Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 3 maart 2023
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam
bij het lieverdje

NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza

Israël = Nakba
Heider
                            AbuGhosh.
Heider Abu Ghosh staat boven de ruïnes van zijn ouderlijk huis in Imwas, nu Canada Park, gebouwd boven op een reeks Palestijnse dorpen buiten Jeruzalem, verwoest door Israëlische troepen in 1967. (Foto: Mersiha Gadzo, bron: Mondo Weiss)

Afgelopen maand is het 75-jarig bestaan van de staat Israël (volgens de joodse kalender) niet ongemerkt voorbijgegaan. De Palestijnen herdenken op 15 mei hun Nakba.
Traditiegetrouw vierden veel joodse Israëli’s hun ‘onafhankelijkheid’ met familiebarbecues in de mooiste natuurgebieden van Israël. Natuurgebieden die veelal zijn aangelegd op de restanten van de ca. 500 Palestijnse dorpen die tussen 1947 en 1949 maar ook na de juni-oorlog van 1967 door Israëlische strijdgroepen zijn vernietigd en die later door het Joods Nationaal Fonds (JNF) zijn bedekt met bossen en parken om de schande aan het oog te onttrekken.

Israelische-dodenherdenking

De dag voorafgaand aan de Israëlische onafhankelijkheidsdag worden traditiegetrouw de Israëlische doden herdacht. Dit jaar gingen deze herdenkingen gepaard met scheldpartijen en schermutselingen, omdat veel nabestaanden de herinnering aan hun doden niet onteerd wilden zien door propaganda-speeches van extreemrechtse politici, zoals Itamar Ben Gvir.

Indrukwekkend was, zoals elk jaar, de gezamenlijk bijeenkomst van Israëlische en Palestijnse nabestaanden van slachtoffers van het geweld dat zowel oorzaak als gevolg is van 75 jaar Nakba-ontkenning en de daaruit voortvloeiende onderdrukking en discriminatie van het Palestijnse volk.
De Israëlische minister van Defensie, Yaov Gallant, had nog geprobeerd deze bijeenkomst onmogelijk te maken door een reisverbod aan Palestijnse nabestaanden op te leggen, maar net als in voorgaande jaren stelde het door de regering zwaar belaagde Hooggerechtshof vast dat de minister géén bevoegdheid heeft om de Palestijnen de toegang tot de ceremonie te ontzeggen.

Hadas Parush
Foto: Hadas Parush (Haaretz)

"Mijn hart was altijd al hier, maar eigenlijk is dit mijn eerste keer hier," zei Einav Oren, 38, van Kibboets Revadim. "Het is echt ontroerend om hier te zijn, om de mensen te zien. Er heerst hier een speciale stilte." Het is moeilijk om de kracht van deze stilte niet te voelen. Het is een stilte van duizenden mensen, Israëli's en Palestijnen, die op de plastic stoelen op het grasveld zitten te wachten op een herhaling van het wonder dat elk jaar plaatsvindt - een avond waarop nabestaanden van beide kanten van het conflict samen rouwen om de dood van hun geliefden en, belangrijker nog, eisen dat zij de laatste nabestaanden zijn.


De Israëlische stammenstrijd

Vóór de herdenkingsdagen stond Israël nog geheel in het teken van de interne strijd rond de plannen van het rechtsextremistische juridische hervormingsbeleid van de regering Netanyahu.
Ergens is het jammer dat de Palestijnen niet de kans grepen om ook de straat op te gaan en van zich te laten horen. Van de andere kant staan zij mijlenver af van de inzet van deze strijd tussen extreem- en iets minder rechts: degenen die demonstreren voor het behoud van de democratie beseffen niet dat er nooit democratie in Israël is geweest, vanaf de eerste zionistische kolonisatie tot aan de dreigende annexatie van bezet Palestijns gebied nu. Een ‘democratie’ waarin westerse joden eersterangs-, oosterse joden tweederangs-, Afrikaanse joden derderangs, de oorspronkelijke bewoners van het land, Palestijnen met het Israëlische staatsburgerschap, vierderangs-burgers zijn en Palestijnen in het geannexeerde Oost-Jeruzalem, op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de belegerde Gazastrook helemáál geen burgerrechten hebben, is die naam niet waard.
Voor het behoud van hun ‘joodse democratie’, gingen weken achtereen honderdduizenden Israëli’s de straat op. Reservisten in het leger kondigden aan geen gehoor te zullen geven als zij voor actieve dienst worden opgeroepen, zelfs gevechtspiloten. Maar vergeet niet dat diezelfde reservisten en piloten totaal geen scrupules hebben als het erom gaat Palestijnen te doden - het Palestijnse dodental dit jaar bedraagt op dit moment al meer dan honderd, onder wie 18 minderjarige kinderen -, hun huizen te verwoesten en hele woonwijken plat te bombarderen. Dat de Palestijnen er geen behoefte aan hebben samen met deze groep op te trekken, spreekt voor zich.
Al-Aqsa
Foto PNN

