Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 2 april 2021
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam
bij het lieverdje
komt allen


NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza


Een hete zomer


Een hete zomer

Voor de Palestijnen is het een hete zomer geweest en niet alleen in meteorologische zin (rond Jericho liepen de temperaturen op tot boven de 45 graden Celsius).
Ondanks deze temperaturen gingen het Israëlische leger en extreem gewelddadige joodse kolonisten onvermoeibaar (maar vaak in de koele nachtelijke uren) door met het op grote schaal vernielen van huizen (in de Jordaanvallei soms met dorpen tegelijk) en boomgaarden, onteigeningen en het verwonden van honderden demonstranten, waarbij vaak doden vielen.
 • Op 3 juli hebben Israëlische soldaten in Qusra, ten zuiden van Nabloes, een jonge Palestijn, Mohammad Fareed Hasan, doodgeschoten. Hasan was aan het werk aan zijn huis in aanbouw, toen hij werd aangevallen door joodse kolonisten. Hij vluchtte naar het dak van zijn huis en verdedigde zicht met het gooien van stenen naar de kolonisten. Daarop werd hij door Israëlische soldaten in de borst geschoten.
 • Op 21 juli is de 43-jarige Abdo Yousef Al-Khatib Al-Tamimi uit het Shuafat vluchtelingenkamp, vader van vier kinderen, in het beruchte ondervragings- en martelcentrum al-Moskobiya in Jeruzalem overleden. 'Aan een hartaanval' zeggen de autoriteiten. Volgens de familie is hij geslagen en geëlektrocuteerd. Tamimi zou zijn gearresteerd wegens een verkeersovertreding.

Nabi-saleh
 
 • Op 23 juli is de 17-jarige Muhammad al-Tamimi tijdens de wekelijkse vrijdagdemonstratie in Nabi Saleh door Israëlische soldaten doodgeschoten. Muhammad nam niet eens deel aan de demonstratie maar was op zoek naar zijn jongere broertje, toen plotseling een gepantserde Israëlische jeep bij hem stopte. De deur werd geopend, een soldaat kwam naar buiten, schoot Mohammed in zijn buik, stapte weer in en het voertuig reed verder.
 • Op 26 juli is Yousef Nawaf Mhareb (17) uit Abwein overleden tgv schotwonden toegebracht door Israëlische soldaten twee maanden tevoren. Door de kogels had hij ernstige schade aan nekwervels en het ruggenmerg opgelopen.

Shadi-Salim
 
 • Op 27 juli is Shadi Salim (41) uit Beita door het Israëlische leger doodgeschoten. Salim, loodgieter van beroep, had een moersleutel in zijn handen, die de soldaten voor een slagwapen aanzagen. Salim keerde terug van zijn werk aan de plaatselijke waterleiding.
 
Mohammad-Mouayyad-Allamy
 
 • Op 28 juli is de 12-jarige Mohammad Mouayyad Allamy uit Beit Ummar doodgeschoten door Israëlische militairen. Mohammad zat met zijn broertje en zusje bij hun vader in de auto. Ze waren naar de supermarkt geweest en reden terug naar hun huis in Beit Ummar, tussen Bethlehem en Hebron. Uit door B'Tselem gepubliceerde video-opnamen van de schietpartij, die de 12-jarige Mohammed al-Alami het leven kostte, blijkt dat de lezing van het Israëlische leger niet klopt. De auto waarin Mohammed zat, samen met zijn vader en zijn broertje en zusje, reed achteruit toen de vader de soldaten in het zicht kreeg. De soldaten renden achter de auto aan en vuurden van een afstand 13 schoten af op de auto, waarbij Mohammed in de borst werd geraakt. Er bestond tijdens deze actie geen enkel direct gevaar voor de achtervolgende soldaten.
 • Op 29 juli is bij protesten tijdens de begrafenis van Mohammed Allamy de 20-jarige Shawkat Awad door Israëlische soldaten doodgeschoten. Daarbij raakten ook 12 Palestijnen gewond.
 • Op 7 augustus is bij de wekelijkse protesten in Beita de 37-jarige Imad Ali Dwaikat, vader van vijf kinderen, doodgeschoten en twee anderen, onder wie een cameraman, liepen schotwonden op. Imad werd getroffen door een .22 kaliber kogel, door Israëlische soldaten liefkozend 'tutu' kogel genoemd, vermoedelijk omdat hij bij het binnendringen van het lichaam uiteen waaiert als het tutuutje van een balletdanseres. In feite is het dus een dumdumkogel, een verboden soort ammunitie. Imad laat een vrouw en vier kinderen achter, de jongste is twee maanden oud. Volgens de dorpelingen wordt bij de wekelijkse protesten over het algemeen geschoten met minder dodelijke (maar zeker niet onschuldige) rubberkogels (stalen kogels bedekt met een laagje rubber). Maar soms wordt er door sluipschutters met scherp in de borst geschoten op een of twee demonstranten om een voorbeeld te stellen, waarna de demonstratie meteen over is.
 • Op 11 augustus is de 25-jarige Al-Din Al-Sbarini uit Jenin overleden tgv schotwonden die hij ruim een week eerder had opgelopen bij een confrontatie met het Israëlische leger. Opnieuw is hierbij verboden ammunitie (dumdumkogels) gebruikt.
youth-killed-in-Jenin-Camp
 
