Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 3 maart 2023
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam
bij het lieverdje

NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza
Nkba
Is de geweldsescalatie nog te stoppen?

Al ruim meer dan 60 Palestijnse doden sinds begin dit jaar..

Net als vorige maand in Jenin heeft het Israëlische leger vorige week in Nabloes een bloedbad aangericht waarbij 11 Palestijnen werden gedood – onder wie een bejaarde man en een jongen van 16 – en waarbij meer dan honderd Palestijnen gewond raakten.
Het huis waar twee of drie Palestijnse strijders die zich verschanst hadden is met een antitankraket opgeblazen.

anti-netanyahu-protesten
Terwijl Ben Gvir zijn (virtuele) spierballen rolt op de Westelijke Jordaanoever, demonstreren tienduizenden Israëli’s meermalen per week tegen de nieuwe wetgeving die het Hooggerechtshof buitenspel moet zetten. Volgens een recente peiling is tweederde van de Israëli’s gekant tegen de justitiële hervormingen die de extreemrechtse regering van Netanyahu vrij spel moeten geven (en Netanyahu zelf uit de gevangenis moeten houden). Onder de tegenstanders zijn ook veel aanhangers van zijn eigen partij.
Huwara
Branden in Huwara, bij Nabloes

Enige dagen later sloeg de vlam letterlijk in de pan. Vorige week zaterdag viel een groep van ongeveer 40 kolonisten uit de illegale nederzettingen Givat Ronen, Har Bracha en Yitzhar het Palestijnse dorp Burin, bij Nabloes, binnen en staken daar auto's in brand en vielen Palestijnen aan. Een Palestijn raakte gewond.
Zondag schoot een Palestijn, vermoedelijk lid of aanhanger van 'Het Leeuwenhol' (Lion's Den) twee jonge kolonisten dood in hun auto, in of bij het Palestijnse stadje Huwara.
Enkele uren later trok een grote groep van honderden kolonisten Huwara binnen, die tientallen auto's en ca. 30 huizen (in tenminste één geval met bewoners en al) in brand stak. De bewoners slaagden met behulp van Israëlische soldaten erin het huis tijdig te verlaten.
pogrom in
                             Huwara -
                             Video
De kolonisten staken tientallen auto's in brand

Tegelijkertijd bekogelden kolonisten een Palestijnse brandweerauto met stenen en raakten twee brandweermannen gewond. Ook staken de kolonisten een schapenboet met dieren en al in brand.
Bij deze aanvallen van de kolonisten zijn ca. 100 Palestijnen gewond geraakt.

Sinds het begin van dit jaar zijn 66 Palestijnen gedood, van wie 4 door geweervuur van kolonisten, 13 slachtoffers waren minderjarig en vier bejaard. Één dode was het gevolg van medische verwaarlozing in een Israëlische gevangenis.

De aanvallen van de kolonisten vielen samen met een topontmoeting tussen Israëlische en Palestijnse vertegenwoordigers in de Jordaanse havenstad Aqaba, in aanwezigheid van Jordaanse, Egyptische en Amerikaanse functionarissen.
Zondag zeiden Israël en Palestina te willen werken aan een „rechtvaardige en duurzame vredesovereenkomst”. Een nieuw overleg staat gepland.
hamoked


Bron: Hamoked, sinds 1988

Racistische wetten, maatregelen en pesterijen

Sinds het aantreden van de regering Netanyahu, Ben Gvir en Smotrich zijn de meest onvoorstelbare wetsvoorstellen ingediend en deels aangenomen en zijn de meest verstrekkende maatregelen afgekondigd tegen Palestijnen.

Doodstraf voor Palestijnen
Toeval of niet, afgelopen zondag heeft de Israëlische regering een wetsvoorstel ingediend die de doodstraf voor Palestijnen mogelijk maakt.
Al worden Palestijnen niet met name genoemd, het is duidelijk dat de tekst alleen op Palestijnen van toepassing is.

Volgens het wetsvoorstel wordt de doodstraf opgelegd aan iemand die "opzettelijk of uit onverschilligheid de dood van een Israëlische burger veroorzaakt met het doel de staat Israël en de wedergeboorte van het Joodse volk in zijn vaderland te schaden".
Politieker kan het niet.

