogels af op een Palestijnse auto vlak bij de illegale IsraŽlische kolonie Psagot, gebouwd op gestolen Palestijns land in Jabal At-Tawil vlakbij Al-Bireh, en brachten de twee Palestijnen later naar een IsraŽlisch medisch centrum.
Rummaneh bezweek in een IsraŽlisch medisch centrum aan schotwonden in zijn buik en de andere Palestijn liep verwondingen op aan zijn onderste ledematen. Het IsraŽlische leger beweerde dat de soldaten twee Palestijnen hadden neergeschoten die "molotovcocktails gooiden naar een militaire post in de buurt van Psagot" en voegde eraan toe dat er daarbij geen soldaten gewond waren.
  Om de eerdere nieuwsbrieven te lezen, van september 2001 tot heden:
Klik op hoofdmenu(bovenaan), tab 'Nieuwsbrieven' 


Belangrijk Dossier van het Nederlands Palestina Komitee!

NPK-dossier


                             zomer 2021
In dit dossier over Jeruzalem, de Strook van Gaza en Palestinaí48/IsraŽl is een belangrijke, nieuwe ontwikkeling in de strijd van de Palestijnen tegen het zionistische koloniale project in Palestina in kaart gebracht. In genoemde gebieden zijn Palestijnen voor het eerst in jaren gezamenlijk in opstand gekomen.

Voor Palestijnen ..
Lees verder
...
-------------------------------
Waar de mainstream media zich vaak angstvallig in stilzwijgen hullen bewijst blogger, Arabist, journalist en voormalig correspondent Abu Pessoptimist al jaren en iedere keer opnieuw dat die oorverdovende stilte aan het bizarre grenst. Op een dag valt alles dat opgestapeld is misschien een keer op.
 
Blog Abu Pessoptimist
Abu
                          Pessoptimist


Nieuws berichten  van  The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF

  TRF-30-kinderen-gedood

Plant een
                           Olijfboom
                           Instagram
  Hier staan veel filmpjes van actualiteiten en andere belangrijke informatie.
  Ze werken hiervoor samen met lokale Palestijnse journalisten.
> Plant een Olijfboom op Instagram
> Plant een Olijfboom website

  AI

Naar het rapport
    

 
Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee

 
Podcast Serie
 Stories from Palestine
stories
                             from
                             Palestine

Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 


FIKRA - NIEUW MAGAZINE VOOR PALESTINA
fikra


wake-in-groningen
Wake Groningen Iedere zaterdag  in de oneven weken.
Tijd:
13-14 uur verzamelen Waagplein
Lees het laatste nieuws bij  :

jabalya
 

Mei 2023 - Alweer het TweeŽnvijftigste nummer van de Jabalya nieuwsbrief
Met centraal de Nakba die 75 jaar geleden heeft plaatsgevonden en deze week herdacht wordt maar niet alleen toen, die helaas nog altijd actueel is want nog steeds gaat de kolonisatie van Palestina elke dag verder. Jan Keulen heeft een beschouwende bijdrage onder de veelzeggende titel:  Het is nog elke dag Nakba in Palestina. Ook bespreken we de historische film Farha dat gaat over een 14 jarig meisje dat in 1948 de Nakba meemaakt.  
Dan een  reportage vanuit Gaza over dappere mensen die hun leven weer op de rails kregen nadat zij door Israelisch geweld blijvend letsel opliepen. 
Verder een verslag van de bijeenkomsten die in Groningen plaatsvonden i.h.k.v. de Israeli apartheidsweek met o.a. de bijdrage van Omar Barghouti over... en meer

 
Doorlopende ISMactiviteit:

Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.
De International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een ori√ęntatiegesprek, indien je ge√Įnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van

ISM-Nederland
. Het is het belangrijk om dit te steunen.
Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, nog veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!

PMRSVeel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privee huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israel o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israeliers en de babysterfte is hoger dan voorr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patienten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israel zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 Pandemie waarbij iedereen z'n hart vast houdt.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal ‚ā¨16.593,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israelische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO‚Äôs van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS
 
ISRAEL:

 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beeindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

EU en Nederland:

Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.

Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in IsraŽl toen Israelische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Isra√ęl bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Isra√ęlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op een periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.   Lees meer >>>

 


VIZ_spui

 


Organisatie Amsterdam:

Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur
Lokatie: verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
BreedplatformPalestina@gmail.com
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur
Lokatie: Op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur
Lokatie: Op de markt achter 't Stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
  
 
Informatie over mensenrechten in IsraŽl en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
The Rights Forum  (NL): www.rightsforum.org
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl

Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com

Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a just peace
http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem IsraŽlisch mensenrechten comitee¬©: https://www.btselem.org

Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of IsraŽl: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org

Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot - Aandacht voor de Nakba voor Isra√ęli√ęrs: https://zochrot.org/
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m.
dagelijks toezicht houden bij checkpoints
https://machsomwatch.org


   
Copyright © 2023 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.

www.vrouweninhetzwart.nl
Amsterdam, Centrum
Netherlands