Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 7 oktober 2022
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam
bij het lieverdje

(of vlakbij, als het op het Spui niet kan)

komt allen!

NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza

Afgelopen maand zijn circa 30 Palestijnen gedood

De spiraal van onderdrukking en verzet gaat almaar verder.
Afgelopen maand zijn ca. 30 Palestijnen door het Israëlische leger gedood, te veel om allemaal individueel te benoemen.
Onder hen waren kinderen en onschuldige omstanders, maar ook strijders, van wie sommige in gevechten met het Israëlische leger zijn gesneuveld, maar anderen zijn doelbewust geëxecuteerd, zonder dat er een rechter aan te pas is gekomen. De Israëlische geheime dienst heeft er zelfs geen moeite mee om verdachte Palestijnen vanuit hinderlagen te doden en in één geval zelfs een leider van de recente verzetsorganisatie ‘het Hol van de Leeuw’ in Nabloes met van op afstand bediende bom te doden, met het risico op ‘collateral damage’.
Het schrijnendst zijn ongetwijfeld de omgekomen tieners:

9-tieners-vermoord

1. In Qalqilya werd op vrijdag 7 oktober de 14-jarige Abdel Ibrahim Daoud in het hoofd geraakt door een Israëlische scherpschutter, volgens het leger nadat hij geprobeerd had een molotovcocktail naar soldaten te gooien.

2. De 17-jarige Mahdi Ladadwah werd op dezelfde dag gedood in al-Mazra'a al-Gharbiyeh, ten noordwesten van Ramallah. Terwijl ambulancepersoneel hem eerste hulp verleende werd er geschoten.

3. Mahmoud Al-Sous (waarschijnlijk 18) werd op zaterdag 6 oktober bij een Israëlische inval in Jenin in zijn hals geraakt en overleed later.

4. Ahmed Muhammad Hussein Daraghmeh (18) werd op 6 oktober in Jenin gedood bij dezelfde actie als Mahmoud al-Sous.

5. Zaterdagavond 1 oktober is de 18-jarige Fayez Khaled Damdoum in al-Eizariya, bij Jeruzalem, door Israëlische soldaten doodgeschoten. Volgens het leger wilde hij een molotovcocktail gooien, maar volgens omstanders reed hij gewoon voorbij op zijn fiets.

6. Het meest tragisch is wel het verhaal van de 12-jarige Mahmoud Samoudi, die op 28 september van school spijbelde om flesjes water te verkopen op een kruispunt nabij het vluchtelingenkamp in Jenin. Een jeep stopte plotseling, en een soldaat trok een geweer en vuurde enkele malen op enkele stenengooiers, maar raakte Mahmoud vol in de buik.
Twee weken later overleed hij in het ziekenhuis.

7. 20 oktober is de 16-jarige Mohammed Fadi Nouri uit Beitounia overleden aan verwondingen die hij in september opliep door Israëlisch geweervuur bij de noordelijke toegang tot al-Bireh (bij Ramallah).

8. Salah al-Briki (19) is 21 oktober gedood bij een nachtelijke inval van het Israëlische leger in Jenin. Drie anderen raakten gewond, en een Palestijn werd gearresteerd.

9. Quousi Tamimi, werd op 25 oktober doodgeschoten in Nabi Saleh bij een demonstratie tegen het brute optreden van het Israëlische leger in Nabloes.


De reis van Rutte
rutte-abbas
Abbas ondersteund Rutte

De reis 'staat in het teken van het onderhouden van de nauwe banden met zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit', aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.
In Israël bezocht Rutte een week voor de verkiezingen interimpremier Lapid, de opperbaas van het bezettingsleger, minister van Defensie Benny Gantz, en oppositieleider Benjamin Netanyahu.
In Ramallah had hij een ontmoeting met president Abbas en sprak hij met twee ‘geweldloze Palestijnen’, Mustafa Barghouti, secr. gen. van het Palestijns Nationaal Initiatief, en Dalal Erekat, vicepresident van de Amerikaanse Universiteit van Jenin.
Barghouti benadrukte dat vrede alleen kan worden bereikt door een einde te maken aan de bezetting en aan alle vormen van discriminatie, en internationale normen te respecteren, ook als het gaat om Palestina.

Maar de ware reden van deze plotselinge reis was om Israël onder druk zetten wapens te leveren aan Oekraïne (reden om ook defensieminister Gantz te bezoeken) en te pleiten voor toekomstige gasleveranties aan Nederland/Europa vanuit de pas geopende of nog te openen gasvelden in het oostelijk bekken van de Middellandse Zee.

