www.vrouweninhetzwart.nl


www.vrouweninhetzwart.nl


Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 1 oktober 2021
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam
(of vlakbij, als op het plein niet kan)
komt allen.

(hou 1,5 meter afstand)NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza

tweet zochrot

JNF

Keren Kayemeth LeIsrael (Joods Nationaal Fonds, JNF) is een zionistische organisatie, opgericht aan het begin van de vorige eeuw met als doel het inzamelen van fondsen voor de aankoop van land in Palestina, dat toentertijd onderdeel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk.
Van een ideŽle instelling is het Fonds steeds meer een politieke organisatie geworden, die na de veroveringsoorlog van 1948 het beheer kreeg over Palestijnse grond en onroerend goed, dat was verlaten door Palestijnse vluchtelingen tijdens en sinds de Nakba en dat geconfisqueerd was via de Absenteesí Property Law (1950) en overgedragen aan het JNF.
Deze grond werd verklaard tot Ďjoodse grondí en was daarmee het onvervreemdbaar eigendom van het joodse volk geworden. Hier is dus sprake van heling van gestolen grond en onroerend goed.

Het mandaat van het JNF beperkte zich aanvankelijk tot de ĎGroene Lijní, de demarcatie- of wapenstilstandsgrenzen van 1949, maar na een nieuwe veroveringsoorlog in 1967 begon het JNF zich ook door de Staat IsraŽl geconfisqueerde Palestijnse grond en ander onroerend goed toe te eigenen, en zich steeds sterker te ontpoppen als een instrument van het zionistische kolonialisme en IsraŽlische apartheid. De grond die het Fonds wederrechtelijk verkregen heeft, mag immers alleen bewoond en bewerkt worden door joden.
ING en ABP
In december 2011 trad Seth Morrison, bestuurslid van het JNF, terug uit protest tegen uitzettingsprocedures en de uitzetting van de Palestijnse familie Sumarin uit hun huis in Oost-Jeruzalem (Silwan), een middel waarmee het JNF land kan verwerven. Dit volgde op een rapport in het dagblad Haaretz over betrokkenheid van het JNF hierbij sinds 1991, evenals de projectontwikkelingsorganisatie ElAd. Morrison noemde huisuitzetting een schending van de Rechten van de Mens en een onderdeel van systematisch overhevelen van Palestijns eigendom naar Joodse kolonisten, wat een duurzaam vredesverdrag belemmert.Ļ

Op 2 september jl. meldde de IsraŽlische krant Haaretz dat het JNF van plan is om de eigendomsrechten van meer dan 2.500 kavels met daarop 17.000 woningen en ander onroerend goed te registreren op de WJO en in Oost-Jeruzalem.
______________
Ļ Bron: Wikipedia
Hierbij lopen duizenden Palestijnen het gevaar uit hun huizen te worden gezet.
netanyahu-bennet

Het wordt inmiddels steeds duidelijker dat de zogenaamd links-centrum-rechtse coalitie van Lapid, Bennet en Gantz geen enkele verandering ten opzichte de rechtse regering Netanyahu nastreeft. Vernietiging en confiscatie van bezit van Palestijnen, uitbreiding van bestaande en bouw van nieuwe nederzettingen en vooral GEEN PALESTIJNSE STAAT.
In zijn recente speech voor de Algemene vergadering van de VN heeft de IsraŽlische premier het woord ĎPalestinaí of ĎPalestijnení niet eens in de mond genomen in zijn pogingen om Iran tot de grote boosdoener van de regio te verklaren wegens diens ambitie om een nucleaire macht te worden, terwijl IsraŽl al decennialang over kernwapens beschikt.

 
zelfbevrijdingtunnel

Het zal niemand ontgaan zijn dat afgelopen maand zes langgestrafte Palestijnen uit de IsraŽlische gevangenis van Gilboa zijn ontsnapt.
In een Volkskrantartikel over zes ontsnapte Palestijnen werd gemeld dat vier van hen tot levenslange gevangenisstraffen waren veroordeeld wegens terreurdaden.

 
Het woord terreur heeft een sterke politieke lading en wordt vaak gebruikt om de oppressie door een machthebbende partij te vergoelijken. Het woord terreur betekent angst aanjagen en het zou niet alleen gebruikt moeten worden om (mis)daden van een zich verzettende minderheid of onderliggende partij te beschrijven, maar evenzeer voor de (mis)daden van legers, staten en machthebbers.
Het bombarderen van woonwijken in Gaza, het neerschieten van burgers door scherpsc
tweet samidounhutters, het plegen van nachtelijke invallen in woningen, het martelen van gevangenen en de arrestaties van kinderen, zijn ook terreurdaden.