In de afgelopen maand Ramadan heeft er weer hevige strijd gewoed rondom de Aqsa- en de Rotskoepelmoskee. Doordat dit jaar Ramadan samenviel met zowel het joodse Pesach en het christelijke/orthodoxe Pasen, liepen de spanningen extra hoog op.

Arrestaties-in-al-Aqsa
Photo: Via Sociaal Media

Israëlische troepen ontruimden met veel geweld het Aqsa-complex om joodse extremisten, van wie sommigen zelfs van plan waren daar een geit ritueel te slachten, ongehinderd toegang te verlenen tot wat zij de tempelberg noemen.
Omdat de situatie volledig uit de hand dreigde te lopen kondigde premier Netanyahu uiteindelijk op 13 april een verbod uit voor joden om het complex te betreden tot het eind van de maand Ramadan. Dit besluit leidde tot heftige tweespalt binnen de regering, met name van de kant van de rechtsextremistische ministers Itamar Ben Gvir (Veiligheid) en Bezalel Smotrich (Financiën tevens hoofd van de bestuurlijke autoriteit op de Westelijke Jordaanoever).
Foto Bron: sociale media
Mohammed
                             Alasibi
1 april
werd de bijna-afgestudeerde Palestijns-Israëlische arts Mohammed Alasibi uit het bedoeïenenstadje Hura in de Naqab/Negev, in de Oude Stad van Jeruzalem door Israëlische politieagenten doodgeschoten, nadat hij een jonge vrouw die door de agenten werd mishandeld te hulp was geschoten.
Volgens de politieagenten, die hem met kogels doorzeefden, probeerde hij het wapen van een van hen af te pakken. Toevallig hebben geen van de camera's waarmee de Oude Stad bezaaid is, noch de body-cams van de soldaten bruikbare beelden over de ware toedracht opgeleverd. Volgens een ooggetuige klopt het verhaal van de politieagenten van geen kant.
De openbare aanklager heeft het onderzoek naar de dood van Muhammad al-Osaibi half april afgesloten. Er wordt geen vervolging ingesteld wegens 'gebrek een bewijs'.
De krant Haaretz citeerde een Israëlische politiefunctionaris die zei: "Het is onlogisch dat er geen documentatie is van het incident." "Het is niet waar dat er geen camera's zijn bij Bab al-Silsilah (de Kettingpoort)," voegde hij eraan toe, terwijl het voormalige hoofd van de bezettingspolitie in Jeruzalem, Yair Yitzhaki, verklaarde: "Ik geloof niet dat er geen bewakingscamera's waren om het incident te documenteren. Ik heb zelf tijdens mijn werkperiode camera's in het gebied geïnstalleerd."

Ook de zaak tegen een kolonist die in juni 2022 de Palestijn Ali Harb doodstak in Isaka, ten oosten van Salfit, werd geseponeerd 'wegens gebrek aan bewijs'.