Ben Gvir beloofde in een tweet op "Twitter", de Palestijnse gevangenen hun rechten te ontnemen die hun in de gevangenissen waren toegekend, en is van plan een wetsontwerp in te dienen om gevangenen te executeren met een "elektrische stoel". Hij maakt daarbij een uitzondering voor 'criminelen'.

Wet op verbod van medische behandeling gevangen Palestijnen
Het plenum van de Israëlische Knesset heeft in eerste lezing een wetsontwerp goedgekeurd dat tot doel heeft Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen behandelingen en operaties te ontzeggen die "de levenskwaliteit zouden verbeteren".
Het wetsontwerp, een initiatief van Zvika Vogel (Otzma Yehudit) van de coalitie en Shiran Haskell (Tikva Hadasha) van de oppositie, werd door 42 Knessetleden [MK's] gesteund en door 7 MK's afgewezen.
Het wetsontwerp ontzegt gevangenen de toegang tot overheidsfinanciering voor medische behandelingen die verder gaan dan medische basiszorg en gericht zijn op verbetering van de levenskwaliteit "met inbegrip van geneesmiddelen die niet in het pakket van gezondheidsdiensten zijn opgenomen".
De sponsors van de wet beweerden dat "Israëls gevangenisbeleid met betrekking tot veiligheidsgevangenen onredelijk soepel is in vergelijking met veel landen in de wereld."
In de loop der jaren zijn tientallen Palestijnse gevangenen gestorven door medische verwaarlozing.

Op water en (oud) brood
Veiligheidsminister Ben Gvir heeft bevolen de door gevangenen zelf gerunde broodbakkerijen in gevangenissen te sluiten. Ben Gvir:
"Ik werd gek toen ik hoorde dat er bakkerijen in de gevangenis waren, gevangenen kunnen zo'n voorrecht niet krijgen, hoe kunnen ze elke dag vers brood krijgen, wat is dit voor absurditeit?"

Beperking verblijf hygiënische ruimten
Verblijf in de was- en douche ruimte voor gevangen Palestijnen is op last van minister Ben Gvir beperkt tot 4 minuten.

Diploma’s van Palestijnse scholen en universiteiten worden niet meer erkend.
Veel Israëlische Palestijnen, vooral uit 'de driehoek', een aantal Palestijnse steden in het noorden van Israël, studeren aan Palestijnse universiteiten en hogescholen op de Westelijke Jordaanoever. Dat is stukken goedkoper voor deze veelal arme studenten en ook qua taal (Arabisch) voor hen beter te volgen.
Israël wil nu de diploma's van deze onderwijsinstellingen ongeldig verklaren, zodat het geen zin heeft voor deze studenten op de Westelijke Jordaanoever te gaan studeren.
Het voorstel, dat door minister van Landbouw Avi Dichter werd gepromoot, heeft tot doel de betrekkingen tussen de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en de Palestijnen in het binnenland te verzwakken.
De verantwoordelijken voor het voorstel zijn van mening dat de door de Palestijnse universiteiten onderwezen curricula de nationale geest verspreiden, en dat dit wordt overgenomen door de studenten, die deze ideeën na hun afstuderen doorgeven aan hun studenten in verschillende [Israëlische] onderwijsinstellingen.


Netanyahu bereid een niet-soevereine Palestijnse staat te accepteren
Video
In een interview met CNN heeft Netanyahu verklaard dat hij openstaat voor een 'Palestijnse staat' zonder Palestijnse soevereiniteit, waarbij Israël de volledige militaire en politionele controle zou houden over het gebied. Wat het begrip 'staat' dan nog inhoudt zei hij er niet bij.
Overigens heeft dit voor hem geen enkele prioriteit en wil hij er pas overpraten als de betrekkingen met de Arabische landen genormaliseerd zijn.
In het interview ontkende Netanyahu dat Israël zich schuldig maakt aan collectieve straffen.
"Het is niet gericht op familieleden. Het is gericht tegen familieleden die betrokken waren bij de terreurdaden of deze steunden nadat de daad was gepleegd ... Ik denk dat dit de terroristen ontmoedigt", zei Netanyahu. Maar hij is dan ook niet in zijn eerste leugen gestikt.

