Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 1 oktober 2021
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam
bij het lieverdje

(of vlakbij, als op het plein niet kan)

komt allen

NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza


tweet-zochrot

Vorige week heeft Israëls minister van Defensie, Benny Gantz,  zes Palestijnse ngo’s op het gebied van mensenrechten, landbouw en vrouwenbelangen tot verboden ‘terroristische’ organisaties verklaard.
Het betreft mensenrechtenorganisatie al-Haq, steunorganisatie voor Palestijnse gevangenen Addameer, Defence for Children International-Palestine Section, landbouworganisatie UAWC, Union of Palestinian Women’s Committees [UPWC] en het Bisan Center for Research and Development.
Al eerder werden ook de kantoren van de medische hulporganisatie Health Work Committees [HWC] gesloten, de administratie in beslag genomen en drie medewerkers met grof geweld gearresteerd: Shatha Odeh (60) directeur, Juana Ruiz (63) coördinator en Tayseer Abu Shalbak (46) administrateur. Zij zitten sindsdien onder kommervolle omstandigheden vast.
 
Shatha
                            Odeh, Juana Ruiz
                            en Tayseer Abu
                            Shalbak
Shatha Odeh, Juana Ruiz en Tayseer Abu Shalbak

Er is geen enkel bewijs dat deze organisaties zich ooit aan terreurdaden schuldig hebben gemaakt en de Israëlische justitie maakt dan ook geen enkele haast met de berechting van deze medewerkers die al meer dan een half jaar vastzitten.

Deze hele exercitie heeft maar één doel: het criminaliseren van organisaties die de schijnwerper zetten op de misdragingen van de Israëlische politiek en het Israëlische leger, die ernaar streven om de Palestijnen te marginaliseren, hun cultuur uit te roeien en het laatste restje van hun land in te pikken.


*Meer hierover bij The Rights Forum :
Wankele regeringscoalitie

Het is duidelijk dat in de Israëlische regering de linkerhand niet weet wat de rechter doet: verschillende ministers van wat in Israël voor de linkerzijde van het politieke spectrum doorgaat, waren niet op de hoogte van Gantz’ plannen en toonden zich ‘not amused’.
Binnen twee weken moet er eensgezindheid zijn over de begroting voor 2022, anders gebeurt hetzelfde als een jaar geleden onder Netanyahu; dan moeten alweer nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, voor de vijfde keer in drie jaar.
Premier Naftali Bennett, van de rechtse Yamina-partij heeft al aan intimi laten weten dat de geplande premierswissel, waarbij de linkse Yaïr Lapid van Yesh Atid (‘Er is Toekomst’) het roer zou overnemen, er niet gaat komen. Daarmee is Lapid in dezelfde val getrapt als Gantz vorig jaar, die anders dit jaar het stokje van Netanyahu zou hebben overgenomen.

Naar de Palestijnen toe is de Israëlische politiek al even onbetrouwbaar als onderling.
Eveneens zonder overleg met zijn regeringspartners heeft premier Bennett al verscheidene malen meegedeeld dat er onder déze regering (dus ook als Lapid alsnog het roer zou overnemen) geen vredesbesprekingen met de Palestijnen komen, laat staan een Palestijnse staat.


Drieduizend nieuwe kolonistenwoningen

Een ander heikel punt is uitbreiding van de illegale nederzettingen. Afgelopen zondag heeft Israël de bouw van nog eens drieduizend kolonistenwoningen op de WJO aangekondigd.
1.800 zijn al goedgekeurd en voor 1.344 is voorlopig goedkeuring gegeven. Een dikke middelvinger naar de V.S. die Israël (niet ten onrechte) meent in zijn zak te hebben, ondanks enig verbaal gesputter van het Amerikaanse State Department.
En de Europese woordvoerder was nog maar nauwelijks uitgesproken met zijn protest tegen de vorige bouw-aankondiging.