 • Op 16 augustus zijn bij invallen in Jenin en het gelijknamige Palestijnse vluchtelingenkamp vier jonge Palestijnen doodgeschoten. Er viel tenminste één zwaargewonde. De lichamen van twee gedode Palestijnen zijn door het Israëlische leger meegenomen, Het is tegenwoordig staand beleid om lichamen van gedode Palestijnen op te sparen als ruilobject bij een toekomstige gevangenenruil met Hamas. "Het achterhouden van het lichaam van een overleden persoon voor zijn of haar familie is een schending van het Internationaal Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke en onterende behandeling of straf, waarbij Israël partij is."
Imad-Khaled-Hashash
 • Op 24 augustus is de 15- (volgens andere bronnen 17-) jarige Imad Khaled Hashash uit Balata (ten oosten van Nabloes)  door het Israëlische leger doodgeschoten tijdens een nachtelijke inval in het gelijknamige vluchtelingenkamp. Hij zou een niet nader gespecificeerd object naar de soldaten hebben gegooid.
 • Op 25 augustus overleed de 32-jarige Osama Khaled Deaih uit de Gazastrook ten gevolge van een schotwond tijdens demonstraties aan de grens met Gaza de zaterdag daarvoor.
Omar-Hassan-Abu-al-Nil
 • Op 28 augustus is de 13-jarige Omar Hasan Abu al-Nil uit Tuffah (Gaza) overleden aan de gevolgen van een schotwond die hij een week tevoren had opgelopen bij dezelfde demonstratie aan de grens tussen de Gazastrook en Israël.
Raid-Jadallah
 
 • Op 31 augustus is de 39-jarige Ra’ed Jadallah bij het checkpoint Beit Ur al-Tahta, ten westen van Ramallah, doodgeschoten. Jadallah was Israëlisch staatsburger en vader van vier kinderen. Hij stond te wachten op zijn zoon die van zijn werk in Israël terugkeerde. Toen de zoon arriveerde trof hij zijn vader dood aan. Volgens het leger schoten soldaten van de Kfir Brigade op een man die een vuurtje aanstak. De man vluchtte weg maar keerde later terug met schotwonden in zijn buik. Twintig minuten later was hij dood.
Video
                             opent in nieuw
                             venster

De Israëlische chef-staf, generaal Aviv Kochavi, heeft commandanten ter velde opgeroepen minder Palestijnen dood te schieten.
Volgens het leger zouden in de afgelopen drie maanden meer dan 40 Palestijnen zijn gedood, inclusief 27 slachtoffers van de operatie 'Wachters van de Muur' in de Gazastrook in mei jl.
Volgens de generaal hebben de schietpartijen, waardoor 'per vergissing ook enkele non-combattanten' de dood vonden (kennelijk worden betogers wél als combattanten gezien), een negatieve invloed op de inspanningen die de [Israëlische] regering doet om de Palestijnse Autoriteit in het zadel te houden.
Volgens correspondent Amira Hass van de Israëlische krant Haaretz zijn de Palestijnse burgerdoden, zoals onlangs de 12-jarige Mohammed al-Alami, geen vergissing maar het logische gevolg van het Eerste (en enige) Gebod voor het Israëlische bezettingsleger: Gij zult de Nederzettingen beschermen.
Dit gebod is een vrijbrief voor het schieten op alles wat beweegt in de nabijheid van een nederzetting, in dit geval de nederzettingen Karmei Tzur en Beit Bracha waartussen de Palestijnse dorpen Beit Umar en al-Arub zijn ingeklemd.
Door de nederzettingen koste wat kost te beschermen bevordert het leger een constante instroom van joodse kolonisten naar de illegale nederzettingen en daarmee de roof van Palestijnse grond.
"Soldaten schoten op een pick-up met een vader en drie kinderen, die op weg waren naar een picknick, omdat hun commandanten, leraren en ouders hen getraind hebben om het leven van Palestijnen te zien als een voetnoot bij het succesverhaal van het joodse kolonialisme."

Inmiddels zijn enkele honderden Israëlische soldaten een campagne op de sociale media gestart onder de naam ‘Geef Ons de Vrije Hand’. Het is een oproep om de schietinstructies nog verder te verruimen nadat vorige week een Israëlische scherpschutter zelf de dood vond door een kogel van Palestijnse kant.