Controversieel was een conferentie met het bedrijfsleven. Daar blijkt Rutte zich niet ontzien te hebben om met bedrijven te spreken die zakendoen in de illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, waaronder het bedrijf Netafim, dat irrigatiesystemen levert aan kolonisten, daarbij gebruik makend van de schaarse waterbronnen van Palestijnen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt er desgevraagd over: "We weten dat er bedrijven zijn die zakendoen in nederzettingen. Voor dit bedrijf weten we dit nu ook. Nederland is daar geen voorstander van."
"Maar ontmoediging is geen boycot. We hebben de bedrijven voor deze netwerkbijeenkomst geselecteerd op hun waarde voor de Nederlandse economie. Ze dragen bij aan werkgelegenheid, innovatie en een beter klimaat."


Diplomatie
stern-borell
De Israëlische minister van Inlichtingen (sic!), Elazar Stern en EU-buitenlandcommissaris, Josep Borrell

4 Oktober. Europa blaast zijn relatie met Israël nieuw leven in. In een nietszeggend communiqué benadrukt de Europese Raad de goede betrekkingen met Israël. Voorafgaande aan de zitting van de Israël-EU Associatieraad (de eerste in 10 jaar) had premier en minister van Binnenlandse Zaken van Israël, Yair Lapid, een informele videoconferentie met EU Buitenlandcommissaris Josep Borrell.
Er is gesproken over handel, klimaat, energie, wetenschap en technologie, mensenrechten en de democratische beginselen, vrijheid van godsdienst en de bestrijding van antisemitisme.
Woorden als bezetting, nederzettingen, landroof, onderdrukking, rechteloosheid en apartheid komen niet in het communiqué voor.
Het Europese mensenrechtenbeleid ten aanzien van Israël/Palestina - dat toch al een tandeloze tijger was - wordt verruild voor keiharde belangenpolitiek. Want het gaat om gas, en dat hééft Israël, althans het pompt het op uit gasvelden die niet alleen voor de Israëlische kust liggen, maar ook voor die van Gaza en Libanon.


De Israëlische verkiezingen
Bij uitbrengen van deze nieuwsbrief is de definitieve uitslag van de Israëlische verkiezingen, de vijfde in vier jaar, al bekend, maar is het waarschijnlijk nog lang geen uitgemaakte zaak hoe de nieuwe regering eruit zal zien.
Er zijn twee blokken: het extreemrechtse blok van Benjamin Netanhyahoe’s Likudpartij en alles wat zich daar nog verder rechts van bevindt tot aan de uiterste rechter rand van het spectrum de fascistische partij ‘Joodse Kracht’ van Itamar Ben Gvir, die de Palestijnen, zowel in Israël als op de bezette Westelijke Jordaanoever liefst zo snel mogelijk het land uit wil zetten en al het land, inclusief de Golan, wil samenvoegen tot het gedroomde Groot Israël (dat nog wel wat groter had gemogen wat hem betreft).
Daarnaast is er het centrumrechtse blok dat maar door één wens bijeen wordt gehouden: nooit meer Netanyahoe. Ook aan deze kant is er geen reële wens om tot een blijvende en rechtvaardige vrede met de Palestijnen te komen, ook al wordt met de mond door sommigen nog wel de tweestatenoplossing beleden.
De eerste uitslagen lijken op dit moment te wijzen op een nipte overwinning van het rechtse blok onder leiding van Benjamin Netanyahoe’s Likoed.Kolonistengeweld
kolonistengeweld

4 oktober. Onder bewaking van het Israëlische leger heeft een horde gewapende kolonisten huisgehouden in het district Nabloes. Dit is al enige dagen gaande en valt samen met de toegenomen nachtelijke activiteiten van het leger in bezet gebied en met de joodse feestdagen. Wegen worden afgesloten, voorbijgangers en zelfs scholen aangevallen.

6 oktober. In Bat Yam (Israël/P48) heeft een groep orthodoxe joden een auto met daarin drie Israëlische Palestijnen aangevallen en de auto waarin zij zaten omgekieperd.
Op de joodse feestdag Yoam Kippoer mogen orthodoxe joden niet autorijden.
Diezelfde dag zijn in Bat Yam drie Israëlische bedoeïenen aangevallen, een van hen liep een messteek op. Er is geen enkele verdachte opgepakt.