…ťn van de ontsnapte Palestijnen is Zakaria Zubeidi. Hij komt als kind voor in de ontroerende film Arna's Children.  Later, na de beruchte slag om Jenin tijdens de Tweede Intifada, waarbij hij zijn moeder, zijn broer en zijn ouderlijk huis verloor, sloot hij zich aan bij de Aqsa Brigades. Zijn levensverhaal toont aan dat niemand als 'terrorist' wordt geboren.
In 2007 verleende IsraŽl hem amnestie in het kader van een overeenkomst met de Palestijnse Autoriteit [PA], in 2008 sloot hij zich aan bij het Freedom Theatre van Arna's zoon, Julianio.
Eind 2011 trok IsraŽl de verleende amnestie om onverklaarde redenen in en in 2012 werd Zubeidi enige tijd vastgehouden in de gevangenis van de Palestijnse Autoriteit. In 2019 werd Zubeidi gearresteerd door de IsraŽlische Shin Bet wegens vermeende betrokkenheid bij twee aanslagen op kolonistenbussen.
Na de ontsnapping heeft IsraŽl strafmaatregelen genomen tegen de overige Palestijnse gevangenen. Lunchtijden werden verkort, kantines gesloten en gevangenen op grote schaal overgeplaatst. Bijna de hele maand september zijn alle familiebezoeken aan Palestijnse gevangenen opgeschort. Familieleden van de gezochte vluchtelingen zijn door IsraŽl op grote schaal gearresteerd

De Lepel naarr
                      vrijheidDe lepel, waarmee Palestijnse gevangenen zich naar de vrijheid groeven, is tot een symbool voor de weg naar de vrijheid voor alle Palestijnen geworden.

De ontsnapping van de zes Palestijnse gevangenen heeft een onvoorstelbare boost gegeven aan de Palestijnse drang naar vrijheid en zelfstandigheid.
Het IsraŽlisch narratief, dat het om ordinaire misdadigers gaat met 'bloed aan hun  handen' staat haaks op de status die zij hebben verworven over de hele breedte van de Palestijnse samenleving. De standvastigheid waarmee niet alleen de PA maar alle Palestijnse geledingen de uitkeringen aan de gezinnen van de gevangenen verdedigen, is daar een bewijs van.

Van de ca. 4.500 Palestijnse gevangenen in IsraŽl (van wie bijna 10% minderjarig is), is een kleine minderheid betrokken geweest bij aanslagen waarbij opzettelijk burgerslachtoffers zijn gemaakt. Die 4.500 vormen ook geen constante groep. Naar schatting heeft ca. 10% van de Palestijnse mannelijke bevolking op de WJO korte of langere tijd doorgebracht in IsraŽlische gevangenschap en vrijwel elke Palestijn heeft wel een verwant of nabuur die kennisgemaakt heeft met het brute optreden van IsraŽlische ondervragers en bewakers.

Het overgrote deel van de gevangenen is betrokken geweest bij verzet tegen de bezetting, door demonstreren - vaak met gevaar voor eigen leven zoals het grote aantal omgekomen en gewonde Palestijnen in de afgelopen maanden aantoont - en sommigen hebben zich verweerd tegen rubber- en scherpe kogels (soms met dumdumkwaliteiten), traangas- en knalgranaten door het gooien of slingeren van stenen. Maar ook Palestijnse politieke leiders moeten hun 'vrije meningsuiting' soms bekopen met jarenlang verblijf in IsraŽlische gevangenissen, vaak zonder vorm van proces (administratieve detentie).

Khalida Jarrar
 
Denk maar aan Khalida Jarrar, een voormalig Palestijns parlementslid, die met korte tussenpozen jaren heeft vastgezeten om haar politieke mening. Toen kort voor haar geplande vrijlating haar 31-jarige dochter plotseling overleed aan een hartstilstand, kreeg zij geen toestemming om de begrafenis bij te wonen. Zij werd afgelopen week vrijgelaten en kon toen pas het graf van haar dochter bezoeken.


De meeste Palestijnen zien de gevangenen dan ook als een exces van de IsraŽlische bezetting en onderdrukking en koesteren hen daarom.
Inmiddels zitten alle ontsnapte gevangen weer vast, maar hun ontsnapping heeft een forse versterking van het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde van veel Palestijnen teweeggebracht.

   [. . . . . . . . . . . . .]

  Eerdere nieuwsbrieven vanaf september 2001:
Klik op menu-tab 'Nieuwsbrieven'  (bovenaan)

 
PETITIE
Petitie
 
BDS succes
 
Oxfam: Legal victory against
                  the European Commission


tweet Palestine Chronicle 
Belangrijk Dossier van het Nederlands Palestina Komitee!

