Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 6 mei 2022
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam
bij het lieverdje

(of vlakbij, als het op het Spui niet kan)

komt allen!

NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza

 
ramadan-al-aqsa
Een bewogen ramadan

De afgelopen maand van de ramadan zijn de spanningen tussen Israël en de Palestijnen weer hoog opgelopen. Enkele aanslagen in Israël, waarbij ca. 15 Israëli’s zijn gedood en waarvan er tenminste twee op het conto van Islamitische Staat komen en dus van een andere orde zijn dan die van het Palestijns verzet, zijn door Israël met ongekende felheid beantwoord. Bij frequente en grootschalige Israëlische invallen op de Westelijke Jordaanoever zijn sinds eind maart tot op heden 28 Palestijnen gedood, waaronder ook ongewapende burgers en minderjarigen, en honderden gewond.
aanval-al-aqsa

Het Israëlische leger ondersteunde groepen extremistische ultraorthodoxe joden die, juist in de gevoelige ramadan-maand, op, wat zij de ‘Tempelberg’ noemen te bidden, wat verboden is volgens de Israëlische wet. Daarop vonden complete veldslagen plaats waarbij op één dag zelfs meer dan 150 Palestijnen werden gewond. Het Israëlische leger drong schietend de Aqsamoskee binnen en arresteerde daar tientallen gelovigen. Vanuit drones werden Palestijnen bestookt met traangasgranaten.
’s Avonds was het vaak mis bij de Damascuspoort, waar de vastende moslims graag bijeenkomen om te ontspannen in familieverband.

Damascus
                           Gate
Damascuspoort in Jeruzalem

Vanuit de Strook van Gaza werd enkele malen een raket afgeschoten als teken van solidariteit met de Palestijnen in Oost-Jeruzalem. Geen van deze projectielen richtte schade aan en sommige kwamen zelfs in zee of op het grondgebied van Gaza terecht. De raketten van Hamas werden steevast gevolgd door Israëlische bombardementen op de Gazastrook.

Regeringscrisis om ziekenhuisboterhammen

Afgelopen maand raakte de Israëlische regering haar krappe meerderheid van één zetel  in het parlement, de Knesset, kwijt, doordat nota bene de voorzitter van de gezamenlijke fracties van de coalitiepartijen overliep naar de oppositie. De aanleiding tot deze tweespalt was de vraag of ziekenhuispatiënten in Israël tijdens het joodse Pasen (Pesach) hun eigen boterhammetjes mogen opeten in plaats van het voorgeschreven ongedesemde Pesach brood. Met deze in de ogen van parlementslid Idit Silman (van premier Bennets eigen Yaminapartij) brandende kwestie staat of valt de joodse identiteit van de Staat Israël en zij gaat zelfs zover een vergelijking met de tijd van de Holocaust te trekken.
Silman kwam tot dit diepe inzicht nadat haar in een achterkamertjesgesprek met oppositieleider en corruptieverdachte Benjamin Netanyahu een post als minister van Gezondheid was aangeboden in zijn eerstvolgende kabinet.
Later zou ook de Arabische coalitiepartner, de islamistische Ra’am partij zijn steun aan de regering ‘bevriezen’ vanwege het brute optreden van leger en politie tegen de Palestijnen in Oost-Jeruzalem.
Maar uiteindelijk regeerde de regering gewoon verder, alsof er niets aan de hand was, mede geholpen door het parlementsreces tijdens de joodse feestdagen.
Intussen probeert Netanyahu nog meer overlopers naar zich toe te lokken. Hij maakt daarbij handig gebruik van de oplopende spanningen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. "Het is geen toeval dat het laatste decennium, waarin wij het land leidden, het veiligste in de geschiedenis van Israël was, want in onze omgeving is er geen plaats voor zwakkelingen."
En meer kraaien kwamen af op de lijklucht die om het Israëlische kabinet hangt:
Knessetlid Nir Orbach (ook van Bennetts Yamina-partij) eist, nota bene na overleg met binnenlandminister Ayelet Shaked, op hoge toon verruiming van het nederzettingenbeleid 'als beloning voor het niet overlopen naar de oppositie'.

baby-Fatima-al-Masri
De 19-maanden oude Fatima al-Masri is onnodig overleden aan een aangeboren hartafwijking. Vijf maanden wachtte de peuter vergeefs op toestemming van Israël om de Gazastrook te mogen verlaten om in het Makassed ziekenhuis in Jeruzalem geopereerd te worden. Nu hoeft het niet meer.