In de nacht zijn kolonisten het stadje Halhul, ten noorden van al-Khalil/Hebron binnengevallen, nadat het Israëlische leger tevoren alle toegangswegen had afgesloten.
De kolonisten bezetten tijdelijk de omgeving van de moskee van de profeet Younis (Jona van de walvis), die daar begraven zou liggen.

ben-gvir
13 oktober. Tientallen kolonisten hielden onder leiding van de rechts-extremistische Ben Gvir een pogrom tegen de bewoners van Sheikh Jarrah (Oost-Jeruzalem), van wie tientallen gewond raakten en vijf naar het ziekenhuis vervoerd werden. Ben Gvir trok daarbij zelfs een vuurwapen. Premier Lapid heeft 4 extra eenheden grenspolitie opgeroepen om in Oost-Jeruzalem in te zetten.
Ook in Huwara hebben joodse kolonisten huizen van Palestijnse burgers aangevallen en branden gesticht.

olijvenpluk
17 oktober. Het olijfplukseizoen is weer begonnen en daarmee ook de aanvallen van kolonisten op de olijfplukkers en -pluksters. Onder bescherming van Israëlische soldaten vielen kolonisten olijfplukkers aan in Qaffin, bij Tulkarm. De olijventeelt is voor veel Palestijnen de voornaamste inkomstenbron.

terroristen
Archieffoto
18. Oktober. In Wadi al-Jouz bij Jeruzalem hebben kolonisten de olijfpluk verstoord. Onder dekking van het Israëlische leger gingen zij er met een deel van de oogst vandoor.

oogstdieven
20 oktober. Twee Israëlische vrijwilligers die hielpen bij de olijfoogst in Kisan, ten zuiden van Bethlehem, zijn door een bende van ca. 20 kolonisten aangevallen met stenen en knuppels. De 70-jarige Hagar Geffen liep enkele gebroken ribben en kneuzingen over het hele lichaam op.
Gewoonlijk worden dergelijke aanvallers beschermd door het leger en vervolging wordt er al helemaal niet ingesteld.

bij-al-bireh
20 oktober. Kolonisten hebben bij de noordelijke toegang tot al-Bireh Palestijnse auto’s met stenen bekogeld.
In tien dagen tijd hebben kolonisten meer dan 100 aanvallen op Palestijnen gedaan. De meeste vonden plaats in het noorden van de Westelijke Jordaanoever met als epicentrum Huwara.
De kolonisten vallen zelfs Israëlische soldaten aan, tot grote verontrusting van de legerleiding.auto-in-brand-gestoken

Verbrande pick-up van een Palestijnse boer

Op 25 oktober vielen gemaskerde kolonisten Palestijnen en linkse activisten aan die olijven plukten bij Turmus Ayya.
Aanwezige soldaten hielpen de aanvallers een handje door traangas- en flitsgranaten naar de olijvenplukkers te gooien. Toen deze zich terugtrokken staken de kolonisten twee auto's in brand onder het toeziend oog van de soldaten.
Over de gehele Westelijke Jordaanoever vonden aanvallen van kolonistenbendes plaats, er werden stenen gegooid naar rijdende auto’s, huizen beschoten en Palestijnen gemolesteerd.

buldozing
26 oktober. Joodse kolonisten zijn bezig stukken land in het noorden van de Jordaanvallei te egaliseren. (De bewoners van Wadi al-Maleh worden door diezelfde kolonisten al jarenlang verhinderd hun landbouwgronden of weidegebieden in de Wadi al-Faw te bereiken.

Aanvallen van legereenheden in Jenin en Nabloes en andere plaatsen
nachtelijke-razzia
Op 3 oktober zijn vroeg in de ochtend twee Palestijnen, Bassel Basbous en Khaled Anbar, gedood bij een Israëlische inval in het Jalazun vluchtelingenkamp ten noorden van Ramallah.
Een derde Palestijn werd gewond.