Roofkunst
roofkunst

Een 2.700 jaar oude ivoren wierooklepel, geplunderd van een site op de bezette Westelijke Jordaanoever - eind 2021 in beslag genomen door het Openbaar Ministerie in Manhattan als onderdeel van een pleidooi deal met miljardair hedge fund manager Michael Steinhardt, tentoongesteld op het Palestijnse ministerie van Toerisme en Oudheden in de stad Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever donderdag 19 januari 2023. Eerder deze maand hebben Amerikaanse ambtenaren het artefact overgedragen aan de Palestijnen. State Department's Office of Palestinian Affairs zei dat het "de eerste gebeurtenis van een dergelijke repatriëring" door de VS aan de Palestijnen is.

Israël betwist de teruggave van een stukje roofkunst aan de Palestijnen. De Israëlische regering claimt het eigendom van alle historische artefacten die op de Westelijke Jordaanoever worden aangetroffen. Het artefact is een klein ivoren wierooklepeltje uit de bronstijd, dat afkomstig is uit de in beslag genomen verzameling roofkunst van Michael Steinhardt.
De Amerikanen stuurden 28 objecten terug naar Israël en slechts één naar de Palestijnen.

De sloop van een appartementencomplex in Silwan op het laatste moment uitgesteld
video-screenshot
De Israëlische veiligheidsminister Itamar Ben Gvir heeft persoonlijk opdracht gegeven voorbereidingen te treffen voor de sloop van een appartementencomplex in Wadi Qaddum (Silwan, Oost-Jeruzalem).
Het gebouw is 9 jaar oud en biedt huisvesting aan 100 Palestijnse bewoners.
Een bouwvergunning was aangevraagd, maar steeds geweigerd door de bezettingsautoriteiten.
Er zouden 500 soldaten ingezet worden om de slopers te begeleiden. De sloop was vorig jaar al aangekondigd en de uitvoering ervan zal de spanningen in Oost-Jeruzalem nog verder doen oplopen.
De sloop werd op het laatste moment uitgesteld. Dat gebeurde na een scherpe waarschuwing van zowel de Shin Bet als de chef-staf van het Israëlische leger aan premier Netanyahu, die daarop Veiligheidsminister Ben Gvir opdracht gaf de voorbereidingen te staken. Leger en veiligheidsdienst vrezen voor een oncontroleerbare escalatie tijdens de komende ramadan.

Khan al-Ahmar moet voorgoed verdwijnen
Khan-al-Ahmar
Het Israëlische Hooggerechtshof heeft de Israëlische regering bevolen de sloop van het bedoeïenendorpje Khan al-Ahmar onverwijld uit te voeren.
De ontruiming van het dorp is vier jaar lang herhaaldelijk uitgesteld, grotendeels als gevolg van de grote publieke belangstelling voor de zaak van mensenrechtenactivisten, pro-Palestijnse groepen en de Europese Unie, die er samen met vertegenwoordigers van andere landen onlangs nog op bezoek was.
De bewoners van Khan al-Ahmar zijn in de jaren 50 van de vorige eeuw hier neergestreken toen zij als gevolg van de Nakba van hun gronden in de Naqab/Negev waren verdreven.
Het opnieuw verdrijven van de bewoners is een ingreep in de bestaande situatie en is volgens internationaal recht verboden en geldt zelfs als oorlogsmisdaad.
Nakba
                            1948
Ingekleurde historische foto van de NAKBA, maart 1948, 75 jaar geleden

VN
Even zag het ernaar uit dat de VS voor het eerst in zijn bestaan in de VN-Veiligheidsraad een kritische resolutie tegen Israël zou steunen.
Op maandag 20 februari zou een namens de Palestijnse Autoriteit door het niet-permanente Veiligheidsraadlid de Verenigde Arabische Emiraten een resolutie in stemming worden gebracht waarin Israël wordt opgeroepen om "onmiddellijk alle nederzettingsactiviteiten in de bezette Palestijnse gebieden te staken". Normaal wordt zo'n resolutie door de VS gevetood.