Op het terrein van het voormalige vliegveld bij Qalandia is de bouw van nog eens 10.000 woningen gepland. De aanwezigheid van tienduizenden kolonisten op deze plaats zou Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat totaal onmogelijk maken, doordat daardoor een barrière wordt gevormd tussen Jeruzalem en de rest van de Westelijke Jordaanoever.


Steeds meer agressie van joodse kolonisten tegen Palestijnse boeren tijdens de olijfoogst


Olive
                            Field
De olijfoogst is in volle gang. Deze is niet alleen van cruciaal belang voor de Palestijnse economie maar staat ook symbool voor de verbondenheid van de Palestijnse bevolking met haar land.
Op de gehele Westelijke Jordaanoever opereren bendes joodse kolonisten meestal vanuit nabijgelegen nederzettingen tegen de Palestijnse boeren, die vaak met het hele gezin de oogst binnenhalen. Daarbij vallen gewonden, worden olijfbomen omgehakt of in brand gestoken, landbouwwerktuigen gestolen en soms zelfs een deel van de oogst gewoon ingepikt. 3-jarige
                             peuteEen dieptepunt in de agressie vormde de overval van  80 tot 100 gemaskerde mannen (de meesten nog tieners) die gewapend met stenen en knuppels het dorpje al-Mafaraq in het uiterste zuiden van de Westelijke Jordaanoever binnenvielen en op alles en iedereen insloegen. Auto’s, watertanks en zonnepanelen werden omvergegooid en vernield.
Een 3-jarige peuter die lag te slapen werd getroffen door een steen die door een ruit werd gegooid waarbij het kind hersenletsel opliep en met een ambulance naar een ziekenhuis moest worden vervoerd. Zelfs deze ambulance werd door de hooligans met stenen bekogeld.


De status van heiligdommen in Jeruzalem en Hebron komt steeds meer onder druk te staan
 
Israeli-settlers

Israël knaagt steeds verder aan de status van de Aqsamoskee.
Officieel zijn de islamitische Waqf en de Jordaanse koning verantwoordelijk voor het gehele Aqsa-complex, maar in feite maakt de Israëlische politie er de dienst uit en worden steeds grotere groepen kolonisten tot het complex toegelaten.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit heeft UNESCO opgeroepen om te waken over Jeruzalem en de heilige plaatsen.
Ook de Ibrahimi Moskee in Hebron wordt regelmatig afgesloten voor Palestijnse bezoekers en gelovigen, deze week nog wegens de joodse feestdag 'Chayei Sarah'.
Volgens de bijbel was Sarah de vrouw van Abraham die hem op 100-jarige leeftijd een kind schonk. Beiden liggen volgens de overlevering begraven in de Ibrahimi moskee, evenals de aartsvaders Isaac en Jacob.

 
kindervoorstelling
Een kindervoorstelling op een katholiek cultureel festival dat verboden werd door de Israëlische autoriteiten

Ook christenen worden belaagd met de meest absurde beperkingen en verboden.
Een cultureel festival in Oost-Jeruzalem georganiseerd door de katholieke kerk is op last van het Israëlische ministerie voor Veiligheid stilgelegd, omdat het banden zou hebben met de Palestijnse autoriteit.

De sombere conclusie is dat de Palestijnse bevolking steeds verder onderdrukt en beknot wordt in alle aspecten van haar nationaal bestaan. Het land en de huizen worden voor hun ogen gekaapt of vernield. De Israëlische regering komt er openlijk voor uit dat zij geen vredesonderhandelingen met de Palestijnen wenst en dat er noch een tweestatenoplossing zal komen noch een éénstaatoplossing met gelijke rechten voor allen. Wat voor de Palestijnen rest is de géénstaatoplossing, waar zij als stateloze verschoppelingen mogen bivakkeren tussen hoge apartheidsmuren, levend van de kruimels die Israël en de rest van de wereld voor hen overlaten. Genoeg om niet te sterven, maar te weinig voor een menswaardig leven.
 