6 oktober. In Tuqu' ten oosten van Bethlehem zijn tientallen leerlingen van een basisschool onwel geworden nadat Israëlische soldaten traangasgranaten op de school afvuurden. Tuqu' is de laatste weken vaker het doelwit van het Israëlische leger en kolonisten.
teargazzed-kids
Ook in Hebron zijn kleine kinderen gewond geraakt toen zij wegvluchtten voor een aanval met traangas. Qusai Jaabari, directeur van de basisschool in Hebron, zei dat Israëlische soldaten verscheidene traangasgranaten afvuurden in de richting van de leerlingen van de basisschool en in de buurt van de Ibrahimi-moskee toen de leerlingen de school verlieten en naar huis gingen.

blokkade-shuafat
8 oktober. Vluchtelingenkamp Shuafat en het dorp Anata zijn van de buitenwereld afgegrendeld.
De inwoners kunnen niet naar hun werk en de scholen zijn gesloten. Ook inwoners die op het moment van afsluiting buiten hun woonplaats waren kunnen niet terugkeren.
De bezettingsautoriteiten blijven huizen en woongebouwen in kamp Shuafat bestormen op zoek naar de dader van de schietaanval bij de controlepost van het kamp, die leidde tot de dood van een vrouwelijke soldaat en de verwonding van anderen.
De politie zei dat de aanvaller erin slaagde te voet te ontsnappen richting kamp Shuafat.
De vermoedelijke dader, de 22-jarige Udi Tamimi uit Shuafat, is dagen later doodgeschoten bij de illegale nederzetting Ma'ale Adumim. De afsluiting van Shuafat en Anata heeft meer dan een week geduurd.

protesten-shuafat
Vrijdag14 oktober is bijzonder gewelddadig verlopen.
‘s Ochtends is de 20-jarige Mateen Dababa gedood en vielen er zes gewonden bij een massale inval van het Israëlische leger in Jenin.
Het aantal protesten van Palestijnen was ongekend hoog, en de repressie door het Israëlische leger navenant.
Geweldsdaden die door de Palestijnen (en het internationaal recht) worden gezien als  legitiem verzet en  een gerechtvaardigde vrijheidsstrijd, worden met ongekende repressiemaatregelen door Israël beantwoord: massa-arrestaties - de afgelopen maand zijn ca. 1.500 Palestijnen gearresteerd door het Israëlische leger en politie, en 750 Palestijnen worden vastgehouden onder het regiem van preventieve detenties, het hoogste aantal sinds jaren -, collectieve straffen - opblazen van huizen, staat van beleg in wijken en dorpen -, terwijl ondertussen de landroof en nederzettingenbouw ongekende omvang nemen.

Twee Palestijnse schutters hebben een kolonist in de illegale nederzetting Bet El bij Ramallah gewond. Een van de daders werd door Israëlische soldaten gedood, de ander wist te ontkomen. De gedode dader was afkomstig uit het dorp Deir Jarir, ten noorden van Ramallah. Daar zijn een broer van de dader en twee anderen gearresteerd en het ouderlijk huis van de dader is overhoop gehaald. De tweede dader is later aangehouden.

Mujahed-Ahmad-Daoud
Mujahed Ahmad Daoud, 31, uit Qarawat Bani Hassan (bij Salfit) is op 15 oktober door Israëlische soldaten neergeschoten bij een actie van het Israëlische leger tegen dat dorp.
Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen. In de eerste helft van oktober zijn 15 Palestijnen gedood door het Israëlische leger.

gewonde-journalist
17 oktober. Journalisten zijn hun leven niet zeker. Van de affaire Abu Aqleh heeft het Israëlische leger niets geleerd. Vanavond is een cameraploeg van Palestine TV aangevallen, vijf journalisten raakten gewond, een van hen kreeg een ontploffende gasgranaat tegen zijn gezicht, andere liepen kneuzingen op en kregen ademhalingsproblemen. Ook hun apparatuur werd beschadigd.