NPK-dossier zomer
                       2021
In dit dossier over Jeruzalem, de Strook van Gaza en Palestinaí48/IsraŽl is een belangrijke, nieuwe ontwikkeling in de strijd van de Palestijnen tegen het zionistische koloniale project in Palestina in kaart gebracht. In genoemde gebieden zijn Palestijnen voor het eerst in jaren gezamenlijk in opstand gekomen.

Voor Palestijnen ..
Lees verder
...
-------------------------------
Waar de mainstream media zich vaak angstvallig in stilzwijgen hullen bewijst blogger, Arabist, journalist en voormalig correspondent Abu Pessoptimist al jaren en iedere keer opnieuw dat die oorverdovende stilte aan het bizarre grenst. Op een dag valt alles dat opgestapeld is misschien een keer op.
 
Blog Abu Pessoptimist
Abu-Pessoptimist

Weekberichten  van  The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF

Maandoverzichten  van  Staat van Beleg
staatvanbeleg maandoverzicht
                  april  

Palestine in Pictures

via The Electronic Intifada
Palestine
                     in Pictures
De afgelopen maand in beelden ...
Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee
 
Podcast Serie
 Stories from Palestine
KRISTEL

Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 1 oktober
War on Terror Film Festival Ė online  
link
                             opent in nieuw
                             venster
The War on Terror Film Festival is a month-long, free and open to the public virtual festival featuring 20 award-winning films made...
> Lees verder ...

5 oktober
Jongeren, duurzaamheid en klimaat in het Midden-Oosten en Noord-Afrika...
5 okt
                             Event
Jongeren, duurzaamheid en klimaat in het Midden-Oosten en Noord-AfrikaDinsdag 5 oktober 17.00 - 18.15 (online, voertaal Engels) -Waarom laten jonge, opgeleide Palestijnen de stad...
> Lees verder ...
 

5, 6 en 7 november
Assen, Podium Zuidhaege en De Nieuwe Kolk
Middle East Film Festival
Middle
                             East Film
                             festival
Het Middle East Film Festival Ė of kortweg MEFF Ė is een driedaags filmprogramma met een gevarieerd filmaanbod uit o.a. Egypte, JordaniŽ, Libanon en Iran. Daarnaast ..
> Lees verder ...

Lees het laatste nieuws bij  :

jabalya

>   Laatste nieuwsbrief van Jabalya-Groningen
>   Nederlands Palestina Komitee
>   DocP/BDS Nederland
>   The Rights Forum
>   Plant een olijfboom op Facebook
>   Staat van Beleg op Facebook


 
Doorlopende ISMactiviteit:

Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.
De International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriŽntati
egesprek, indien je geÔnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van

ISM-Nederland
. Het is het belangrijk om dit te steunen.
Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, nog veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!
  


Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
 
PMRS donatieVeel dank voor jullie gulle donaties van de laatste tijd. Wat momenteel heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 prive huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat IsraŽl o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan IsraŽliers en de babysterfte is hoger dan vÚÚr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patienten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israel zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 pandemie waarbij iedereen z'n hart vasthoudt.


Nadat ook deze laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal   Ä15.493,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange IsraŽlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOís van Palestina. Zie http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderd duizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen hebben nog steeds geen huis]. 
Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v.  PMRS
 
ISRAňL:

 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • BeŽindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
 • Stop de illegale tegenwerking van de vreedzame BDS acties
  [Boycot Divestment & Sanctions]


EU en Nederland:

 • Stop de militaire samenwerking met IsraŽl.
 • Stel een wapenembargo in: Stopwapenhandel
 • Schort het Europese Associatieverdrag met IsraŽl op
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israel toen Israelische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door IsraŽl bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de IsraŽlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op een periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.   Lees meer >>>

 


VIZ_spui

 

 
 
Organisatie Amsterdam:
 Sanne van den Bergh

Info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur op 't Spui, Nieuwmarkt of andere  locaties

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten

anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Grote Markt 
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.


Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 

Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06- 4394 0621

 

In 2001 won de Internationale Beweging van Vrouwen in het Zwart de Millennium Vredes Prijs voor Vrouwen van het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNIFEM).


 

Informatie over mensenrechten in Israel en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
The Rights Forum  (NL): rightsforum.org
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl

Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com

Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for
http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israelisch mensenrechten comitee©: https://www.btselem.org

Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org

Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot - Aandacht voor de Nakba voor IsraŽliŽrs: https://zochrot.org/
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints https://machsomwatch.org


   
Copyright © 2018 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.

www.vrouweninhetzwart.nl
Amsterdam, Centrum
Netherlands