 
Belangrijk Dossier van het Nederlands Palestina Komitee!

NPK-dossier
                             zomer 2021
In dit dossier over Jeruzalem, de Strook van Gaza en Palestina’48/Israël is een belangrijke, nieuwe ontwikkeling in de strijd van de Palestijnen tegen het zionistische koloniale project in Palestina in kaart gebracht. In genoemde gebieden zijn Palestijnen voor het eerst in jaren gezamenlijk in opstand gekomen.

Voor Palestijnen ..
Lees verder
...
-------------------------------
Waar de mainstream media zich vaak angstvallig in stilzwijgen hullen bewijst blogger, Arabist, journalist en voormalig correspondent Abu Pessoptimist al jaren en iedere keer opnieuw dat die oorverdovende stilte aan het bizarre grenst. Op een dag valt alles dat opgestapeld is misschien een keer op.
 
Blog Abu Pessoptimist
Abu
                             Pessoptimist

Weekberichten  van  The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF

Maandoverzichten  van  Staat van Beleg
staatvanbeleg
                             maandoverzicht
                             september  

Palestine in Pictures

via The Electronic Intifada
Palestine
                             in Pictures
De afgelopen maand in beelden ...Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee


Podcast Serie

 Stories from Palestine
podcast-uit-beit-sahour Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 
 

5, 6 en 7 november
Assen, Middle East Film Festival
Middle
                             East Film
                             festival
Op 5, 6 en 7 november kun je in Assen in de theaterzalen van Podium Zuidhaege en De Nieuwe Kolk... ..
> Lees verder ...

November
Amsterdam IDFA vertoont Palestijnse films  
link
                             opent in nieuw
                             venster
Veel films van IDFA zijn ook online te zien. ...
> Lees verder ...


6 November
Tourism, Colonialism and The Economy in Jeruzalem  
link
                             opent in nieuw
                             venster
Event by Grassroots Al-Quds and Handmade Palestine Join us on Saturday the 6th of November for an online talk in cooperation between Grassroots Al-Quds and Handmade...
> Lees verder ...

7 - 13 november
Culemborg, Palestijnen in beeld
7 - 3
                             november
                             Event
De Culemborgse werkgroep Plant een Olijfboom vraagt in de tweede week van november op diverse, uiteenlopende wijzen aandacht voor de situatie van... .
> Lees verder ...

11 - 20 november
Queer Cinema for Palestine: First Ever Global
Queer
                             Cinema
Queer Cinema for Palestine (QCP) will open its virtual and physical doors this November for a collectively-curated 10-day film festival celebrating global queer realities... .
> Lees verder ...

Link
                             opent in nieuw
                             venster


Lees het laatste nieuws bij  :

jabalya


  >   Laatste nieuwsbrief van Jabalya-Groningen
 
>   Nederlands Palestina Komitee
  >   DocP/BDS Nederland

  >   The Rights Forum 
  >  Plant een olijfboom op Facebook
  >  Staat van Beleg op Facebook
 
Doorlopende activiteit:

   
  Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.

Kids in
                             KhalilDe International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriëntati
egesprek, indien je geïnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van    ISM-Nederland.  
Het is het belangrijk om dit te steunen.
 

 
Solidariteit met het Palestijnse Volk

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
PMRSVeel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 Pandemie waarbij iedereen z'n hart vast houdt.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal €15.493,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
 • Stop de illegale tegenwerking van de vreedzame BDS acties
  [Boycot Divestment & Sanctions]


  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël. 
 • Stel een wapenembargo in:  Stopwapenhandel
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  Lees meer >>>
Wake op het Spui

Organisatie Amsterdam:

Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
BDS Nederland (voorheen DocP): https://bdsnederland.nl
The Rights Forum (NL) https://rightsforum.org/
Staat van Beleg: staatvanbeleg.com
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Palestine News Network: english.pnn.ps
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2020 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.