19 oktober. Drie Palestijnse arbeiders zijn door Israëlische soldaten in hun benen geschoten toen zij op weg naar hun werk de apartheidsmuur probeerden over te steken.
Zij zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Beersheba. Over hun toestand is verder niets bekend.
Fadi-Abu-Sneneh-gearresteerd
Vrijdag 21 oktober. Bij een demonstratie in al-Khalil/Hebron is de gehandicapte Fadi Abu Sneneh gearresteerd. Een kind van 14 werd geraakt door een traangasgranaat en een buitenlandse sympathisant werd in de borst getroffen door een zgn. 'rubberkogel'.
Ook in het al-Arroub vluchtelingenkamp ten noorden van al-Khalil vonden botsingen plaats met het Israëlische leger en ook op veel andere plaatsen op de Westelijke Jordaanoever vonden de gebruikelijke vrijdagconfrontaties plaats.
In Qalqilya is een jongen van 15 in zijn buik geschoten door een Israëlische soldaat.
Bij aankomst in het ziekenhuis werd zijn toestand als 'kritiek' omschreven.
Rabi-Arafa
Op 22 oktober is in Qalqilya de 32-jarige Rabi Arafa in zijn hoofd en doodgeschoten terwijl hij probeerde de muur te passeren op weg naar zijn werk in Israël.
Bij een checkpoint trapte hij (per ongeluk?) op de voet van een soldaat, die hem prompt doodschoot.
Tamer-Kilani
23 oktober is Tamer Kilani, een lid van de nieuwe verzetsbeweging Lion's Den (Hol van de Leeuw), op typische Mossadwijze (maar waarschijnlijk is de Shin Bet de echte dader) gedood door een aan een motorfiets bevestigde bom die ontplofte op het moment dat Kilani daar in de buurt kwam. Lion's Den valt actief Israëlische militaire doelwitten aan buiten Nabloes en ziet vrijwel steeds kans ongedeerd te ontkomen.
Israël heeft aangekondigd de moordaanslagen op de Westelijke Jordaanoever te zullen intensiveren.
Israëlische veiligheidsfunctionarissen zijn verdeeld over de reactie op Lion's Den, waarbij sommige veiligheidsbronnen onlangs hun bezorgdheid hebben geuit dat het vermoorden van deze militanten op de Westelijke Jordaanoever hun kracht zou kunnen vergroten en de legende rond degenen die gedood zouden worden zou versterken. Daarentegen hebben sommige politieke oppositieleden de afgelopen maanden gezegd dat Israël drones zou moeten gebruiken om moordaanslagen vanuit de lucht uit te voeren, zoals in Gaza.
5xmoord-in-oude-stad-nablus
25 oktober De Israëlische verkiezingsstrijd is in volle gang, een strijd die voor een groot deel wordt geleverd in Palestijns gebied en ten koste van Palestijnse levens.
Vannacht zijn bij een Israëlische inval in de Oude Stad van Nabloes vijf Palestijnen gedood en 21 gewond. De inval was gericht tegen de snel aan kracht en bekendheid winnende verzetsgroep 'Het Hol van de Leeuw'.

Imad-Abu-Rashid-en-Ramzi-Sami-Zubara
Imad Abu Rashid en Ramzi Sami Zubara


Op 28 oktober zijn bij het checkpoint Huwara (bij Nabloes) twee Palestijnen gedood door het Israëlische leger. Na een schietincident beschoten Israëlische soldaten 'twee verdachte voertuigen', waarvan de inzittenden mogelijk niets met het eerdere schietincident te maken hadden. Abu Rashid werkte als eerstehulpverlener voor de Palestijnse Autoriteit.
Later ontdekte het leger enkele plunjezakken in de omgeving, mogelijk van de echte schutters die in hinderlaag lagen.

Kiryat-Araba
29 oktober. Bij een aanval van een Palestijn op de illegale nederzetting Kiryat Araba, bij al-Khalil/Hebron is zaterdagavond een kolonist doodgeschoten. De Palestijnse schutter werd even later gedood door het Israëlische leger. Er vielen drie gewonden, onder wie ook een Palestijnse ambulancemedewerker.
Kolonisten gingen erna de straat op en beschoten Palestijnse huizen en het Israëlische leger sloot de stad van de buitenwereld af.
chaufeur-gedood
30 oktober. Bij Jericho hebben Israëlische soldaten de 49-jarige Palestijn Barakat Moussa Odeh doodgeschoten nadat hij op een groep militairen zou zijn ingereden. Vijf Israëlische soldaten werden hierbij gewond.
ambulancemedewerker-Murad-Khamaysa

31 oktober. Bij de beschieting van een ambulance van de Palestijnse Rode Halve Maan in Jenin is ambulancemedewerker Murad Khamaysa gewond geraakt. Met een schotwond in zijn been is hij naar het ziekenhuis vervoerd.
31 oktober. Een ongewapende Palestijn die 'te gevaarlijk dichtbij' een afzetting in Hebron komt werd - onder het oog van de camera - zonder pardon point blank in z'n knie geschoten.