/NationaleGarde-onder-bevel-van-BenGvir

2 april - Het Israëlische kabinet is akkoord gegaan met de oprichting van een Nationale Garde onder bevel van Ben Gvir. Over de financiering hiervan, waarvoor alle ministeries 1,5% van hun budget moeten inleveren, ontstond direct ruzie.
Ben Gvir heeft Avinoam Emunah, die bekend staat om zijn vijandige en harde optreden tegen Palestijnen, voorgesteld als hoofd van zijn 'Nationale Garde' die dezelfde rechten zal krijgen als de politie en het leger. Emunah is voormalig commandant van de Golan-Brigade en is van plan het leger binnenkort te verlaten uit frustratie over een geweigerde promotie.
De Nationale Garde zal bestaan uit ca. 2.000 betaalde 'vrijwilligers', de Israëlische versie van de Wagner-groep.
 

IsraëlischePuls-systemen

4 april - Het Nederlandse leger gaat nieuwe raketsystemen uit Israël aanschaffen. Ethische overwegingen spelen daarbij kennelijk geen rol.
Defensie heeft daarbij gekozen voor Israëlische Puls-systemen. De Verenigde Staten hadden ook een offerte gemaakt voor de levering van Himars-raketartilleriesystemen, maar daarop is de keuze uiteindelijk niet gevallen. De Puls-systemen zijn namelijk goedkoper, kunnen meer raketten dragen en waren eerder leverbaar. Daarnaast is Puls binnenkort ook geschikt voor munitie die in Europa geproduceerd wordt. De eerste systemen worden naar verwachting aan het einde van dit jaar geleverd. De totale kosten worden geschat op 513,3 miljoen euro.
The Rights Forum heeft een petitie opgesteld tegen militaire samenwerking van Nederland en Israël.
goedkeuring
defensieverdrag
6 april - Ontluisterend Kamerdebat leidt tot goedkeuring defensieverdrag met Israël. Op eze donderdag vond een Kamerdebat plaats over een met Israël te sluiten defensieverdrag. Vrijwel geen partij kwam opdagen en antwoorden op vragen aan het kabinet blonken uit door vrijblijvende vaagheid. Met dat verdrag is ingestemd ↑

Israelische-stel-gered
Bron: sociale media

Rond 7 april heeft een Palestijn bij Hebron het leven gered van een joods stel. Het paar was midden in de nacht op weg naar de illegale nederzetting Karmei Tzur, toen zij hun auto vastreden op een barricade van stenen.
Het paar besefte dat ze niet verder naar huis konden rijden, en toen ze langs het huis van een Palestijn reden, kwam "M" naar hen toe en schreeuwde hen toe dat ze snel zijn huis moesten binnengaan. "Eerst begreep ik niet wat er aan de hand was, en toen begon ik stenen te horen vallen."
Het stel werd later in veiligheid gebracht door een legerpatrouille en bij het huis van de Palestijn werden vernielingen aangericht door de woedende menigte.

1000den-naar-Evyatar
Credit: Ariel Schalit /AP

10 april zijn duizenden Israëli's onder leiding van de rechtsextremistische minister van Veiligheid Itamar Ben Gvir in protest naar de ontruimde illegale nederzetting Evyatar getrokken.
De mars is waarschijnlijk de voorbode van de heropening van deze nederzetting, die twee jaar geleden na maandenlange protesten van Palestijnen werd ontruimd.
Bij de mars van de kolonisten op de ontruimde nederzetting Evyatar zijn tenminste 216 Palestijnen gewond geraakt.
De meesten kregen last van verstikkingsverschijnselen tgv het rijkelijk gesproeide giftige traangas, 22 werden getroffen door 'rubber'kogels.
Evyatar is gebouwd op de heuveltop Sabih op grond in privébezit van Palestijnen uit het nabijgelegen Beita.
 
vernielde-invalidenauto 
Bron: Haaretz Credit: Mohammed Sabarna

12 april richtten Israëlische soldaten vernielingen aan in de aangepaste invalidenauto van een gehandicapte vrouw in Beit Ummar, ten noorden van Hebron.
De soldaten waren op zoek naar wapens, maar hebben die daar uiteraard niet aangetroffen. Toen de vader van de vrouw verhaal wilde halen werd hij geslagen met geweerkolven.
Toen hij aangifte van vernieling wilde doen op het politiebureau van de nabijgelegen illegale nederzetting Etzion werd hij weggestuurd met de mededeling: "Kom volgende week maar terug".