De VS verzetten zich tegen de Palestijnse pogingen om de resolutie in stemming te brengen, aangezien zij zich al lang hebben uitgesproken tegen een oordeel over het Israëlisch-Palestijnse conflict in de Verenigde Naties, aldus twee VN-diplomaten.
Zij zijn echter ook fel gekant tegen de laatste Israëlische aankondiging en hebben verscheidene verklaringen afgelegd waarin zij hun ontzetting over de plannen van Jeruzalem tot uitdrukking brengen.
Om te voorkomen dat de VS hun veto moeten gebruiken om de resolutie te blokkeren, hebben zij de Palestijnen en hun bondgenoten in de raad aangemoedigd te overwegen een meer symbolische gezamenlijke verklaring op te stellen waarin de aankondigingen van de nederzettingen worden veroordeeld, aldus de VN-diplomaten.

En zo geschiedde: onder Amerikaanse druk trok de Palestijnse autoriteit de resolutie in, in ruil voor een gelijkluidende verklaring van de voorzitter van de Veiligheidsraad, die echter geen bindende kracht heeft.
Daarop heeft Israël de erkenning van 9 (later 10) illegale buitenposten alsnog doorgevoerd, prompt gevolgd door aankondigingen van de bouw van resp. 10.000 en later nog eens 7.032 nieuwe kolonistenwoningen in Bezet Palestijns Gebied.
Een dikke middelvinger van de Israëlische regering naar de VS én de VN.

Minister-van-diaspora

De Israëlische minister voor de diaspora, Amichai Chikli

Dat Israël werkelijk álles uit de kast haalt om zich de onmachtige woede van de VS op de hals te halen bleek uit de schoffering die de ambassadeur van de VS, Tom Nides, ten deel viel door de Israëlische minister van de diaspora, Amichai Chikli, toen die hem toesnauwde: ‘Bemoei je met je eigen zaken!’
Nides had zich enkele kritische opmerkingen veroorloofd ten aanzien van het afglijden van het Israëlisch rechtssysteem door inperking van de macht van het Hooggerechtshof.
Eigenlijk was dat het beste advies aan de VS sinds jaren en het zou de Palestijnse zaak zeker ten goede komen als de VS zijn handen van Israël/Palestina zou aftrekken (ook financieel en militair).
ana
                            miranda
Ana Miranda, lid van het Europees Parlement, Israël uitgezet

En niet alleen schopt Israël Amerika tegen de schenen, ook Europa moet het ontgelden.
Israël heeft Ana Miranda, die deel uitmaakte van een officiële delegatie van het Europese parlement en op weg was naar de Palestijnse gebieden, op vliegveld Ben Goerion tegengehouden en op een vliegtuig naar Spanje gezet.
De reden zou zijn dat Miranda heeft deelgenomen aan de Gaza-vloot in 2015 in een poging de Israëlische blokkade te doorbreken.

Miranda zei dat ze drie uur lang op de luchthaven werd vastgehouden en dat een vrouwelijke grensbewaker haar herhaaldelijk zei dat ze "haar bek moest houden". Toen Miranda uitlegde dat ze lid was van het Europees Parlement, antwoordde die persoon: "Wat is het Europees Parlement? Dat is hier niets."

Naast al deze gebeurtenissen was er nog al het grote en ‘kleine’ leed dat de krantenkolommen nog nauwelijks haalt:
De dagelijkse nachtelijke invallen en arrestaties op de Westelijke Jordaanoever, waardoor het aantal administratieve gevangenen in Israël in twee maanden tijd is verdubbeld van ca. 450 naar meer dan 900.
De dagelijkse verwoesting van Palestijnse woningen, winkels, werkplaatsen, schuren en stallen wegens het ontbreken van bouwvergunningen die aan Palestijnen vrijwel nooit verstrekt worden, waardoor vele honderden Palestijnse gezinnen jaarlijks op straat komen te staan.
En dat terwijl de woningbouw voor kolonisten ongekende vormen aanneemt. Etnocide door verdringing.
De nu vrijwel dagelijkse plundertochten van kolonisten, die auto’s en huizen van Palestijnen in brand steken en Palestijnen verwonden of zelfs doden, allemaal oogluikend toegestaan door de Israëlische regering, politie en leger.