Huisuitzettingen en verwoesting van huizen
verwoesting-in-Masafer-Yatt
Op 3 oktober hebben Israëlische troepen In Al-Rifaiah, in het gebied van de Masafer Yatta, een huis en twee opslagplaatsen verwoest. In hetzelfde gebied kregen 12 andere families het bevel hun eigen huizen te slopen.
Masafer Yatta, gelegen in het zuiden van de heuvels van Hebron, strekt zich uit over een gebied van 30.000 dunams (3.000 hectare), met een bevolking van 2500 inwoners, verdeeld over 12 dorpen of gehuchten.
Meer dan 2000 Palestijnse inwoners van Masafer Yatta dreigen door de Israëlische bezetting uit hun huizen te worden verdreven onder het voorwendsel dat het gebied wordt geclassificeerd als militair oefenterrein voor de Israëlische strijdkrachten, waar de Palestijnen geen recht hebben om te wonen.
        familie-huis-ontruimd
Op 6 oktober hebben Israëlische bezettingstroepen de familie al-Haroub met geweld uit hun huizen in Khallet Tata, bij al-Khalil/Hebron gezet wegens gedwongen sloop van het pand.
Zij omsingelden de woningen, gooiden traangas naar binnen en sleepten daarna de gezinsleden naar buiten.
Volgens plaatselijke bronnen behoorden de twee huizen toe aan de zonen van sjeik Noah al-Haroub, en hadden de bezettingsautoriteiten eerder ook al een huis van hen verwoest.
Op 25 oktober is een huis gesloopt in Khalat al-Qa'ir in de gemeenschap van Yaqin in de stad Bani Naim, ten oosten van Hebron, daarbij werden mochten de eigenaars geboeid toekijken. Ze werden samen met andere burgers gearresteerd tijdens hun poging om de bulldozers van de bezetting te verhinderen hun huis te slopen. Kijk en beluister de ontluisterende video!

VIDEO
                             opent in nieuw
                             venster
29 oktober. In Jabal al-Mukaber (Oost-Jeruzalem) heeft de familie Jaabis eigenhandig haar eigen huis moeten afbreken. Het gezin met 5 kinderen is nu dakloos.
De opgegeven reden is dezelfde als altijd: het ontbreken van een voor Palestijnen onverkrijgbare vergunning.
sloop-al-Baqah-en-um-lasafa
Op 31 oktober is het opnieuw raak, het leger sloopt 2 huizen in het dorp al-Baq'ah en de gemeenschap van Um Lasafa. De woningen hadden in totaal 43 mensen moeten huisvesten, waaronder 23 minderjarigen.


Administratieve detentie
Salah
                            Hamouri4 oktober. Israël heeft strafmaatregelen genomen tegen de Frans-Palestijnse mensenrechtenadvocaat Salah Hamouri, die eind september, samen met 29 andere ‘administratieve’ gevangenen, in hongerstaking ging.
Zijn advocaat wees erop dat de gevangenisautoriteiten Hamouri drie dagen na het begin van zijn hongerstaking in eenzame opsluiting hebben geplaatst. Hij is geïsoleerd in een cel van 2 x 2 vierkante meter zonder ventilatie. De cel heeft één ijzeren bed dat aan de muur is bevestigd met een dunne matras van 2 cm.
Andere door de autoriteiten aan Hamouri opgelegde strafmaatregelen omvatten naar verluidt het ontzeggen van tijd of activiteit buiten, het ontzeggen van familiebezoek en het ontzeggen van het recht om extra voedingsmiddelen te kopen; hij moet naar het toilet in dubbele hand- en voetboeien; en andere vernederende omstandigheden. Hamouri lijdt aan rug-, gewrichts- en hoofdpijn.
De Israëlische bezettingsmacht arresteerde Hamouri op 7 maart op basis van een bevel tot administratieve detentie van drie maanden, dat tweemaal werd verlengd. Sindsdien wordt hij vastgehouden op basis van "geheim bewijsmateriaal".
Hamouri, die ook de Franse nationaliteit heeft, deed deze zomer in een emotionele open brief vergeefs een beroep op de Frans President Macron om te bemiddelen voor zijn vrijlating.

Belangrijk Dossier van het Nederlands Palestina Komitee!

NPK-dossier

                             zomer 2021
In dit dossier over Jeruzalem, de Strook van Gaza en Palestina’48/Israël is een belangrijke, nieuwe ontwikkeling in de strijd van de Palestijnen tegen het zionistische koloniale project in Palestina in kaart gebracht. In genoemde gebieden zijn Palestijnen voor het eerst in jaren gezamenlijk in opstand gekomen.