 
ECCP-Brussel

Maandag 15 april belde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang met zijn Israëlische ambtsgenoot Eli Cohen. Hij moedigde Cohen aan om „stappen te ondernemen om de vredesonderhandelingen te hervatten”, waarbij China „klaarstaat om dat te faciliteren”. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat Qin met Cohen had gesproken maar zei niets over vredesoverleg. Ook sprak Qin met de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki. Wat China verder nog heeft gezegd is niet in detail bekendgemaakt, alleen dat China de zogeheten tweestatenoplossing aanbeveelt. Daarbij zouden de Palestijnen een eigen staat krijgen op de westelijke Jordaanoever.
 
Fatma
                            Shaheen
 
18 april is de 33-jarige Fatma Shaheen uit het Dheisheh vluchtelingenkamp bij Bethlehem bij Hebron neergeschoten. Volgens Israëlische soldaten zou zij een inwoner van de illegale nederzetting Gush Etzion hebben gestoken met een mes. De 36-jarige man raakte licht gewond. De vrouw, moeder van een kind, ligt nog in het ziekenhuis, haar toestand zou stabiel zijn.

Giv'at
                             Hamatos

20 april - Alle beloftes en akkoorden van Aqaba en Sharm al-Sheikh ten spijt kondigde Israël plannen aan om de illegale nederzetting Giv'at Hamatos ten oosten van Jeruzalem met een factor vijf uit te breiden van 300 naar 1500 kolonistenwoningen.

Aviv Tatarsky, onderzoeker bij Ir Amim, zei: "Israël lost sociale en vastgoedproblemen in West-Jeruzalem op door nederzettingen in het oosten van de stad uit te breiden. De uitbreiding van de bouwrechten in Givat Hamatos staat haaks op het gedrag van de gemeente Jeruzalem met betrekking tot plannen voor Palestijnen in het oosten van de stad. Als het om Israëli's gaat, staat de gemeente bouwen op grote schaal toe, vooral als het gaat om gebieden voorbij de Groene Lijn, waarbij zij altijd een manier vindt om planologische overwegingen en eerdere besluiten van de planningscommissie te negeren. Aan de andere kant wordt elk plan dat de Palestijnen ter goedkeuring voorleggen onder verschillende voorwendsels afgewezen."

Withness
                             Silwan

Daarnaast wordt 160 miljoen sjekel (40 miljoen euro) uitgegeven aan de uitbreiding van de infrastructuur voor kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.

Tegelijkertijd blies het gemeentebestuur plannen voor de bouw van een nieuwe Palestijnse wijk in Beit Hanina, ten noorden van Jeruzalem, waaraan al 15 jaar wordt gewerkt, af omdat dit niet goed zou vallen bij de joodse kiezers in de lokale verkiezingen die later dit jaar worden gehouden.
Het zou de eerste nieuwe Palestijnse wijk worden sinds de invasie van Oost-Jeruzalem en de WJO door Israël in 1967.
/Khan
                             al-Ahmar
Khan al-Ahmar (bron: Haaretz Credit: Ohad Zwigenberg)

24 april - Opnieuw staat het voortbestaan van het bedoeïenendorpje Khan al-Ahmar ter discussie. Netanyahu wil de verwoesting ervan voor de negende keer uitstellen omdat hij beseft dat dit een explosie van de toch al hoog opgelopen spanningen op de Westelijke Jordaanoever kan uitlokken.
Bovendien is het sterke buitenlandse druk om dit strategisch gelegen dorp met rust te laten.
De extreemrechtse minister van financiën en onderminister van defensie Bezalel Smotrich wil van geen uitstel weten. Smotrich, heeft verklaard dat het verdwijnen van het bedoeïenendorp Khan al-Ahmar noodzakelijk is om te voorkomen dat er een aaneengesloten Palestijnse staat ontstaat.