Kindgevangenen
Kidnapping-army
Op de Dag van het Kind (5 april) werd bekend gemaakt dat sinds 2015 meer dan 9.000 kinderen voor kortere of langere tijd door Israël zijn vastgehouden, daarbij waren zelfs kinderen van nog geen 10 jaar oud. Zij worden blootgesteld aan brute verhoormethoden vaak met als enig doel inlichtingen over familie of dorpsgenoten te verkrijgen.
infographic

https://nwttac.dci-palestine.org/infographic_stages_of_detention

Athal-al-Azzeh-actie
Familie en vrienden hebben voor het militaire detentiecentrum Ofer bij Ramallah geprotesteerd tegen de berechting van de 14-jarige Athal al-Azzeh voor een militaire rechtbank.  De jongen is op onduidelijke gronden vastgezet. De ondervragers zetten hem met alle middelen onder druk om hem dingen te laten bekennen die hij niet heeft gedaan, zei de vader, die uitlegde dat zijn zoon wordt verhoord in afwezigheid van een lid van zijn familie of een advocaat. Het protest lijkt voor één keer te hebben geholpen: Athal werd een dag later op borgtocht vrijgelaten.

In 2014 behoorden vier spelende kinderen op het strand bij Gaza tot de eerste slachtoffers van die oorlog. Afgelopen maand heeft het Israëlisch Hooggerechtshof een heropening van hun zaak afgewezen. Hun dood was een 'foutje' van de Israëlische oorlogsmachine. Zaak gesloten.


Na zes jaar en meer dan 160 rechtbankzittingen nog steeds geen vonnis
Al-Halabi-actie
Human Rights Watch [HRW] deed opnieuw een klemmende oproep op de Israëlische autoriteiten om de mensenrechtenwerker Mohammad al-Halabi uit Gaza vrij te laten.
Al-Halabi zit al zes jaar vast, is meer dan 160 maal voor rechtbanken verschenen, zijn voorarrest is al 23 maal verlengd en nog steeds is er geen vonnis uitgesproken. Halabi wordt verdacht van het frauduleus doorsluizen van geld van zijn werkgever (World Vision) naar Hamas.
De op het oog zachtaardig lijkende Halabi weet al zes jaar lang weerstand te bieden aan de meest intimiderende behandelingen door de Israëlische justitie en er schijnt geen enkel tastbaar bewijs te zijn van zijn 'misdaad'. Ook zijn werkgever heeft verschillende malen verklaard dat er geen cent ontbreekt aan de financiële administratie van zijn kantoor in Gaza.
Khalil-Awada-actie
Khalil Awada, die in protest tegen zijn administratieve detentie nu 61dagen in hongerstaking is, is eind april met spoed naar een ziekenhuis overgebracht. Enkele dagen tevoren is zijn broer Iyad tijdens een inval van het Israëlische leger ook gearresteerd.

Elbit-actie
Een kantoor van de Israëlische wapenfabrikant Elbit in Londen was voor de derde maal in twee weken het doelwit van de Palestine Action groep. Hier is de stoep slechts met rode verf besmeurd, waar de bommen van Elbit vallen is dat heel anders.
Het Israëlische bedrijf had vijf fabrieken in Groot-Brittannië, waarvan er inmiddels één onder druk van protesten en blokkades is gesloten.


 
 
Belangrijk Dossier van het Nederlands Palestina Komitee!

NPK-dossier
                             zomer 2021
In dit dossier over Jeruzalem, de Strook van Gaza en Palestina’48/Israël is een belangrijke, nieuwe ontwikkeling in de strijd van de Palestijnen tegen het zionistische koloniale project in Palestina in kaart gebracht. In genoemde gebieden zijn Palestijnen voor het eerst in jaren gezamenlijk in opstand gekomen.