Gedode Palestijnen in februari

10-martelaren
10 slachtoffers in Nabloes op 22 februari 2023
Het elfde slachtoffer van de aanval op woensdag in Nabloes is geïdentificeerd als de 66-jarige Anan Shawkat Innab (geen foto), die is overleden aan de gevolgen van het giftige traangas dat de Israëlische soldaten bij de aanval gebruikten.
14-martelaren
14 martelaren
14-martelaren
tweetBescherm Palestijnen tegen deportatie:
Teken de petitie


alhaq
Al-Haq met nieuw rapport en film over
Waterapartheid van Israël
water-justice

Belangrijk Dossier van het Nederlands Palestina Komitee!

NPK-dossier
                             zomer 2021
In dit dossier over Jeruzalem, de Strook van Gaza en Palestina’48/Israël is een belangrijke, nieuwe ontwikkeling in de strijd van de Palestijnen tegen het zionistische koloniale project in Palestina in kaart gebracht. In genoemde gebieden zijn Palestijnen voor het eerst in jaren gezamenlijk in opstand gekomen.

Voor Palestijnen ..
Lees verder
...
-------------------------------
Waar de mainstream media zich vaak angstvallig in stilzwijgen hullen bewijst blogger, Arabist, journalist en voormalig correspondent Abu Pessoptimist al jaren en iedere keer opnieuw dat die oorverdovende stilte aan het bizarre grenst. Op een dag valt alles dat opgestapeld is misschien een keer op.
 
Blog Abu Pessoptimist
Abu
                             Pessoptimist

Weekberichten  van  The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF

Maandoverzichten  van  Staat van Beleg
staatvanbelegmaandoverzicht  

Palestine in Pictures

via The Electronic Intifada
Palestine
                             in Pictures
De afgelopen maand in beelden ...

 

al-Haq

petition
    


opinieonderzoek

Ban-Dadels

Wissam-en-Fatimah
Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee


Podcast Serie

 Stories from Palestine
podcast-uit-beit-sahour Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 
 

Palestinian stories Series
Whats the
                             Story
- Produced by Mondoweiss
video series by Ghousoon Bisharat and Thomas Dallal
> bekijken..

The
                             Rights-Forum-2022


Lees het laatste nieuws bij  :

jabalya


Het éenenvijftigste nummer van de Jabalya nieuwsbrief
“Maak de mensen in Groningen wakker, vertel ze van het onrecht.’ Oprichtster Janny Beekman over twintig jaar Vrouwen in het Zwart
‘Break Dance’ als uitlaatklep in Gaza
Interview met Jan Keulen over zijn nieuwe boek De oorlog van gisteren ‘Er lijkt me op den duur geen houden aan.’
Een nieuwe fase in het Palestijns verzet. De Eenheidsintifada, en verder….?
Een grappige, maar pijnlijke film: Let It Be Morning
Steunactie voor weeskinderen Jabalya vanuit Assen
“Ik ga door zolang ik kan en zolang het nodig is!”
De beladen gasvelden van Egypte, Gaza en Israël
Oekraïne – Palestina: woorden doen ertoe (column Jan Keulen) En meer...


  >   Laatste nieuwsbrief van Plant een Olijfboom
  >   Plant een olijfboom op Facebook
  >   Staat van Beleg op Twitter
  >   Laatste nieuwsbrief van Palestina-Solidariteit.be

 
Doorlopende activiteit:

   
  Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.

Kids in
                             KhalilDe International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriëntati
egesprek, indien je geïnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van    ISM-Nederland.  
Het is het belangrijk om dit te steunen.
 

 
Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake !
En blijf helpen, het is zo nodig!


Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
PMRSVeel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 Pandemie waarbij iedereen z'n hart vast houdt.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal €16.593,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
 • Stop de illegale tegenwerking van de vreedzame BDS acties
  [Boycot Divestment & Sanctions]


  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  https://stopwapenhandel.org/nederland-draagt-actief-bij-aan-instandhouding-israelische-bezetting
 • Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  Lees meer >>>
Wake op het Spui

Organisatie Amsterdam:

Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
BDS Nederland (voorheen DocP): https://bdsnederland.nl
The Rights Forum (NL) https://rightsforum.org/
Staat van Beleg: staatvanbeleg.com
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Palestine News Network: english.pnn.ps
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2020 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.