"Van dit gebied hangt af of er, 'de hemel verhoede', een territoriale continuïteit zal bestaan die Bethlehem met Nablus en Ramallah zal verbinden," zei minister van Financiën Bezalel Smotrich tijdens een vergadering over de geplande ontruiming van Khan al-Ahmar. “Dat is de reden dat we nu in dit gebied investeren”.

brandstichting
Bron foto PNN

26 april Extremistische kolonisten zetten Israëls nationale feestdag luister bij met brandstichting in een Palestijns huis bij Nabloes. Er was op het moment van de brandstichting niemand aanwezig in het huis.
Ook in Qusra, ten zuiden van Nabloes, vielen kolonisten Palestijnse huizen aan en schoten zij op Palestijnse burgers. Ook hierbij vielen geen gewonden.

Ursula
                             von der Leyen

26 april - De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft Israël in een videoboodschap gefeliciteerd met zijn 75-jarig bestaan.
Haar boodschap druist lijnrecht in tegen de kritische opstelling die de EU altijd zegt te hebben. "You have litterally made the desert bloom" was nog wel de minst controversiële uitspraak.
Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt Von der Leyen van "ongepaste, valse en discriminerende uitspraken met betrekking tot Israëls 75-jarig koloniale project".
protest-in-Luik
Foto bron: Days of Palestine

27 april - De Belgische stad Luik heeft besloten om alle betrekkingen met Israël en zijn institutie stop te zetten vanwege de mensenrechtenschendingen jegens de Palestijnen.
Het besluit van de fractie van de Belgische Arbeiderspartij behaalde de meerderheid van de leden van de gemeenteraad en werd gesteund door de fractie van de Belgische Socialistische Partij, de Groene Partij en de vertegenwoordiger van de "Vega"-beweging. Het besluit was het gevolg van de wetten van de Belgische en Europese Unie die alle Israëlische schendingen van de normen en standaarden op het gebied van de mensenrechten en de verplichtingen jegens het Europese mensenrechtensysteem verwerpen, die ook in strijd zijn met het internationale recht en de VN-resoluties, waarvan resolutie nr. 242, die de bezetting van andermans land verbiedt en oproept tot Israëlische terugtrekking uit de bezette Palestijnse gebieden, de belangrijkste is.

De Noorse hoofdstad Oslo heeft besloten geen handel in goederen afkomstig uit de illegale Israëlische nederzettingen meer toe te staan.
In een verklaring zei Oslo dat zijn aankoopbeleid bedrijven zal uitsluiten die direct of indirect bijdragen aan Israëls illegale nederzettingenbedrijf - een oorlogsmisdaad volgens het internationaal recht.
suhadastreet
                             checkpoint
Archieffoto Oude Stad Hebron (bron foto: Wafa)

28 april - Het Israëlische leger staat op het punt 70 gebouwen in het centrum van de Oude Stad van Hebron / Al-Khalil te ontruimen.

De Palestijnse eigenaar van een timmerwerkplaats in de oude stad van de zuidelijke stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever werd vandaag door de Israëlische militaire autoriteiten meegedeeld dat hij zijn winkel vóór 9 mei moet ontruimen, een maatregel die wordt gezien als onderdeel van een Israëlisch complot om 70 Palestijnse winkels in de oude stad in beslag te nemen en over te dragen aan de kolonisten.

Imad Hamdan, directeur van het Hebron Wederopbouw Comité, vertelde WAFA dat soldaten de timmerfabriek van Abdul Mahdi Abu Eisheh bestormden, de sleutels van de winkel in beslag namen en hem informeerden om de winkel leeg te halen en alle apparatuur te verwijderen voor 9 mei, of het leger zou ze met geweld verwijderen.

Hij zei dat deze stap vermoedelijk de eerste daad is in een algemeen complot van de bezettingsautoriteiten om 70 Palestijnse winkels in de oude stad van Hebron over te dragen aan de kolonisten, zoals eerder dit jaar was aangekondigd.
sjeik
                             Khaled Salah
30 april - In Burqa, ten noorden van Nabloes, hebben kolonisten de imam van de plaatselijke moskee aangevallen en mishandeld.
Op zondagmiddag viel een groep kolonisten de imam van de Burqa Moskee, sjeik Khaled Salah, aan terwijl hij zich op zijn land bevond in de buurt van de ontruimde nederzetting Homesh, ten noorden van Nablus.
Tientallen kolonisten sloegen sjeik Salah met stenen, verwondden hem zodanig dat hij voor behandeling naar een ziekenhuis in Nablus vervoerd moest worden.
Burgers in de stad Burqa worden herhaaldelijk aangevallen door kolonisten, die voortdurend in dat gebied aanwezig zijn, vaak onder bescherming van het bezettingsleger.
apartheidsweg
1 mei - Israël gaat een apartheidsweg bouwen in het gevoelige E1-gebied, in de buurt van de grote illegale nederzetting Ma'ale Adumim.
Hoewel de geplande weg dwars door de B-sector loopt, gebied waar alleen de Palestijnse Autoriteit bouwbevoegdheid heeft, moet de weg ervoor voor zorgen dat Palestijnen geen toegang hebben tot de nederzettingen in het gebied.