Voor Palestijnen ..
Lees verder
...
-------------------------------
Waar de mainstream media zich vaak angstvallig in stilzwijgen hullen bewijst blogger, Arabist, journalist en voormalig correspondent Abu Pessoptimist al jaren en iedere keer opnieuw dat die oorverdovende stilte aan het bizarre grenst. Op een dag valt alles dat opgestapeld is misschien een keer op.
 
Blog Abu Pessoptimist
Abu
                             Pessoptimist

Weekberichten  van  The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF

Maandoverzichten  van  Staat van Beleg
staatvanbeleg
                             maandoverzicht
                             september  

Palestine in Pictures

via The Electronic Intifada
Palestine
                             in Pictures
De afgelopen maand in beelden ...
al-Haq

petition
    


opinieonderzoek

Ban-Dadels

Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee


Podcast Serie

 Stories from Palestine
podcast-uit-beit-sahour Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 
 

Climate Crisis Series
Basil
                             al-Adraa
- Produced by Mondoweiss
video series by Ghousoon Bisharat and Thomas Dallal
> bekijken..


 Donderdag 27 oktober 
 The book of collateral damage  (Sinan Antoon)

Diasporaliteratuur
Boekbespreking voor lezers en belangstellenden,
georganiseerd door het platform Diasporaliteratuur

> Lees verder..

dinsdag 8 nov  online bespreking van
verhalen van Ghassan Kanafani
Ghassan-Kanafani
Hommage aan Ghassan Kanafani – de verhalenverteller.
Deze zomer is het 50 jaar geleden dat een autobom een einde maakte aan ...

Donderdag 10 November
Plant Een Olijfboom organiseert
Hebron in
                             Utrecht
Hebron in Utrecht

Op donderdagavond 10 november organiseert Plant een Olijfboom een avond met de Palestijnse spreker Hisham Sharabati uit Hebron. Een interactieve avond over Palestijnse rechten in De Kargadoor in Utrecht.
> Lees verder..10 - 17 November IDFA festival
Palestijnse documentaires

idfa
De documentaire 'Foragers' (64 minuten) wordt in Amsterdam vertoond op:
- 10 november 20.45 uur in Tuschinski 4 - 11 november 20.30...

> Lees verder..Woensdag 16 November
Lux Nijmegen
Hebron in
                             Utrecht

19:45 uur Hajo, een Joodse vluchteling

Dit bijzondere verhaal, dicht op de huid gefilmd, vertelt hoe een Duitse jongen
zijn leven in Nederland doorbrengt nadat zijn ouders hem op de trein naar Nederland
hebben gezet.
Na afloop van de film is er een nagesprek met filmmaker Jacqueline de Bruijn.

Meer informatie en tickets.
> Klik hier..Lees het laatste nieuws bij  :

jabalya


Het vijftigste nummer van de Jabalya nieuwsbrief met o.m. een terugblik en om een soort balans op te maken een voorwoord van Jan Keulen. Een verslag van het bezoek van 2 vertegenwoordigers van de gemeente Jabalya aan Groningen. Verder een bijdrage van GCFMF uit Gaza over het VN project om de natuur van de wadi te herstellen, een bijdrage van Adinda over haar verblijf in Jordanie. En meer...

  >   Laatste nieuwsbrief van Plant een Olijfboom
  >   Plant een olijfboom op Facebook
  >   Staat van Beleg op Twitter
  >   Laatste nieuwsbrief van Palestina-Solidariteit.be

 
Doorlopende activiteit:

   
  Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.

Kids in
                             KhalilDe International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriëntati
egesprek, indien je geïnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van    ISM-Nederland.  
Het is het belangrijk om dit te steunen.
 

 
Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake !
En blijf helpen, het is zo nodig!


Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
PMRSVeel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 Pandemie waarbij iedereen z'n hart vast houdt.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal €16.593,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
 • Stop de illegale tegenwerking van de vreedzame BDS acties
  [Boycot Divestment & Sanctions]


  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  https://stopwapenhandel.org/nederland-draagt-actief-bij-aan-instandhouding-israelische-bezetting
 • Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  Lees meer >>>
Wake op het Spui

Organisatie Amsterdam:

Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
BDS Nederland (voorheen DocP): https://bdsnederland.nl
The Rights Forum (NL) https://rightsforum.org/
Staat van Beleg: staatvanbeleg.com
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Palestine News Network: english.pnn.ps
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2020 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.