Voor Palestijnen ..
Lees verder
...
-------------------------------
Waar de mainstream media zich vaak angstvallig in stilzwijgen hullen bewijst blogger, Arabist, journalist en voormalig correspondent Abu Pessoptimist al jaren en iedere keer opnieuw dat die oorverdovende stilte aan het bizarre grenst. Op een dag valt alles dat opgestapeld is misschien een keer op.
 
Blog Abu Pessoptimist
Abu
                             Pessoptimist

Weekberichten  van  The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF

Maandoverzichten  van  Staat van Beleg
staatvanbeleg

                             maandoverzicht
                             september  

Palestine in Pictures

via The Electronic Intifada
Palestine
                             in Pictures
De afgelopen maand in beelden ...

stand-with-the6-actie
petition
  TEKEN !https://stopsettlements.org/       
            Bekijk de video        
     dadelactie      
   Koop geen dadels
van
de kolonisatie!


 Medjoul dadels van AH zijn afkomstig van dadelplantages op de bezette Westelijke
 Jordaanoever. Koop ze niet! Bij steeds meer supermarkten kunt u Palestijnse...
Lees verder..


Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee


Podcast Serie

 Stories from Palestine
podcast-uit-beit-sahour Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 
 

Gaza (zoals wij het niet kennen)
LINK
                             opent in nieuw
                             venster
vrijdag 13 mei Amsterdam
in Pakhuis de Zwijger
om 19:30 uur


Nederlandse première van de indrukwekkende documentaire
 
Gaza

Arabisch gesproken, Engels ondertiteld (2019; 92 minuten)
van Garry Keane &  Andrew McConnell
 
‘Gaza’ takes us to a unique place beyond
the reach of television news reports
to reveal a world rich with eloquent
and resilient characters,
offering a cinematic and enriching portrait
of a people attempting to lead
meaningful lives against the rubble
of perennial conflict


bekijk de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=dSoG8CpTi_s

De documentaire is begin 2020 door het Nederlands Palestina Komitee aangekocht,
maar kon vanwege de corona-pandemie niet eerder worden vertoond


Na de vertoning zal de Nederlands-Palestijnse journalist
Mohammad Kafina
een nabeschouwing geven, gevolgd door een gedachtewisseling met de aanwezigen

> Lees verder..

online-movie-Mayor
Online hier 'Mayor'(2020) te zien
Documentary, 1h 29m
Klik op Palestine Film Institute 
follows Musa Hadid, the Christian mayor of Ramallah, during his second term in office. His immediate...  dinsdag 24 mei 

  Boekbespreking ‘In search of Fatima’ van Ghada Karmi

Diasporaliteratuur

Boekbespreking voor lezers en belangstellenden, georganiseerd door het platform Diasporaliteratuur
> Lees verder..

Lees het laatste nieuws bij  :

jabalya

Het negenenveertigste nummer van de Jabalya nieuwsbrief met o.m. een interview met Mohamed Azaiza een medewerker uit Gaza van Gisha een israëlische mensenrechtenorganisatie die i.h.k.v Shelter City drie maanden in Nederland was. Verder een vertaald artikel van...

  >   Laatste nieuwsbrief van Plant een Olijfboom
  >   Plant een olijfboom op Facebook
  >   Staat van Beleg op Twitter
  >   Laatste nieuwsbrief van Palestina-Solidariteit.be

 
Doorlopende activiteit:

   
  Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.

Kids in
                             KhalilDe International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriëntati
egesprek, indien je geïnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van    ISM-Nederland.  
Het is het belangrijk om dit te steunen.
 

 
Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake !
En blijf helpen, het is zo nodig!


Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
PMRSVeel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 Pandemie waarbij iedereen z'n hart vast houdt.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal €15.493,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
 • Stop de illegale tegenwerking van de vreedzame BDS acties
  [Boycot Divestment & Sanctions]


  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël. 
 • Stel een wapenembargo in:  Stopwapenhandel
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  Lees meer >>>
Wake op het Spui

Organisatie Amsterdam:

Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
BDS Nederland (voorheen DocP): https://bdsnederland.nl
The Rights Forum (NL) https://rightsforum.org/
Staat van Beleg: staatvanbeleg.com
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Palestine News Network: english.pnn.ps
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2020 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.