De Verenigde Staten, de Europese Unie en andere landen hebben kritiek geuit op alle plannen in de [E1] regio, vooral omdat deze wordt beschouwd als centraal onderdeel van het plan voor een toekomstige Palestijnse staat.
De geplande route zou van het gebied van Zaeem naar Bethanië ten zuidoosten van Jeruzalem lopen, met het verklaarde doel Palestijnse passagiers, die Gush Adumim moeten oversteken om Route 1 te bereiken, te scheiden van joodse passagiers.
KhaderAdnan-graffitikunstwerk
Khader Adnan, hier te zien op een graffitikunstwerk, is op 2 mei, na 86 dagen hongerstaking overleden.

2 mei - Khader Adnan is na 86 dagen hongerstaking overleden in zijn Israëlische gevangeniscel.
Adnan is meer dan 12 maal gearresteerd, bracht 8 jaar grotendeels in administratieve detentie door en ging meermalen in hongerstaking. Hij zat nu sinds februari weer in administratieve detentie, dat wil zeggen zonder bewijs, aanklacht of veroordeling. Met zijn hongerstaking verzette hij zich tegen zijn buitengerechtelijke gevangenhouding
Er is een algemene staking afgekondigd voor de gehele Westelijke Jordaanoever.
gedood-in-2023
gedood-in-2023

Het aantal gedode Palestijnen in 2023 is begin mei opgelopen tot 104
The
                             Rights Forum -
                             deportatiesBescherm Bescherm Palestijnen tegen de deportatie:
Teken de petitie

alhaq
Al-Haq met nieuw rapport en film over
Waterapartheid van Israël
water-justice

Belangrijk Dossier van het Nederlands Palestina Komitee!

NPK-dossier
                             zomer 2021
In dit dossier over Jeruzalem, de Strook van Gaza en Palestina’48/Israël is een belangrijke, nieuwe ontwikkeling in de strijd van de Palestijnen tegen het zionistische koloniale project in Palestina in kaart gebracht. In genoemde gebieden zijn Palestijnen voor het eerst in jaren gezamenlijk in opstand gekomen.

Voor Palestijnen ..
Lees verder
...
-------------------------------
Waar de mainstream media zich vaak angstvallig in stilzwijgen hullen bewijst blogger, Arabist, journalist en voormalig correspondent Abu Pessoptimist al jaren en iedere keer opnieuw dat die oorverdovende stilte aan het bizarre grenst. Op een dag valt alles dat opgestapeld is misschien een keer op.
 
Blog Abu Pessoptimist
Abu
                             Pessoptimist

Weekberichten  van  The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF

Maandoverzichten  van  Staat van Beleg
staatvanbelegmaandoverzicht  

Palestine in Pictures

via The Electronic Intifada
Palestine
                             in Pictures
De afgelopen maand in beelden ...

 

al-Haq

petition
    
Ban-Dadels

fairtrade-palestine
Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee


Podcast Serie

 Stories from Palestine
podcast-uit-beit-sahour Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 
 
verhalen-post
Palestinian stories Series
Whats the
                             Story
- Produced by Mondoweiss
video series by Ghousoon Bisharat and Thomas Dallal
> bekijken..