Link
                             opent in nieuw
                             venster
 
Afgelopen weken is de installatie van een hervormde Palestijnse regering telkens uitgesteld wegens onenigheid binnen de Fatah-partij. Vermoedelijk zijn de voorgenomen hervormingen het gevolg van de sociale onrust die binnen de Palestijnse samenleving is ontstaan na de dood van de Palestijnse activist Nizar Banat uit Hebron, die kort na zijn arrestatie door de veiligheidsdienst van de Palestijnse Autoriteit is overleden, vermoedelijk door mishandeling. Banat stond bekend als een criticus van Abbas en de Palestijnse Autoriteit.
De Palestijnen hebben momenteel geen behoefte aan een regeringshervorming van de verkalkte Autoriteit, maar aan nieuwe verkiezingen, die eerder dit jaar door Abbas zijn afgeblazen omdat zijn Fatah-partij er in de peilingen slecht voorstond.

Afgelopen week is er voor het eerst in zeven jaar rechtstreeks overleg geweest tussen een Israëlische minister en de Palestijnse Autoriteit. De Israëlische minister van defensie, Gantz,  kwam zelfs naar Ramallah om president Abbas te ontmoeten. Er werd gesproken over samenwerking op het gebied van veiligheid en over verbetering van de Palestijnse economie, waarvoor Israël zelfs bereid is een lening te verstrekken.
Dit overleg is des te opmerkelijker, omdat Abbas, na de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, gezworen had elke directe samenwerking of overleg met Israël te boycotten.
Aan Israëlische zijde haastte de rechtse premier Naftali Bennett zich om te verklaren dat het gesprek tussen Gantz en Abbas geen enkele politieke betekenis had.

Het bezoek van de Israëlische premier Naftali Bennett aan de Amerikaanse president Biden, vorige week, verliep rimpelloos maar lauw en zonder opzienbarende inhoud.
Beleefdheden werden uitgewisseld. Bennet beloofde aan Biden dat er tijdens zijn regeerperiode niet geannexeerd wordt, maar er ook geen Palestijnse staat zal verrijzen.
Ook is hij niet van plan de bouw of uitbreiding van illegale nederzettingen in Palestijns gebied af te remmen.
Zoals bekend wil de Amerikaanse president zijn handen niet branden aan de zaak Israël-Palestina en valt van die zijde voor de Palestijnen weinig te verwachten.

 
Nieuw Dossier van het Nederlands Palestina Komitee!

NPK-dossier


                             zomer 2021
In dit dossier over Jeruzalem, de Strook van Gaza en Palestina’48/Israël is een belangrijke, nieuwe ontwikkeling in de strijd van de Palestijnen tegen het zionistische koloniale project in Palestina in kaart gebracht. In genoemde gebieden zijn Palestijnen voor het eerst in jaren gezamenlijk in opstand gekomen.

Voor Palestijnen ..
Lees verder
...
-------------------------------
Waar de mainstream media zich vaak angstvallig in stilzwijgen hullen bewijst blogger, Arabist, journalist en voormalig correspondent Abu Pessoptimist al jaren en iedere keer opnieuw dat die oorverdovende stilte aan het bizarre grenst. Op een dag valt alles dat opgestapeld is misschien een keer op.

blog-Abu-Pessoptimist


Weekberichten  van  The Rights Forum
trf-april2021

Maandoverzichten
 van  Staat van Beleg

svb
            juli 2021

Palestine in Pictures

via The Electronic Intifada
palestine in
            pictures


Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee


Podcast Serie

 Stories from Palestine
podcast-uit-beit-sahour Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 
 

21 september
Vriendenmiddag Tent of Nations 
 
link
                             opent in nieuw
                             venster
Tent of Nations is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns christelijke familie Nassar in Bethlehem. Ondanks de moeilijke omstandigheden ..
> Lees verder ...

25 september
A Christian Response to Israeli Apartheid – online

Kairos-Sabeel


                             Online Event
Join us for our annual conference and AGM focused on 'A Christian Response to Israeli Apartheid'. With Jonathan Kuttab and other experts in ..
> Lees verder ...
 

Speelfilm Habibi – online
Speelfilm
See here for the film by the Palestine Film Institute 78 mins, Drama Habibi, a story of forbidden love, is a fiction feature set ..
> Lees verder ...
Lees het laatste nieuws bij  : 

jabala
                             nieuws
  >  
Laatste nieuwsbrief van Jabalya-Groningen
 
>   Nederlands Palestina Komitee
  >   DocP/BDS Nederland

  >   The Rights Forum 
  >  Plant een olijfboom op Facebook
  >  Staat van Beleg op Facebook
 
Doorlopende activiteit:

   
  Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.

Kids in
                             KhalilDe International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriëntati
egesprek, indien je geïnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van    ISM-Nederland.  
Het is het belangrijk om dit te steunen.
 

 
Solidariteit met het Palestijnse Volk

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
PMRSVeel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 Pandemie waarbij iedereen z'n hart vast houdt.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal €15.493,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel-Nederland-training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
BDS Nederland (voorheen DocP): https://bdsnederland.nl
The Rights Forum (NL) https://rightsforum.org/
Staat van Beleg: staatvanbeleg.com
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Palestine News Network: english.pnn.ps
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2020 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.