5 mei NPO 2-extra
 om 20:30 uur vertoning van de documentaire
‘Hajo, een joodse vluchteling’
Docu
                             Hajo
Als u NPO 2- extra niet op uw televisie kunt ontvangen,
is deze documentaire ook gratis te bekijken via NPO-start.
>  Lees verder...
7 mei 19:00 uur Rotterdam
 Filmvertoning GAZA
 met nabespreking
Gaza-Filmavond

In samenwerking met Socialisten 010 heeft
Rotterdam voor Gaza op 7 mei...

>  Lees verder...

9 mei  boekpresentatie & symposium Rotterdam
 'De Andere Kant Van De Muur'
Boekpresentatie
Naar aanleiding van de vertaling van het boek
‘The Other Side of The Wall’ van Munther Isaac,
organiseert Kairos Sabeel een syposium.

>  Lees verder...

11 mei
 Nakba 75
 Herdenken en vooruitkijken in literatuur en kunst
Nakba075jaa
Online bijeenkomst (aanmelden)
>
  Lees verder...


12 t/m 14 mei
 Palestinian Film Festival Amsterdam
75 jaar Al-Nakba
 Rialto
de Pijp, Ceintuurbaan 338, Amsterdam
 Palestijns-FF

Het Palestinian Film Festival Amsterdam(PFFA) organiseert
een fi
lmprogramma in het teken van 75 jaar
al-Nakba (de Catastrofe) – de verdrijving en..
>  Lees verder...

Vrijdag 12 mei Rotterdam
 75 jaar Nakba - Het Palestijnse heden/verleden
 Arminius debatpodium, Museumpark 3, Rotterdam

Rotterdam_Nakba075jaar
Pax en het Arminius debatpodium organiseren een bijeenkomst ter
gelegenheid
van 75 jaar al-Nakba (de Catastrofe) - de verdrijving en vlucht van ongeveer 750...
>  Lees verder...

zondag 14 mei
Nakba herdenking Amsterdam
Amsterdam_Nakba-75jaar
Bijeenkomst georganiseerd door verschillende linkse groepen in Amsterdam ter nagedachtenis van de etnische zuivering van de Palestijnen sinds 1948
>
  Lees verder...

Teken de
                             petitie
 
    >  TEKEN HIER ! 
 


Lees het laatste nieuws bij  :

jabalya


Het éenenvijftigste nummer van de Jabalya nieuwsbrief
“Maak de mensen in Groningen wakker, vertel ze van het onrecht.’ Oprichtster Janny Beekman over twintig jaar Vrouwen in het Zwart
‘Break Dance’ als uitlaatklep in Gaza
Interview met Jan Keulen over zijn nieuwe boek De oorlog van gisteren ‘Er lijkt me op den duur geen houden aan.’
Een nieuwe fase in het Palestijns verzet. De Eenheidsintifada, en verder….?
Een grappige, maar pijnlijke film: Let It Be Morning
Steunactie voor weeskinderen Jabalya vanuit Assen
“Ik ga door zolang ik kan en zolang het nodig is!”
De beladen gasvelden van Egypte, Gaza en Israël
Oekraïne – Palestina: woorden doen ertoe (column Jan Keulen) En meer...


  >   Laatste nieuwsbrief van Plant een Olijfboom
  >   Plant een olijfboom op Facebook
  >   Staat van Beleg op Twitter
  >   Laatste nieuwsbrief van Palestina-Solidariteit.be

 
Doorlopende activiteit:

   
  Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.

Kids in
                             KhalilDe International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriëntati
egesprek, indien je geïnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van    ISM-Nederland.  
Het is het belangrijk om dit te steunen.
 

 
Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake !
En blijf helpen, het is zo nodig!


Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
PMRSVeel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 Pandemie waarbij iedereen z'n hart vast houdt.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal €16.593,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
 • Stop de illegale tegenwerking van de vreedzame BDS acties
  [Boycot Divestment & Sanctions]


  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  https://stopwapenhandel.org/nederland-draagt-actief-bij-aan-instandhouding-israelische-bezetting
 • Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  Lees meer >>>
Wake op het Spui

Organisatie Amsterdam:

Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
BDS Nederland (voorheen DocP): https://bdsnederland.nl
The Rights Forum (NL) https://rightsforum.org/
Staat van Beleg: staatvanbeleg.com
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Palestine News Network: english.pnn.ps
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2020 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.